Tu ești placebo (Carte tipărită)
Cum să îți transformi mintea în materie, făcând-o să conteze
Tu ești Placebo reprezintă o explorare a istoriei și psihologiei efectului placebo și chiar mai mult decât atât. Autorul se întreabă: „Este posibil să învățăm despre principiile placebo și fără a ne baza pe o medicamentație, să se producă aceleași schimbări interne pentru sănătate și în cele din urmă pentru viață?” Cartea audio conține, la final, două meditații. Prima: „Cum să schimbi două credințe și percepții”, iar cea de-a doua: „Cum să schimbi o credință și o percepție.” |
64.00 49.28 RON (Stoc 0)
• Adresa de e-Mail la care dorești să primești notificarea
Detalii:
Joe Dispenza pune în discuție, de la început, câteva dintre lucrurile pe care nu le veți găsi în această carte. Nu veți asculta despre etica folosirii substanțelor placebo în tratamentul medical. Există controverse în legătură cu corectitudinea morală a administrării de substanțe inactive pacienților care nu fac parte dintr-un studiu medical. Tu ești placebo își propune să vă ofere controlul pentru a crea propria voastră schimbare, și nu să stabilească dacă este sau nu în regulă ca alți oameni să vă amăgească pentru a face această schimbare.
Cartea aceasta nu este despre negare. Niciuna dintre metodele prezentate nu implică negarea vreuneia dintre problemele de sănătate pe care ași putea să le aveți în prezent. Veți descoperi că un feedback onest, sub forma testelor medicale, vă va informa dacă ceea ce faceți funcționează. De asemenea, Tu ești placebo nu va pune sub semnul întrebării eficiența diferitelor modalități de vindecare. Există numeroase modalități, iar unele dintre ele funcționează destul de bine. Scopul autorului este să vă prezinte modalitatea aparte care i-a captat cel mai mult atenția: vindecarea doar prin intermediul gândirii.
În primul capitol veți face cunoștință cu câteva dintre poveștile uimitoare ce demonstrează puterea incredibilă a minții umane. În al doilea capitol este oferită o scurtă istorie a placeboului, urmărind mărturii ale descoperirilor științifice asociate, începând cu anii 1770 și până în prezent, când neurocercetătorii rezolvă mistere incitante despre modul în care funcționează mintea. Capitolul trei vă prezintă fiziologia fenomenelor care au loc în creierul vostru atunci când se produce efectul placebo. Capitolul patru abordează o discuție despre efectul placebo în corp, explicându-se următorul pas al fiziologiei reacției placebo. De asemenea, se discută despre ceea ce înseamnă genele și modul în care acestea sunt semnalate în corp. Capitolul cinci explică modul în care gândurile vă schimbă creierul și corpul. În următorul capitol, cel de-al șaselea, veți afla despre o echipă de cercetători care a avut inițiativa de a testa dacă o persoană obișnuită, onestă, sănătoasă din punct de vedere mintal, putea fi programată să facă un lucru pe care, în mod normal, l-ar fi considerat de neconceput: să împuște o persoană străină cu intenția de a ucide. În continuare veți afla despre puterea pe care o exercită credințele inconștiente și veți avea șansa de a identifica unele dintre acele credințe pe care le nutriți fără să vă dați seama. Capitolul opt este despre universul cuantic, lumea imprevizibilă a materiei și energiei, din care sunt formați atomii și moleculele oricărui lucru din univers. Apoi vă vor fi prezentate trei persoane de la workshopurile lui Joe Dispenza, care au raportat niște rezultate cu adevărat remarcabile după ce au utilizat tehnicile puse în discuție de dr. Dispenza.
Ce anume provoacă aceste vindecări, așa zis miraculoase? Care este procesul prin care credința și încrederea pot produce efecte atât de profunde? Oare starea de spirit interioară a oamenilor care au avut parte de vindecări a fost influențată sau modificată de condițiile din mediul lor extern în asemenea măsură, încât noua lor stare de spirit ar putea, de fapt, să aibă ca rezultat schimbări fizice reale?
Printre primele mari descoperiri, se numără un studiu revoluționar de la sfârșitul anilor 1970, care a arătat pentru prima dată că o substanță placebo putea declanșa eliberarea endorfinelor, exact așa cum fac anumite medicamente active. Dacă organismul poate acționa ca o farmacie proprie, producând medicamentele sale, atunci nu ar putea fi adevărat și că este deplin capabil să distribuie și alte medicamente naturale, când este nevoie, din amestecul infinit de substanțe chimie și compuși de vindecare, iar acestea să acționeze la fel ca acelea pe care le prescriu medicii sau chiar mai bine decât medicamentele prescrise de ei?
Substanțele placebo au performanțe mai bune decât antidepresivele.
Autorul spune că organismul uman este într-adevăr capabil să creeze o multitudine de substanțe chimice și biologice care pot vindeca, pot proteja împotriva durerii, pot fi de ajutor pentru un somn odihnitor, pentru fortificare sistemului imunitar sau pentru a simți plăcere.
Puteți fi propriul placebo? „Două studii recente ale Universității din Toledo au proiectat,probabil, cea mai bună lumină asupra modului în care poate determina mintea, de una singură, ceea ce percepe și experimentează o anumită persoană. Pentru fiecare studiu, cercetătorii au împărțit un grup de voluntari sănătoși în două categorii – optimiști și pesimiști – în funcție de modul în care voluntarii au răspuns la întrebările dintr-un chestionar de diagnoză. În primul studiu, aceștia le-au oferit subiecților o substanță placebo, dar le-au spus că este vorba despre un medicament care îi va face să se simtă rău. Pesimiștii au avut o reacție mult mai puternică la pastila respectivă decât optimiștii. În cel de-al doilea studiu, cercetătorii le-au oferit subiecților tot o substanță placebo, însă le-au spus că îi va ajuta să doarmă mai bine. Optimiștii au raportat o calitate mult mai bună a somnului decât pesimiștii.” Astfel, în același mediu, cei care au o mentalitate pozitivă au tendința să creeze situații pozitive, în timp ce oamenii cu o mentalitate negativă au tendința să creeze situații negative.
Joe Dispenza examinează trei elemente cheie pentru a vedea modul în care se desfășoară procesul efectului placebo: condiționarea, așteptarea și semnificația.
Dacă efectul placebo este o funcție a modului în care un gând poate schimba fiziologia – ar putea fi numit controlul minții asupra materiei – atunci probabil ar trebui să vă examinați gândurile și modul în care acestea interacționează cu creierul și corpul vostru.
Joe Dispenza abordează termeni precum „circuit cerebral”, „rețele neuronale”, „chimie cerebrală”, „expresie genetică”, după care schițează câteva interpretări științifice simple despre cum colaborează creierul și corpul pentru a crea un model complet al felului în care realitatea voastră poate deveni propriu vostru placebo.
„Dacă a învăța înseamnă a stabili noi conexiuni sinaptice, atunci a ne aminti înseamnă a menține acele conexiuni cuplate. Astfel că, de fapt, o amintire este o relație sau o conexiune pe termen lung între celulele nervoase. Iar crearea acestor conexiuni și modurile în care se schimbă de-a lungul timpului modifică structura fizică a creierului. Pe măsură ce creierul face aceste schimbări, gândurile noastre produc un amestec de diferite substanțe chimice, denumite neurotransmițători (serotonina, dopamina și acetilcolina sunt câteva exemple pe care s-ar putea să le recunoști). Când gândim ceva, neurotransmițătorii de pe ramura unui arbore neuronal traversează fanta sinaptică pentru a ajunge la rădăcina unui alt arbore neuronal. După ce traversează fanta, neuronul declanșează o descărcare electrică de informații. Când continuăm să avem aceleași gânduri, neuronul se activează în aceleași moduri, întărind relația dintre cele două celule, ca ele să poată transmite mai prompt semnalul data următoare, când se vor activa neuronii respectivi. În consecință, creierul semnalează dovezi concrete că un anumit lucru a fost nu doar învățat, ci și amintit. Acest proces al întăririi selective este denumit potențare sinaptică.”
La fel cum gândurile reprezintă limbajul creierului, tot așa și sentimentele sunt limbajul corpului. Modul în care gândiți și felul în care vă simțiți creează o stare de a fi. Această stare apare în momentul când mintea și corpul lucrează împreună. De fiecare dată când aveți un gând, creierul vostru, pe lângă faptul că produce neurotransmițători, produce, de asemenea, și o altă substanță chimică – o mică proteină denumită „neuropeptidă”, care trimite un mesaj corpului vostru. Corpul reacționează, având o senzație. Creierul observă că organismul are o senzație, prin urmare generează alt gând care să se potrivească exact cu acea senzație, ce va produce mai multe mesaje chimice care vă permit să gândiți în felul în care tocmai vă simțeați.
Oamenii sunt obișnuiți să se gândească la realitate ca fiind ceva constant și sigur, dar după cum veți observa în această carte, modul în care ați fost învățați dintotdeauna să vedeți lucrurile nu este cel în care sunt ele cu adevărat.
De-a lungul timpului, materia și mintea au devenit entități separate, astfel născându-se dualismul. Fizica clasică are limitele ei când vine vorba despre studiul energiei, al acțiunilor lumii imateriale dincolo de spațiu și timp, și al comportamentului atomilor. Când oamenii de știință din domeniul mecanicii cuantice au început să examineze aspectele din ce în ce mai mici ale atomului, precum cele care alcătuiesc nucleul, cu cât se uitau mai îndeaproape, cu atât atomul devenea mai puțin distinct și clar, până când a dispărut. Din spusele lor, atomii par să fie 99,999% spațiu gol. Joe Dispenza spune însă, că acest spațiu nu este cu adevărat gol. Este, de fapt, plin de energie |
Cuprins:
Fragment:
pag. 31-32 INTRODUCERE |