pag. 7
Nu uitați că mărul a fost
pentru Adam ispita care i-a permis să descopere plăcerea, așa că
senzualitatea nu are doar o conotație erotică, ci se referă mai degrabă
la capacitatea de a primi și a recunoaște un nivel maxim de informații
senzoriale care să vă ajute să definiți BINELE.
Simțurile voastre trebuie să fie trezite, excitate, alimentate,
seduse, alertate cu orice preț, pentru că numai așa puteți profita din
plin de plăcerea pe care v-o pot aduce. Organismul uman este dotat cu
receptori senzoriali capabili de prestații uimitoare, cu condiția să-i
folosiți și să știți să recunoașteți sau, mai bine spus, să dați atenție
mesajelor pe care aceștia le transmit.
Avem cinci simțuri: văz, miros, auz, gust și pipăit. Haideți să
învățăm să le punem la treabă atunci când este vorba de mâncare și veți
fi uimiți de satisfacțiile și beneficiile care provin din alimente.
Să începem încetul cu încetul, cu percepția mâncării care, în fază
inițială, e rezultatul văzului, mirosului și auzului. Sesizăm și
recunoaștem forma și culoarea apetisantă a produselor alimentare, le
simțim aroma, iar zgomotul care însoțește gesturile legate de mâncare ne
atrage atenția. Urmează faza a doua, în care intrăm în posesia lor și
le putem atinge, apoi alimentele ajung în gură unde sunt degustate
pentru ca în final să fie înghițite.
Prezența mâncării în cavitatea bucală și mestecarea ei corespunde
unei explozii de senzații pe parcursul căreia toate simțurile sunt
excitate și incendiate de o multitudine de informații. Aici se naște
”aroma”, o combinație între miros și gust, rezultată din stimularea
receptorilor din gură, nas, limbă și faringe. Prin urmare senzațiile
alimentare sunt complexe: vizuale, olfactive, tactile, gustative,
digestive, fără a pune la socoteală anticiparea psihologică a plăcerii,
care influențează consi-derabil modul în care va fi perceput un produs.
ȘTIAȚI CÃ...
Tipul și cantitatea de mâncare pe care o consumăm depinde de răspunsul la cei 5 ”W” din engleză.
- WHY - de ce: foame, poftă, tristețe, plictiseală
- WHAT - ce: friptură, prăjituri, salată, patiserie
- WHEN - când: mese principale, ronțăieli, pe parcursul zilei
- WHERE - unde: acasă, la restaurant, pe stradă
- WHO - cu cine sau cum: singuri, cu familia, cu prietenii.
De câte ori simțiți nevoia să mâncați, puneți-vă aceste întrebări și
veți descoperi singuri cât de mare este diferența dintre foame si poftă
și ce ușor ar fi să facem alegerile corecte și sănătoase, dacă
într-adevăr ne dorim să avem o alimentație echilibrată. |