Suntem cu toții într-o călătorie și este una importantă. Călătoria
noastră ne duce într-un loc unde nimeni nu a fost vreodată. Nu există
ghiduri de călătorie sau consilieri de călătorie pe Internet pentru a ne
spune exact cum arată destinația noastră...
Punctul de cotitură. Cum să fii rezilient într-o perioadă a extremelor
26.9724.28RON
(Stoc 0)
Indisponibil
×
Anunță-mă când „Punctul de cotitură” e disponibil(ă)
• Adresa de e-Mail la care dorești să primești notificarea
Suntem cu toții într-o călătorie și este una importantă. Călătoria noastră ne duce într-un loc unde nimeni nu a fost vreodată. Nu există ghiduri de călătorie sau consilieri de călătorie pe Internet pentru a ne spune exact cum arată destinația noastră, sau exact de ce anume vom avea nevoie, atunci când vom ajunge acolo. În loc să planificăm o excursie temporară către un loc exotic, de unde ne putem întoarce după câteva zile, avem doar bilete dus. Aceasta este o călătorie cu totul diferită. Nu mergem pur și simplu într-un alt loc, undeva pe Pământ. Mergem într-o altă lume, ascunsă în viețile noastre de zi cu zi – și alegerile pe care le facem azi ne duc într-acolo.
Văd o lume în care am ridicat mai degrabă nivelul de trai pentru toată lumea, decât să-l scădem pentru cei mulți, cu scopul de a-i susține doar pe câțiva. Văd o lume în care războiul este de domeniul trecutului, iar folosirea amenințării cu războiul pentru a ne rezolva problemele nu mai are niciun sens. Și văd o lume în care iubirea noastră de cooperare este mai mare decât teama care conduce la o concurență violentă. Și văd schimbarea de gândire care face fiecare dintre lucrurile acestea posibile. Cu toate acestea, pentru a ajunge la această schimbare, trebuie să începem prin a recunoaște realitățile cu care ne confruntăm și promisiunea pe care o conțin. Un loc bun pentru a începe este să recunoaștem faptul că trăim într-o perioadă de extreme.
Cuprins:
Introducere: Capacitatea de a fi rezilient într-o perioadă a extremelor ... 5 Nota autorului: Puncte de cotitură contra Puncte de alegere ... 15
Capitolul 1: Acum este diferit: Perioada de extreme în care trăim ... 16 Capitolul 2: Nu ducem lipsă de soluții: O criză a gândirii ... 58 Capitolul 3: Punctul de cotitură: Răspunsul naturii la extremele vieții ... 100 Capitolul 4: Noțiuni de bază: Puncte de cotitură în reziliența personală ... 138 Capitolul 5: Următorul nivel: Puncte de cotitură în reziliența comunității ... 170 Capitolul 6: Necesitatea imperioasă a unei lumi transformate: Soluții reale în lumea reală ... 214
Resurse ... 263 Note de final ... 266 Mulțumiri ... 278 Despre autor ... 282
Fragment:
Am fost făcuți să credem că suntem separați unul de celălalt. Am fost învățați că suntem, în esență, lipsiți de putere atunci când este vorba de vindecarea corpurilor noastre sau de capacitatea noastră de a crea pacea în comunitățile noastre și dincolo de ele.
Povestea noastră de separare include credința lui Charles Darwin potrivit căreia viața e o luptă și noi trebuie să luptăm pentru lucrurile bune din viață. În copilărie, mulți dintre noi au fost condiționați să gândească în acest fel, prin mantra care spune că trăim într-o lume în care ”lupul îl mănâncă pe lup.” Această expresie întruchipează credința că lumea este ca o mare plăcintă finită și limitată și, prin urmare, trebuie să ne luptăm pentru felia noastră de plăcintă, sau o vom pierde pentru totdeauna. Ea stă la baza viziunii populare asupra lumii de deficit sau lipsă și a necesității de concurență violentă între oameni și națiuni pe care o percepem. Este posibil să nu fie o coincidență faptul că, în perioada în care am avut acest punct de vedere, lumea s-a trezit că se confruntă cu cele mai mari crize de război, suferință și boală din istorie.
Oare este surprinzător faptul că simțim de multe ori că nu-i putem ajuta pe cei dragi și pe noi înșine atunci când vine vorba de marile crize ale vieții? Oare este surprinzător faptul că ne simțim adesea la fel de neajutorați atunci când vedem cum lumea noastră se schimbă atât de repede, încât s-a spus că se ”destramă pe la cusături”? La prima vedere, nu pare să existe nici un motiv să gândim diferit, sau să credem că avem mai mult control asupra noastră, sau că ne îndreptăm spre un alt loc. decât acela indicat de această viziune asupra lumii. La urma urmei, nimic din manualele noastre tradiționale sau din modul nostru tradițional de a vedea lumea nu ne spune altceva. Asta doar până în momentul în care aruncăm o altă privire spre anumite descoperiri făcute în ultimii ani ai secolului 20.
Deși rezultatele cercetărilor care zguduie paradigma actuală au fost publicate în reviste tehnice de renume, ele sunt de multe ori prezentate într-un limbaj științific complex, ce maschează puterea semnificației lor față de cei din afara comunității științifice. Oamenii tară preocupări științifice sau tehnice nu simt impactul noilor descoperiri, deoarece nu au cunoștințele necesare.
Cele mai recente descoperiri din domeniul biologiei, fizicii, arheologiei și geneticii îi forțează pe oamenii de știință să rescrie povestea referitoare la cine suntem și care este locul nostru în lume. În biologie, de exemplu, publicarea a peste 400 de studii care arată că natura se bazează mai degrabă pe un model de cooperare, decât pe teoria lui Darwin de ”supraviețuire a celui mai adaptat,” a întors gândirea științei evoluționiste cu susul în jos. In lumina acestor descoperiri, și a altora, unele ipoteze cheie din trecut - acum recunoscute ca ipoteze false ale științei - nu mai pot fi predate ca realități. Printre exemple se numără următoarele:
• Ipoteza falsă 1: Natura se bazează pe supraviețuirea celui mai puternic. • Ipoteza falsă 2: Evenimente aleatorii ale evoluției explică originile umane. • Ipoteza falsă 3: Conștiința este separată de lumea noastră fizică. • Ipoteza falsă 4: Spațiul dintre lucrurile fizice este gol. • Ipoteza falsă 5: Civilizația avansată a început în urmă cu 5.000-5.500 de ani.
Deși cunoștințele obținute în urma acestor descoperiri ar fi interesante în orice moment din viețile noastre, ele sunt absolut vitale pentru noi în această perioadă de extreme, pentru că modul în care rezolvăm problemele din viața noastră se bazează pe modul în care ne vedem în raport cu lumea. Atunci când ne gândim la viața de zi cu zi - modul în care avem grijă de noi și familiile noastre, ne rezolvăm problemele și facem alegeri - se vede clar faptul că o mare parte din cunoștințele pe...