pag. 33-34
De fapt, nutriția e un proces
mult mai complex. Mai întâi trebuie să înțelegem scopul alimentației. Nu
este pentru a ne satisface papilele gustative sau pentru a opri
stomacul să mai chiorăie de foame, chiar dacă multe persoane din lumea
industrializată cred asta. In al doilea rând, trebuie să înțelegem că
organismul este o colecție de zeci de mii de reacții chimice complexe.
Celulele și țesuturile noastre nu sunt simple organisme celulare
care trăiesc împreună în armonie. Ele sunt laboratoare biochimice extrem
de complexe, implicate în zeci de reacții biochimice în fiecare secundă
a vieților noastre. Aceste reacții chimice necesită tipuri speciale de
substanțe, care trebuie furnizate celulelor noastre pentru ca acestea să
funcționeze normal. Din fericire, organismele noastre se pot adapta
multor deficite din aceste substanțe chimice și pot chiar face
substituții. Totuși, aceste deficite pot determina celulele să lucreze
mai puțin eficient, făcându-le susceptibile la boli, inclusiv cancer.
Cerințele nutriționale ale celulelor variază foarte mult, unele
celule având mai multă nevoie de o anumită substanță nutritivă decât
altele. Aceasta deoarece celulele au diferite funcții. De exemplu,
glanda tiroidă are nevoie de un set diferit de substanțe chimice fată de
țesutul mamar.
Am aflat de asemenea că distribuția vitaminelor și a produselor în
care se descompun variază considerabil de la țesut la țesut. De exemplu,
colul uterin concentrează mai multă vitamina C si acid folic decât
vezica biliară. Aceasta ar trebui să însemne că o deficiență în vitamina
C și acid folie va crește riscul unei femei de a face cancer cervical
și asta este exact ce observăm. Femeile cu un aport scăzut de vitamina C
pot avea un risc de zece ori mai mare de cancer cervical decât cele al
căror regim alimentar conține vitamina C.
În unele cazuri, un țesut poate solicita mai mult dintr-o anumită
substanță nutritivă decât este normal, ca de exemplu în cazul cancerului
cervical, unde chiar și niveluri normale de acid folic în sânge sunt
insuficiente pentru a preveni boala. Este nevoie de aporturi mai
ridicate de acid folie pentru a preveni cancerul cervical la femeile cu
risc crescut. Acesta este unul din motivele pentru care cantitățile
recomandate de vitamine și minerale cresc în mod constant.
Uneori, o persoană poate avea un regim alimentar perfect sănătos, cu
multe fructe și legume, cantități scăzute de grăsimi dăunătoare și
puțin zahăr și totuși să aibă un risc ridicat de cancer. Motivul ar fi
că dacă substanțele nutritive nu pot intra în sistemul circulator, ele
nu au efecte benefice. Această incapacitate de a intra în sistemul
circulator se numește malabsorbție. Ocazional, malabsorbția implică doar
un singur tip de substanță nutritivă, sau chiar o singură vitamină ori
un mineral.
Atunci cum putem ști dacă absorbim cum trebuie substanțele
nutritive? O cale pentru a afla este să măsurăm direct nivelul sangvin
al substanțelor nutritive. Mai multe laboratoare măsoară nivelul sangvin
al vitaminelor și mineralelor. Totuși, chiar și așa am putea fi
păcăliți. Multe vitamine sunt convertite din tipul găsit în alimente
într-un tip foarte activ cerut de celulele din organism. De exemplu, în
organism riboflavina din alimente este convertită în riboflavina
5-fosfat, iar piridoxina (vitamina B6) din alimente este convertită în
piri-doxal 5-fosfat. Procesul de conversie pentru aceste vitamine
necesită enzime speciale, care sunt adesea reduse în cazul vârstnicilor,
al celor care fac tratamente oncologice sau al persoanelor care suferă
de afecțiuni cronice.
Calitatea suplimentelor
O întrebare care mi se adresează frecvent: sunt mai bune vitaminele
sintetice sau cele naturale? In cele mai multe cazuri, vitaminele
naturale sunt mai bune, totuși unele vitamine... |