În cartea de față, autorii oferă o imagine cuprinzătoare asupra plantelor netoxice, adaptogene, precum ginsengul, lemnul-dulce, eleuthero, care provoacă în organism o reacție defensivă față de stres.
Miraculoasele plante antistres. Tratamente și utilizări practice
Stocurile se epuizează rapid, rezervă acest produs și hai la
librăria Adevăr Divin din Brașov, Str. Zizinului, nr. 48, pentru a-l prelua personal.
(Unele produse pot avea discount suplimentar în librărie.)
Vei fi contactat(ă) telefonic de un reprezentant divin.ro pentru confirmarea disponibilității,
în intervalul Luni-Vineri orele 9:00 - 17:00,
deci te rugăm să introduci un număr de telefon corect și actual.
Cu toții ne confruntăm mereu cu stresul cotidian, iar organismul nostru se străduiește să se adapteze și să rămână echilibrat și sănătos.În cartea de față, autorii oferă o imagine cuprinzătoare asupra plantelor netoxice, adaptogene, precum ginsengul, lemnul-dulce, eleuthero, care provoacă în organism o reacție defensivă față de stres.
Aceste plante revigorante și tonice ajută corpul să se „adapteze” la multiplele influențe cu care se confruntă. Ele sporesc vigoarea și contracarează efectele normale ale îmbătrânirii, devenind astfel instrumente importante în medicina sportivă și în prevenirea și tratamentul oboselii cronice sau al altor tulburări provocate de stres.
Autorii prezintă utilizările istorice ale acestor remedii vegetale în India, Rusia, China și pe continentele americane, explicând felul cum funcționează și de ce sunt atât de eficiente în combaterea bolilor generate de stres. Monografiile alcătuite pentru fiecare plantă adaptogenă aduc la cunoștința cititorului și ultimele cercetări științifice și includ originea, utilizarea tradițională, acțiunile, proprietățile, pregătirea și dozajul pentru fiecare caz în parte.
Partea a treia. Utilizarea plantelor adaptogene 299
10. Utilizarea clinică a adaptogenelor 30 1
11. Plantele adaptogene în combinații. 315
12. Adaptogenele ca aliment 325
13. Adaptogene pentru animale 343
Resurse 36 7
Glosar 365
Bibliografie 38 7
Fragment:
Descrierea fiziologică a răspunsului la stres
Stresul este perceput de sistemul limbic din creier. Aproape imediat după un eveniment stresant, neuronii activează axa HPA și SAS, care eliberează diverși hormoni care sunt filtrați prin axa HPA și circulă prin țesuturi și vasele de sânge. În hipotalamus stresorii stimulează eliberarea hormonului eliberator de corticotropină (CRH). Apoi, corticotropina ajunge la glanda pituitară, unde declanșează eliberarea hormonului adrenocorticotropic (ACTH). Apoi, hormonul adrenocorticotropic declanșează producerea și eliberarea hormonilor numiți glucocorticoizi (GCs) în primul rând cortizolul, din cortexul suprarenal. Hipotalamusul stimulează de asemenea glanda suprarenală, prin sistemul nervos simpatic, pentru a elibera catecolamine, precum adrenalina și noradrenalina, în vasele de sânge. Combinarea eliberării adrenalinei și noradrenalinei determină bine cunoscutul răspuns luptă-sau-fugi. Catecolaminele și glucocorticoizii induc o varietate de schimbări comportamentale, biochimice și fiziologice, denumite colectiv răspuns la stres. Acest răspuns va fi discutat în secțiunile următoare.
Sistemul neuroendocrin
Sistemul endocrin și sistemul nervos sunt atât de îndeaproape asociate, încât sunt denumite colectiv sistemul neuroendocrin. Hipotalamusul și glanda pituitară formează o interfață complexă între sistemele nervos și endocrin. Creierul poate influența activitatea celulelor nervoase, care semnalează sistemului suprarenal să elibereze hormoni care pot influența eliberarea altor hormoni. Sistemul neuroendocrin este complex. Această privire de ansam blu va atinge aspectele care afectează răspunsul la stres. De asemenea, va furniza definiții ale componentelor majore și hormonilor implicați în sistemele neuroendocrin și imunitar.
Axa HPA joacă un rol esențial în răspunsul corpului la stres și îndeplinește un rol central în funcționarea sistemului neuroendocrin.
Sistemul limbic este un termen colectiv desemnând structurile creierului (incluzând hipocampusul) și interconexiunile acestor structuri. EI exercită o influență importantă asupra sistemului neuroendocrin.
Sistemul endocrin
Sistemul endocrin este compus din glande care își eliberează hormonii direct în vasele de sânge pentru a trimite semnale care țintesc celulele. Aceste glande includ glanda pituitară, glanda pineală, hipotalamusul, glanda tiroidă, glandele paratiroide, timusul, glandele suprarenale, ovarele (Ia femei) sau testiculele (Ia bărbați) și insulele lui langerhan din pancreas.
Principalul centru de contro neural din creier este hipotalamusul, cuinoscut de asemenea ca „păstrătorul echilibrului intern” sau „tabloul de comandă principal”. Hipotalamusul secretă hormoni care determină alte glande endocrine să secrete hormoni. El produce răspunsul luptă-sau-fugi al sistemului nervos autonom. Principala sa funcție este homeostaza, sau menținerea echilibrului corpului. Funcțiile care sunt echilibrate includ tensiunea sanguină, temperatura corpului, metabolismul și greutatea corporală.
Hipotalamusul are două capacități de a semnala răspunsul la stres: semnalele endocrine la glandele pituitară și suprarenală și semnalele neurale la sistemul nervos simpatic, incluzând semnalele către măduva glandei suprarenale.
Caracteristici:
Numărul de pagini
Numărul de pagini
395
Formatul în cm. (l x L)
Formatul în cm. (l x L)
13 x 20
I.S.B.N.
I.S.B.N.
978-973-47-0546-7
Traducerea din limba engleză
Traducerea din limba engleză
Radu Claudiu Canahai
Titlul original
Titlul original
Adaptogens. Herbs for Strength, Stamina, and Stress Relief