4. Chifle umplute
Ingrediente: 6 chifle. 100 g unt. 150 g brânză telemea, 1 ou, 1 pahar smântână. 1 pahar lapte, sare, 1 linguriță mărar tocat, piper. Mod de preparare: Se taie chiflele în jumătăți și se lasă puțin timp să se înmoaie în lapte. Se amestecă brânza cu oul, sarea și mărarul tocat. Peste fiecare jumătate de chiflă se întinde pasta de brânză și se acoperă cu cealaltă jumătate. Se pun într-o tavă în cuptor, bine unsă cu unt și se așează cate o bucățică de unt peste fiecare chiflă lăsându-se 1-2 minute. Se scoate tava în gura cuptorului și se toarnă câte o linguriță cu smântână deasupra fiecăreia. Se reintroduce totul în cuptor, lăsându-se doar până încep să se rumenească. Se servesc fierbinți.
5. Coșulețe umplute cu salată de boeu
Ingrediente: 500 g făină, 250 g unt, 1 ou, sare, salată de boeuf. Mod de preparare: Se freacă oul cu unt și sare, se adaugă făina și se frământă o cocă. Din coca obținută se taie bucățele, ce se întind cu vergeaua astfel încât să se obțină foi rotunde cu grosimea de un centimetru. Fiecare foaie se așează în forme mici, speciale pentru tarte, având grijă ca pereții acestora să fie acoperiți uniform. Se înțeapă coca de pe fundul forme de câteva ori cu furculița și se pun la copt. Când sunt gata, se scot cu băgare de seamă din formă și se lasă să se răcească bine (ideal este să fie pregătite cu două zile înainte). Se umple pe jumătate fiecare coșuleț cu salată de boeuf și deasupra se așează un strat de brânză trecută prin mașina de tocat, frecată bine mai întâi cu untul, chimenul și boiaua. Se așează pe farfurie coșulețele și se garnisește totul cu ridichi de lună tăiate în formă de floricică, sau cu gogoșari, castraveți acri și/sau rondele de ou răscopt.
6. Crutoane cu brânză fermentată
Ingrediente: Crutoane (eventual prăjite înainte în unt), feta (camembert), 1 dl lapte, mărar proaspăt, piper. Mod de preparare: Brânza se trece prin răzătoare și se pune într-o cratiță. Se toarnă deasupra laptele și se lasă la foc moale, amestecând continuu, până ce brânza devine lichidă. Se adaugă mărar verde și piper măcinat, după gust, lăsându-se în continuare pe foc mic, amestecând continuu și având grijă să nu dea în clocot. Se toarnă, caldă fiind pe crutoane.
7. Fasole boabe cu maioneză
Ingrediente: 400 g fasole mare, 1 ceapă mare, sare, piper, maioneză, sfeclă roșie, castraveciori murați. Mod de preparare: Se spală fasolea și se lasă, de cu seară, în apă călduță. Se scurge de apă și se pune la fiert în apă rece, cu puțină sare. După ce a dat într-un clocot, se schimbă apa, punându-se fasolea în apă călduță. Se repetă operația de trei ori. Când fasolea este bine fiartă, se la vasul de pe foc și se lasă să se răcească. Se scurge bine, se pune într-un castron, se adaugă puțin piper, o ceapă tăiată foarte mărunt și un praf de sare. Se amestecă ușor cu maioneză și se pune în farfuria de servit, garnisindu-se cu sfeclă fiartă, în oțet și/sau castraveciori, tăiați mărunt sau rondele fine.
8. Gulii cu pesmet
Ingrediente: 500 g gulii, 100 g unt, pesmet, sare, 200 ml lapte. Mod de preparare: Se curăță guliile, se spală și se taie felii subțiri, ce se opăresc cu apă clocotită. Se lasă într-o strecurătoare, să se scurgă bine de apă. Se încinge untul într-o cratiță și se adaugă laptele și feliile de gulii, lăsându-se la foc domol, sub capac, până când guliile sunt bine pătrunse. Se ia capacul de pe cratiță și se dă focul iute, să se evaporeze zeama. Se scot feliile de gulii pe un platou, se potrivesc cu sare și se amestecă cu pesmetul călit în unt. Se servesc fierbinți. |