Doctorul Guy Avril ne propune sa utilizam 22 dintre condimentele bine cunoscute in medicina ayurvedica, veche de 6000 de ani: usturoi, curcuma, fenicul, piper, ghimbir, nucsoara, coriandru, sofran etc., pentru binele sanatatii nostre. Pentru fiecare, el descrie proprietatatile, indicatiile si contraindicatiile, precautiile de folosire. In 140 de retete cu utilizare cotidiana, aflam cum sa gatim mancaruri delicioase dar si cum sa preparam compozitii cu rol de tratare a multor afectiuni curente (febra, afte, diaree, astm etc.)
Născut în Charente într-o familie de țărani, am devenit medic militar la încheierea studiilor de medicină făcute în Bordeaux. Câțiva ani mai târziu, m-am angajat ca medic generalist la țară. Am înțeles repede că pacienții mei foloseau în paralel mijloace naturiste pentru a se trata de boli cărora medicina convențională nu le putea da de cap. Astfel, pentru a-mi completa formația medicală, în special în dietetică, m-am hotărât să mă specializez în medicină alternativă fiind deja convins de acțiunea sa benefică. Așa am obținut diploma în oligoterapie, fitoterapie, aromaterapie și în medicină tradițională chineză (la Shanhai în anul 1985). Dar ce mi-a rămas mai mult la inimă sunt misiunile umanitare la care am participat, în Amazonia, aproape de populația amerindiană Shuhar, la ecuator sau în leprozeriile din India. De fapt tot în India am efectuat stagiile în spitalele ayurvedice (medicină tradițională indiană milenară) unde pacienții sunt îngrijiți în mod exclusiv natural pentru toate bolile, chiar foarte grave. Astăzi, tot timpul student, sunt interesat de medicina ayurvedica care este o apropiere globală - fizică și spirituală - a individului.Referindu-mă la experiența și cunoștințele mele, sunt pe deplin convins că sănătatea se află în farfurie; sunt foarte interesat de regimurile pentru longevitate. Pe parcursul sejururilor mele în India, am constatat că preparatele medicinale sunt alcătuite dintr-un amestec de plante și mirodenii (pentru zece plante se folosește un dozaj subtil de șase mirodenii) care joacă un rol terapeutic fundamental. Dar, în India, mirodeniile sunt utilizate nu numai în medicina tradițională dar și în arta culinară sau dietetică unde au un rol incontestabil. Această carte reprezintă rezultatul tuturor studiilor și cercetărilor mele: convingerea că mirodeniile previn un mare număr de boli și permit păstrarea sănătății.
|