Cuvânt înainteGrupa de sânge B și viața individualăNu este ușor să scrii o carte care să respecte și să prezinte adevărul științific într-;o formă care să fie înțeleasă și de cel care nu are neapărat o bază științifică referitoare la problemele tratate.
Acest lucru a reușit cu succes dr. biolog Virginia Ciocan scriind cartea „Grupa de sânge și viața individuală“. Într-;o primă ediție cartea tratează subiectul, pentru toate grupele sangvine, practic, întreaga lucrare se referă la relația între una dintre cele mai importante trăsături genetice – sistemul de grup sangvin ABO – și mediu.
La cererea cititorilor, autoarea reeditează lucrarea, tratând același subiect separat, pentru fiecare grupă de sânge, cu speranța că va fi mai ușor difuzată și înțeleasă în special de către tineri și adolescenți, care, în mare parte, din nefericire, nici nu-;și cunosc grupa de sânge, nemaifiind obligatorie.
Autoarea începe prin prezentarea generală a sângelui, compoziție, funcții, precum și a sistemului de grup sangvin ABO, cel mai important dintre multele sisteme de grup sangvin, atât pentru identificarea individuală, cât și în medicină. Continuă cu biochimia alimentației, altfel spus, raportul între grupa de sânge a individului și preferințele alimentare, determinate într-;o oarecare măsură, de individualitatea genetică (biochimică) a fiecăruia dintre noi. În alt capitol este descris raportul între sânge și metabolism, subliniind încă o dată unicitatea noastră biologică. Dacă ar trebui să definim, în acest stadiu de dezvoltare a științei, conceptul de unicitate biologică (individualitate genetică sau biochimică), atunci trebuie să arătăm că unicitatea sau individualitatea genetică este dată de programul genetic al fiecăruia, program care dictează la rândul său reacția unică la condițiile date de mediu. Programul genetic face ca fiecare dintre noi să reacționăm diferit la aceleași condiții de mediu. Vechiul aforism, nu există boală ci bolnavi, este demonstrat acum și la nivel molecular, biochimic.
Nu trebuie uitat însă că această trăsătură genetică – grupa de sânge – este doar una din numeroasele trăsături genetice care definesc comportamentul individului, un caracter complex, determinat de totalitatea genelor în interacțiune cu mediu.
Nu lipsește din lucrare relația între sănătate, starea de boală și grupa de sânge. De altfel, după mărturisirea autoarei, a fost un punct de plecare și o experiență, din păcate nefericită, care a determinat-;o să se documenteze și să scrie această carte. Există studii numeroase care demonstrează științific sensibilitatea sau rezistența individului la anumite boli, în anumite zone ale globului pământesc, dar întotdeauna în raport cu condițiile de mediu (climă, sol, radiații solare etc.)
Comportamentul individului însă, nu implică doar starea de sănătate sau de boală, rezultată din interacțiunea gene-;mediu, ci și de psihologia individului, în funcție de grupa de sânge, problemă care este tratată cu umor și inteligență.
În sfârșit, anexele, 6 la număr, completează fericit și demonstrează încă o dată poziția de pe care este scrisă lucrarea, poziție de om de știință, de cercetător a dr. Virginia Ciocan.
Sincer, la început, deși o cunosc pe Virginia Ciocan ca fiind un cercetător serios, riguros chiar, judecând doar după titlul lucrării „Grupa de sânge și viața individuală“ mi-;a fost teamă că ar putea fi o tratare superficială a problemei, cum întâlnim astăzi la tot pasul. Parcurgând cartea însă, m-;am convins că nu este așa, este frumos scrisă, cu multe noțiuni de cultură generală, se citește ușor, se înțelege ușor, iar datele științifice devin dintr-;o dată necesare și utile.!
Convingeți-;vă și Dumneavoastră și îmi veți da dreptate.! Prof. Univ. dr. Veronica Stoian Catedra de Genetică și Biotehnologie Universitatea din București |