Rețete naturale pentru sănătate și frumusețe (500 de rețete)
Autor:
Autor:
Marc Bosquet
Editura:
Editura:
Nicol
Colecția:
Colecția:
Practik
500 DE REȚETE NATURALE PENTRU SÃNÃTATE ȘI FRUMUSEȚE, cartea de mare succes a doctorului Marc Bosquet, este prezentată pentru prima dată cititorilor români, constituind un adevărat ghid de medicină naturistă. |

500 de rețete naturale pentru sănătate și frumusețe
Stocurile se epuizează rapid, rezervă acest produs și hai la
librăria Adevăr Divin din Brașov, Str. Zizinului, nr. 48, pentru a-l prelua personal.
(Unele produse pot avea discount suplimentar în librărie.)
Vei fi contactat(ă) telefonic de un reprezentant divin.ro pentru confirmarea disponibilității, în intervalul Luni-Vineri orele 9:00 - 17:00, deci te rugăm să introduci un număr de telefon corect și actual.
Detalii:
De-a lungul secolelor, oamenii au știut să dezvolte cunoașterea, înțelegerea și stăpânirea calităților extraordinare pe care le au vegetalele. Știința plantelor și a utilizării lor terapeutice este de o importanță esențială pentru viața omului. Astăzi, datorită eficacității dovedite și a binefacerilor sale incontestabile pentru sănătatea noastră, cura vegetală și tratamentele naturiste au intrat în viața noastră. Autorul a alcătuit acest ghid ca să ne ajute să cunoaștem mai bine principiile vegetalelor și, mai ales, ca să apelăm la proprietățile preventive și curative ale plantelor medicinale. Lucrarea trece în revistă un mare număr de boli și de afecțiuni curente, având indicat cel mai eficient tratament natural pentru eliminarea lor. De asemenea, ghidului prezintă repertoarul principalelor plante folosite în fitoterapie, descriind acțiunea și indicațiile lor tradiționale. |
Cuprins:
I. CURA VEGETALÃ, IZVOR DE SÃNÃTATE ... 5 NEVOILE ALIMENTARE ... 7 FERMENȚII ȘI ENZIMELE ... 8 FLORA INTESTINALÃ ... 9 CLOROFILA ... 9 ACIZII ȘI BAZELE ... 11 ACIZII AMINAȚI ... 11 ”SUPA LUI HIPOCRATE” ... 12 FOLOSIREA VEGETALELOR CRUDE ... 12 BÃUTURILE SÃNÃTOASE ... 13 PLANTELE AROMATE ... 14 ACIZII DIN FRUCTE ... 14 CURA ... 15 OBȚINEREA SUCURILOR ... 17 II. CALITÃȚILE FRUCTELOR, CEREALELOR SI LEGUMELOR ... 19 Afină, Alge, Alună, Anacard, Ananas, Anason verde, Angelică, Anghinare, Arahidă, Ardei iute, Ardei gras, Armurariu, Arpagic, Avocado, Banană, Bob, Brâncă, Busuioc, Caisă, Campanulă, Cartof, Caperă, Cardon, Castană, Castravete, Cassia fistula, Căpșună, Ceapă, Ceapă-ciorască, Chimen, Chmion, Chrithimum maritimum, Cicoare, Cimbru-de-grădină, Cireașă, Ciuperci, Coacăză, Coacăză neagră, Coarnă, Condurul-doamnei sau Călțunaș, Conopidă, Coriandru, Creson, Cuișoare, Curmală, Dafin, Dovleac, Dracilă, Dudă, Eruca Sativa, Fasole verde, Fasole uscată, Fetică, Filimică sau Gălbenea, Fistic, Grâu, Grepfrut, Gutuie, Hașmă, Hasmațuchi, Hrean, Hrișcă, Iarbă-grasă, Ienupăr, Iuiubă, Lămâie, Lăptucă, Limba-mielului, Linte, Lobodă, Mandarină, Mazăre, Măceașă, Măcriș, Măslină, Măr, Mărar, Mei, Mentă, Migdală, Morcov, Moșmoană, Muștar, Mură, Nalbă, Nap, Năut, Nucșoară, Nucă, Nucă de cocos, Orez, Orz, Ovăz, Pară, Păducel, Păpădie, Păstârnac, Pătlăgea vânătă, Pătrunjel, Pepene galben, Pin, Piersică, Porumb, Porumbă, Portocală, Praz, Prună, Prună japoneză, Revent, Ridiche, Rodie, Roșcovă, Rozmarin, Rutabagă, Salsifi, Salvie, Scorușă, Scorțișoară, Secara, Sfeclă albă, Sfeclă roșie, Smochină, Soia, Sorb, Sorg, Spanac, Sparanghel, Stafide, Strugure, Susai, Șofran, Tarhon, Tomată, Țelină, Urzică, Usturoi, Vanilie, Varză, Zmeură III. REȚETE CULINARE VEGETARIENE ... 101 Mazăre, Linte, Fasole, Cartofi, Țelină, Morcovi, Varză, Conopidă, Lăptucă, Spanac, Usturoi, Ceapă, Grâu și Paste făinoase, Porumb, Struguri, Lămâie, Mere, Prune, Caise, Pere, Nuci, Năut, Pătlăgele roșii, Dovleac IV. PLANTE TÃMÃDUITOARE ... 157 CALITÃȚILE PLANTELOR ... 159 ABSINT (Artemisia absinthium) ... 160 ABSINT MARITIM (Artemisia maritima) ... 160 AFIN (Vacanium myrtillus) ... 160 AGAR-AGAR (Fucus spinosus) ... 161 ALBÃSTREA (Centaurea cyanus) ... 161 ALCHEMILÃ (Alchimilla vulgaris) ... 161 ANGELICA (Angelica archangelica) ... 162 ANGHINARE (Cynara scolymus) ... 162 ANASON VERDE (Pimpinella anisum) ... 162 ARISTOLOH (Aristolochia clematis) ... 163 ARNICÃ {Amica montana) ... 163 BADIAN (Illicium anisatum) ... 163 BARBA-URSULUI (Equisetum arvense) ... 164 BÃTRÂNIȘ (Erigeron Canadensis) ... 164 BOLDO (Boldoafragaus) ... 164 BRÂNCUȚÃ (Perysimum officinal) ... 164 BRÂNCA-URSULUI (Heracleum sphondylium) ... 165 BRAD (Anies pectinate) ... 165 BRUSTURE (Arctium lappa) ... 165 BUSUIOC (Ocymum basilicum) ... 166 BUSUIOCUL-CERBILOR (Menthe pulegium) ... 166 CALOMFIR (Tanacetum vulgare) ... 167 CASTAN SÃLBATIC (Aeculus hippocastanum) ... 167 CÃTUȘNIC (Nepeta cataria) ... 167 CÂNEPA-CODRULUI (Eupatorium canabinum) ... 167 CEAPA-VACII (Convohulus sepium) ... 168 CERENȚEL (Geum urbanum) ... 168 CHIMION (Carum carvi) ... 168 CICOARE SÃLBATICÃ (Cichorium intybus) ... 168 CIMIȘIR (Buxus semper vireui) ... 169 CIUBOȚICA-CUCULUI (Primula officinalis) ... 169 CIMBRIȘOR (Thymus vulgaris) ... 169 COACÃZ-NEGRU (Ribes nigrum) ... 170 COADA-RACULUI (Potentilla anserine) ... 170 COADA-ȘORICELULUI (Achillea millefolium) ... 171 CONDURUL-DOAMNEI (Tropaeolum masus) ... 171 CORIANDRU (Coriandru sativum) ... 172 CREȚUȘCÃ (Spiroea ulmarid) ... 172 CRUȘÂN (Rhamnusfrangula) ... 172 DAFIN (Laurus nobilis) ... 173 DRÃGAICÃ (Gallium verum) ... 173 DUMBEȚ (Tencrium scordium) ... 173 EUCALIPT (Eucalyptus globului) ... 173 FASOLE (Phascolis vulgarii) ... 174 FEREGUȚÃ (Polypodium vulgare) ... 174 FERIGÃ (Aspidiumfilix mas) ... 174 FILIMICÃ (Calendula officinalis) ... 174 FRAG (Frangaria vescd) ... 175 FRASIN (Fraxinus excelsior) ... 175 FUMÃRIȚÃ (Fumaria oficinalis) ... 176 GENȚIANÃ (Gentiana lutea) ... 176 GHIMBIR (Zingiber officinalis) ... 177 GHIMPE (Ruscus aculeatus) ... 177 GHIOC (Centaurea centaurium) ... 177 GROZMÂ (Sarothamnus scoparius) ... 177 GUTUI (Pyrus cydonia) ... 177 HAMAMELIS (Hamamelis virginica) ... 178 HAMEI {Humulus lupulus) ... 178 HAZMAȚUCHI (Cerefolium sativum) ... 179 HREAN {Cochlearia armoracia) ... 179 IARBÃ-MARE (Inula helenium) ... 179 IARBÃ-NEAGRÃ (Erica vulgaris) ... 180 IARBÃ-ROȘIE (Polygonum hydropiper) ... 180 IEDERÃ (Hedera helix) ... 180 IENUPÃR (Juniperus communis) ... 181 ILEX (Ilex aquifolium) ... 181 IRIS (Irisgermanica) ... 181 ISOP (Hyssopus officinalis) ... 182 IN (Linum usitatissimum) ... 182 LAPTELE-CUCULUI (Euphorbia cyparissias) ... 183 LÃCRÃMIOARÃ (Convallaria maialis) ... 183 LÃMÂIȚÃ (Lippia citriodora) ... 183 LÃSNICIOR (Solanum dulcamara) ... 184 LEMN-DULCE (Glycyrrhisa glabra) ... 184 LEVÃNȚICÃ (Lavandula vera) ... 184 LILIAC (Syringa vulgaris) ... 185 LIMBA-MIELULUI (Borrago officinalis) ... 185 LINGUREA (Cochlearia officinalis) ... 185 LUMÂNARE (Verbascum thapsus) ... 186 MAC-ROȘU (Papaver rheas) ... 186 MAGHIRAN MARE (Origanum vulgare) ... 186 MÃCEȘ (Rosa canina) ... 187 MAGHIRAN (Origanum majorana) ... 187 MÃSLIN (Olea europea) ... 188 MIGDAL (Amydalus communis) ... 188 MELISÃ (Melissa officinalis) ... 189 MENTÃ (Mentha piperata sau viridis) ... 189 MESTEACÃN (Betula alba) ... 189 MOȚUL-CURCANULUI (Polygonum aviculare) ... 190 MUR (Rubusfructicosus) ... 190 MUȘEȚEL (Anthemis nobilis) ... 190 MUȘTAR (Sinapis nigra, Sinapis alba, Sinapis arvensis) ... 191 NALBÃ (Malva sylvestris) ... 192 NALBÃ-MARE (Althea offcinalis) ... 192 NARCISA (Narcissus pseudo-narcissus) ... 193 NÃSTUREL {Nasturtium officinale) ... 193 NUC (Juglans regia) ... 194 NUFÃR (Nymphea alba) ... 194 OSUL-IEPURELUI (Ononis spinosa) ... 195 PARACHERNIȚÃ (Parietaria officinalis) ... 195 PASIFLORÃ (Passiflora incarnata) ... 195 PÃTLAGINÃ {Plantago major) ... 195 PANSEA-SÃLBATICÃ {Viola tricolor) ... 196 PÃRÃLUȚÃ (Bellisperennis) ... 196 PÃPÃDIE (Taraxacum dens leonis) ... 197 PÃRUL-FETEI (Adiantum capillus veneris) ... 197 PELIN (Artemisia spicata) ... 197 PELINIȚÃ, (Artemisia vulgaris) ... 197 PIERSIC {Amygdaluspersica) ... 197 PIR (Agropyrum repens) ... 198 PLOP (Populus nigra) ... 198 PODBAL (Tussilago farfara) ... 199 PORUMB (Zeamais) ... 199 PORUMBAR (Prunus spinosa) ... 199 PORTOCAL (Citrus vulgaris) ... 199 PORTOCAL AMAR (Citrus aurantium, varietatea amara) ... 200 RÃCHITAN (Lythrum salicaria) ... 201 RÃCULEȚ (Polygonum bistorta) ... 201 RÃSURÃ (Rosa gallica) ... 201 REVENT (Rheum oficinalis) ... 202 ROGOZ (Carex arenarid) ... 202 RODIU (Punica granatum) ... 202 ROIBÃ (Rubia tinctorium) ... 203 ROMÂNITÃ (Matricaria chamomilla) ... 203 ROSTOPASCÃ (Chelidonium majus) ... 203 ROZMARIN (Rosmarinus officinalis) ... 204 SALCÃ (Salix alba) ... 204 SALCÂM (Robinia pseudo-acacia) ... 205 SALCE (Smilax) ... 205 SALVIE {Salvia officinalis) ... 205 SÃMÃCIOARÃ (Sanicula europoea) ... 206 SCAIUL-DRACULUI (Eryngium campestre) ... 206 SCHINEL (Cnicus benedictus) ... 206 SCHINDUF (Trigonella faemum graecum) ... 206 SCLIPEȚI (Tormentilla erecta) ... 207 SÃPUNARNIȚÃ (Saponaria officinalis) ... 207 SANZIANÂ-DE-GRADINÃ (Solidago virga aurea) ... 207 SILNIC (Glechoma hederacea) ... 207 SIPICÃ (Scabiosa succisd) ... 208 SOC (Sambucus nigrd) ... 208 SORB (Cratoegus terminalis) ... 209 SPARANGHEL (Asparagus officinalis) ... 209 SULFINÃ (Melilotus ofikinalis) ... 209 SUNÃTOARE (Hipericum perforatum) ... 210 STRUGURII-URSULUI (Arbutus uva ursi) ... 210 ȘTEVIE-DE-GRÃDINÃ (Rumexpatientia) ... 210 TARHON (Artemisia dracunculus) ... 210 TEI (Tilia europea) ... 211 TRAISTA-CIOBANULUI (Thlaspi bursa pastoris) ... 211 TRIFOI-DE-BALTÃ {Menyanthes trifoliata) ... 212 TUIE (Tuya officinalis) ... 212 TURTITÃ (Gallium aparine) ... 212 TURTIȚÃ-MARE (Agrimonia eupatorid) ... 212 TURTA (Cynara cardunculus) ... 213 ȚELINÃ SÃLBATICÃ (Apium graveoleus) ... 213 ULM (Ulmus campestris) ... 213 UNGURAȘ {Marrubium vulgare) ... 214 URECHELNIȚÃ (Sempervivum tectorum) ... 214 URZICÃ ALBÃ (Lamium album) ... 214 URZICÃ (Urtica doica) ... 215 VALERIANÃ (Valeriana officinalis) ... 215 VÂSC (Viscum album) ... 215 VENINARIȚÃ (Gratiolas officinalis) ... 216 VERBINÃ (Verbana officinalis) ... 216 VERIGARIU (Rhamnus catharticus) ... 216 VIOREA (Viala adorata) ... 217 VINDECEEA (Heracleum sphondylium) ... 217 VIȚÃ-DE-VIE (Vitis vinifera) ... 217 ZMEUR (Rubus idoeus) ... 217 V. CÂTEVA TIZANE MIXTE ȘI REȚETE DIVERSE ... 219 TIZANE ȘI PREPARATE ... 221 REMEDII DIVERSE ... 231 CATAPLASME, COMPRESE ȘI LOȚIUNI ... 233 CLISME ... 235 BÃI ... 236 INHALAȚII ... 238 VI. REȚETE DE SÃNÃTATE ... 239 VII. PLANTELE ȘI FRUMUSEȚEA ... 265 FRUMUSEȚEA PÃRULUI ... 267 FRUMUSEȚEA TENULUI ... 270 FRUMUSEȚEA CORPULUI ... 277 VIII. BÃUTURI PENTRU TOATE ANOTIMPURILE ... 285 BÃUTURI DE PRIMÃVARÃ ... 287 BÃUTURI DE VARÃ ... 289 BÃUTURI DE TOAMNÃ ... 290 BÃUTURI DE IARNÃ ... 292 |
Fragment:
LÃMAIE Supă de lămâie Se pune la fiert 1 1 apă, zeama a 2 lămâi, coajă rasă de la o lămâie, o lingură de făină și zahăr după gust. După ce au fiert, se adaugă 2 gălbenușuri bătute. Se ia vasul de pe foc. Din albușul bătut spumă, luăm cu o linguriță și facem găluște și le punem în supă. Se servește călduță sau rece. Sfeclă în lămâie 1 cană de apă; 1/2 cană zeamă de lămâie; 2 linguri de zahăr; 1 linguriță de sare; 1 frunză de dafin; sfeclă fiartă. Se pun zahărul, zeama de lămâie și sarea împreună cu apa la foc pentru a fierbe. După ce s-a luat de pe foc, zeama fiind tot caldă, se adaugă felii de sfeclă fiartă, având grijă ca zeama să acopere feliile de sfeclă. Se acoperă cu o farfurie și se lasă să se răcească. Ca garnitură se folosește un ou fiert, precum și sfecla tăiată în felii. Se servește cu foi de pătrunjel verde. Parte din zeamă va fi folosită ca sos. Budincă de lămâie 6 ouă, 5 linguri de făină, 4 linguri de zahăr, o lămâie. Se freacă gălbenușurile cu 2 linguri de zahăr praf, coajă de lămâie și zeamă, timp de un sfert de oră. Apoi se adaugă albușurile bătute spumă, zahărul rămas, făina și se amestecă bine. Această compoziție se pune într-o formă unsă și se fierbe în aburi 30 de minute, descoperită. Înainte de a se servi, se toarnă deasupra un chateau (amestec de un gălbenuș la un pahar cu lapte și coajă de lămâie rasă). Sos de lămâie 2 ouă întregi și 2-3 gălbenușuri, 100 g zahăr bucăți frecat pe coajă de lămâie, un pahar cu apă, zeama a 2 lămâi și puțină făină. Se amestecă împreună și se bat cu telul, pe foc, fără să fiarbă. Acest sos se servește ca atare sau cu pișcoturi, biscuiți sau alte prăjituri. Cremă de lămâie cu albuș de ou Frecăm bine 3 gălbenușuri de ou cu 6 linguri de zahăr tos, adăugăm zeama de la o lămâie și puțină coajă, apoi 3 foi de gelatină vegetală, care au fost înmuiate în 50 ml apă caldă. După ce am amestecat bine toate ingredientele, adăugăm și cele 3 albușuri de ou bătute spumă. Se fierbe în aburi. Se servește rece. Cremă de lămâie 7 ouă întregi se bat bine cu un pahar cu apă și zeama de la 2 lămâi. Apoi această compoziție se strecoară într-un castron, se amestecă cu 200 g zahăr frecat pe coajă de lămâie spre a prinde miros, se așază pe foc și se bate cu telul până se îngroașă ca o cremă, dar fără să fiarbă. Se servește în pahare sau boluri garnisită cu pișcoturi și fructe. Cremă de lămâie cu frișca 100 g zahăr praf, 5 ouă, coajă rasă de lămâie, zeamă de la 3-4 lămâi, frișca. Zahărul și gălbenușurile se freacă spumă cu o lingură. Se adaugă zeama de lămâie, coaja rasă și se bate din nou. Apoi se așază într-o formă și se fierbe deasupra aburilor, adică într-o formă pusă într-un vas în care fierbe apa. Când e gata, se toarnă crema în pahare pe jumătate pe care le ținem la gheață 1-2 ore. Când servim, umplem paharul cu frișcă și garnisim cu dulceață. Prăjitură de lămâie Frecăm 250 g zahăr cu 5 gălbenușuri, coajă rasă de lămâie sau zeama de la 2 lămâi. Apoi amestecăm cu 250 g făină de cartofi, 70 g făină de grâu, 90 g migdale, nuci sau sâmburi de caise tăiate fin și albușurile de la cele 5 ouă. Când aluatul este gata, se așază cu lingurița în tavă, grămăjoare, cu distanță între ele. Se coace la foc potrivit. Limonadă Se amestecă 1l apă cu 200 g zahăr, coaja rasă de o lămâie și se lasă să stea câteva ore. Apoi se adaugă zeama de la 2-3-4 lămâi. Limonadă cu sirop Se prepară mai întâi un sirop din 500 ml apă și 50 g zahăr și se lasă să fiarbă până s-a redus la jumătate. Apoi se amestecă cu... pag. 138 - 139 |
Caracteristici:
Numărul de pagini
Numărul de pagini
304
Formatul în cm. (l x L)
Formatul în cm. (l x L)
13 x 20
I.S.B.N.
I.S.B.N.
978-606-8558-05-9
Traducerea
Traducerea
Nicolae Constantinescu
Publicat online
2014-09-06
Stoc
Stoc
În stoc
Preț
Preț
25.00
RON
Discount
Discount
20%
Preț final
Preț final
20.00 RON
I.S.B.N.
I.S.B.N.
978-606-8558-05-9