pag. 20-21
Aperitiv: Se începe masa cu o
combinație de verdețuri crude care ajută la acumularea de fibre,
minerale și vitamine. Ajută, de asemenea, la menținerea unui nivel
scăzut al colesterolului, stimuleză masticația, întărind gingiile și
ușurând digestia. Începe să umple stomacul, evitând astfel consumul
lacom al unor mâncăruri cu multe calorii. Un condiment mai bun decât
orice altceva este un excelent ulei extravirgin de măsline, însoțit de
suc de lămâie, oțet (de mere, vin sau orez) de calitate, ierburi și
mirodenii, puțină sare marină integrală.
Fel principal: Cereale integrale boabe (de exemplu orez, hrișcă,
orz) sau pâine ori paste însoțite de multe verdețuri și eventual legume,
în acest caz vom avea un fel de mâncare unic, completat cu o porție
consistentă de legume fierte. Ca alternativă se poate prepara un fel
întâi cu suc de verdețuri urmat de un fel al doilea (de exemplu tofu la
cuptor, stufat de legume, brânză sau două ouă).
Desert: Vaiete nesfârșite, pentru că dulcele nu este ceva de toate
zilele, așa încât nu este prezent la sfârșitul mesei. Se pot consuma, ca
gustare sau la micul dejun, prăjituri cu făină integrală, stafide și
fructe uscate. Dar și acestea fără a exagera!
...funcționarea corectă a insulinei) și dă naștere unei acidifieri
excesive a organismului. Pentru a fi digerate, proteinele din lactate
extrag calciul din oase; riscul, prin urmare, este cel al osteoporozei.
Calea pe care trebuie s-o urmeze vegetarienii nu este reprezentată
de aceste produse, ci de proteinele vegetale din legume care, asociate
cu cerealele, sunt perfect asimilabile de către organism, după cum o
demonstrează combinațiile tradiționale din multe gastronomii ale lumii:
paste cu năut, tortillas cu fasole, orez cu soia.
Ritmurile zilnice
O bună alimentație respectă ritmurile naturale, atât ca ore, cât și
ca sezon al alimentelor, fiind marcată de mesele care se iau la
intervale pe cât posibil regulate.
Câteva exemple de meniuri vegetariene
- Lăptuci crețe cu țelină; paste cu suc de năut proaspăt și dovlecei.
- Anghinare cu ulei și lămâie; supă de linte și morcovi cu alac/farro spelta).
- Salată verde lattughino și fenicul; pilaf cu sparanghel; ouă fierte tari.
- Roșii, castraveți și rucola; orz cu ciuperci; vinete umplute cu brânză.
- Salată de varză cu măsline și pătrunjel; piure de năut cu bruschetta; dovleac la cuptor
- Lăptucă cu morcovi; paste cu fasole (preparate cu o supă pe bază de ceapă, țelină și alte verdețuri amestecate după gust).
Ideal este ca, urmând vechea zicală, să iei un mic dejun regesc, un prânz princiar și o cină de om sărac.
Amintim, de asemenea, importanța unei hidratări corecte a organismului.
Cea mai bună băutură este apa, alături de ceai verde (care posedă
proprietăți antioxidante extraordinare) și infuzii cu alte plante.
Micul dejun
Este cel mai potrivit moment pentru a mânca fructe. împreună cu
fructele, se poate alege între un iaurt obținut din surse animale sau
din soia, semințe oleaginoase (nuci, alune, in etc), fulgi de cereale
sau o pâine integrală cu dospire acidă. Băutura preferabilă este ceaiul
verde; sunt bune, însă, și alte infuzii. Cafeaua nu este interzisă!
Prânzul
Un aperitiv de verdețuri crude urmat de cereale, de o sursă proteică
animală sau vegetală și de o garnitură consistentă, din legume.
Cina
Un aperitiv de verdețuri crude urmat de cereale și legume și de o garnitură consistentă de legume fierte. |