| pag. 9   Diversificarea alimentației se
 dovedește a fi întotdeauna o etapă interesantă din viața părinților și a
 bebelușilor lor, însă este necesar să înțelegem că acesta trebuie să 
fie un proces care se petrece în mod natural, astfel că niciodată nu 
trebuie forțat. Cu toții știm că bebelușii pot începe să con¬sume hrană 
solidă odată cu vârsta de 6 luni - nu mai devreme, cum se obișnuia pe 
vremuri, adică în preajma vârstei de 4 luni, deoarece atunci sistemul 
lor digestiv e mult prea fragil, nepregătit încă pentru a ingera 
alimente solide.Trebuie să realizăm că între lunile a șasea și a noua, pe lângă 
toate celelalte abilități câștigate, bebelușii învață cum să prindă 
între gingii - ori între dințișori - o jucărie sau bucăți de hrană 
solidă. Treptat, vor deprinde cum să țină mâncarea în gură, cum să își 
folosească limba, cum să treacă îmbucătura dintr-o parte într-alta, iar 
abia mai apoi vor învăța că mâncarea trebuie mestecată și înghițită. În 
primele săptămâni, părinții vor observa că bebelușul nu izbutește încă 
să rețină mâncarea, astfel că, în mare parte, o va scuipa. Nu este nicio
 problemă: lăsați copilul să experimenteze în voie, până când își va da 
seama cum trebuie să funcționeze gurița lui.
 Odată ce începeți diversificarea, parcurgeți lent fiecare etapă, 
fără să obligați copilașul să mănânce, dacă acesta nu vrea. Oferiți-i 
bebelușului ingrediente noi doar atunci când este deja sătul, întrucât, 
la primele încercări, mai degrabă se va juca și va studia mâncarea, 
decât să o ingereze. Percepția lor despre mâncare fiind una relativ 
necunoscută, micuții trebuie să facă diferite încercări si să se 
familiarizeze cu noi texturi, gusturi și culori.
 Nu începeți cu cerealele! Preferabil ar fi să le lăsați deoparte 
pentru o perioadă. Cred că părinții ar trebui să evite mai mult 
introducerea alimentelor care conțin gluten, decât a nucilor, semințelor
 și crudităților, fiindcă această categorie de prote-ine din cereale 
poate crea nume-roase probleme, precum reacții ciudate, dureri de 
intestine sau chiar o intoleranță violentă la gluten. Mulți 
”specialiști” susțin că ar trebui introduse în alimentația micuților 
tocmai ca să se combată intoleranța,...
 
 pag. 127   7. Zmeura
 Este bogată în vitamina E și în grăsimi benefice omega-3. Conține 
potasiu, mangan, fier, magneziu, cupru, vitaminele C, B1, B2, B3 și acid
 folic și de 50 de ori mai mulți antioxidanți decât căpșunele.
 În primul său an de viață, favoritele lui Sophie au fost căpșunele, 
însă pe parcurs a învățat să aprecieze și zmeura, pe care și-o culegea 
singură în fiecare zi. Asta se întâmpla când avea un an și 3 luni - era 
un deliciu s-o vezi cum își făcea provizii în ambele mâini. Am 
încurajat-o întotdeauna să mănânce zmeură, chiar dacă la primele 
încercări nu prea i-a plăcut. Am folosit, de asemenea, frunzele, pentru 
ceai și pentru sucurile verzi de zi cu zi, dar și uleiul din semințe de 
zmeură, pentru crema solară despre care știm că are un factor de 
protecție de 30-50.
 
 8. Frunzele verzi si vlăstarii
 
 Sunt bogate în antioxidanți și proteine (în special vlăstarii). 
Conțin o serie de minerale, printre care fier, calciu, magneziu și acid 
folic, precum și procente însemnate de vitamina C sau vitamina K, găsită
 mai rar în crudități. Din acest motiv, sunt considerate superalimente 
și trebuie mâncate zilnic, în cantități cât mai mari. Cea mai bună 
opțiune ar fi să se consume cel puțin o salată și minimum 1-3 pahare 
mari cu sucuri verzi în fiecare zi.
 
 9. Rodia
 
 Este un miracol de fruct, care nu ar trebui să lipsească din 
alimentația bebelușilor de peste 6 luni, a copiilor mai mari, dar nici 
din cea a adulților. Rodia e o sursă excelentă de antioxidanți, de 
vitamine C și E; conține calciu, magneziu, fier, fosfor, potasiu, zinc, 
seleniu etc. În cazul adulților, sucul de rodie reglează tensiunea 
arterială, previne îmbătrânirea prematură, menține inima sănătoasă, 
echilibrând nivelurile de colesterol, susține buna funcționare a 
rinichilor, plus multe alte beneficii.
 |