FLACÃRA DORINȚEI
Disponibilitatea de a investi timp, bani și energic pentru a avea ce îți dorești implică o dorință puternică. Cu cât îți dorești mai mult să avans czi de la a fi necâștigător sau noncâștigător la a fi câștigător, cu atât este mai puțin probabil că te vei mulțumi cu altceva. Când dorința întâlnește oportunitatea, încep să se întâmple lucruri interesante! Dacă nu ai fost niciodată în stare să accepți asta sau măcar să recunoști oportunitatea ca atare, s-a întâmplat fără doar și poate din cauză că ai fost concentrat pe altceva. Poate că tc-ai lăsat absorbit de o serie întreagă de stimuli negativi - toate ”motivele” pentru care ceva ar putea să nu funcționez?. Gândirea negativă îți ia din concentrare și energie și, cu timpul, s-ar putea să-ți ia totul. Gândurile negative generează frică, neliniște și descurajare. Când le permiți acestor gânduri negative să devină convingeri dominante, ele îți vor submina cu siguranță planurile, iar rezultatul inevitabil va fi eșecul. Realmente vei sfârși prin a-ți sabota abilitatea de a deveni câștigător. Dorința, pe de altă parte, este o forță creatoare. Te ajută să accepți ce vrei să realizezi și îți inspiră entuziasm. Totalitatea convingerilor talc îți determină abilitatea de a avea succes. Reține, ”ce crezi în inima ta, așa ești”.
PERSPECTIVA DEPINDE DE PUNCTUL DE VEDERE
Să atragi șansele de succes înseamnă să faci schimbările necesare pentru a întoarce acele șanse în favoarea ta. Indiferent dacă îți dai seama sau nu, succesul, sau lipsa succesului, este ceva întru totul previzibil. întotdeauna avem două opțiuni. Una e să acceptăm succesul ca reprezentând ordinea naturală a lucrurilor. Cealaltă c să acceptăm eșecul în același mod. Dacă nu alegem să ne activăm mecanismul interior pentru succes, mecanismul pentru eșec se va cupla în mod automat, întrucât este deja programat în conștiința noastră prin condiționarea din trecut. Să adopți o atitudine de câștigător înseamnă să te asiguri că mecanismul pentru eșec nu preia controlul asupra vieții talc.
OPORTUNITÃȚI SAU OBSTACOLE
Prin firea lucrurilor noi nu suntem victime, ci creatori, iar pentru a crea trebuie mai întâi să crezi. în acest caz, dacă tu ești convins că ceva va funcționa, vei vedea oportunități. Dacă, în schimb, crezi că ceva nu va funcționa, vei vedea obstacole. Problema este că dacă vezi peste tot obstacole, ai tendința să adăugi mereu alte obstacole. De pildă, am întâlnit recent un om care era îngrijorat în legătură cu starea lui generală de sănătate. Viața lui mai degrabă sedentară îl făcuse să ia câteva kilograme în plus și, pentru că se simțea foarte apatic și deprimat, s-a dus la medicul de familie. ”Medicul mi-a spus că trebuie să adopt un program de fitness”, mi-a zis el, ca și cum ar fi fost condamnat la moarte. ”Problema este că detest să fac mișcare! lotuși, m-am dus și m-am interesat cât costă un echipament sportiv de calitate iar asta mi-a dat alte bătăi de cap. Tot ce este profesional este foarte scump. De curând am început să mă gândesc la o formă de exercițiu pasiv, știți, ceva de genul mers pe jos - dar adevărul c că sunt mereu presat de timp. In plus, este greu sâ te implici într-o activitate de genul acesta dacă nu ai înclinații sportive. După părerea mea, nu arc sens să încerci să devii ceva ce nu ești. Ei, asta e, nimeni nu trăiește veșnic!”. M-am amuzat la culme și abia m-am abținut să nu izbucnesc în râs văzând cât de repede reușise acel om să se convingă să RENUNȚE la nevoia de a face mișcare și să ACCEPTE o moarte prematură. Deși acest tip de raționament nu era ceva nou pentru mine, mărturisesc sincer că nu l-am văzut niciodată aplicat atât de rapid! Am încheiat conversația noastră din acea zi discutând despre modul în care ceva negativ se poate transforma uneori în ceva pozitiv. I-am sugerat să treacă peste antipatia lui față de exercițiile fizice și să încerce să găsească ceva benefic (o oportunitate) în ceea ce percepea a fi un obiectiv imposibil de atins (un obstacol). Sincer, nu mă așteptam să mai aud despre el, dar într-o zi am primit vești de la el. Părea încântat și entuziasmat la telefon. Am luat împreună masa de prânz și am remarcat imediat că era mai slab, avea un aspect mai îngrijit și părea extrem de energic și plin de viață! ”Am făcut așa cum mi-ați sugerat”, mi-a spus, iar eu mă întrebam ce rol jucasem în toată afacerea asta. înainte să apuc să-l întreb, mi-a povestit despre ce era vorba. pag. 11–12
|