Șlefuitorul de diamante
Învățătură străveche pentru succesul în afaceri și în viață

...pentru a găsi în Șlefuitorul de diamante strategii care îi ajută să obțină succesul pe plan financiar și în viața personală. în doar zece ani, această carte - care are la bază înțelepciunea din Sutra Șlefuitorului de diamante, o veche scriere tibetană - a devenit Biblia în domeniul afacerilor; a fost tradusă în peste 15 limbi și folosită pentru a construi, la nivel mondial, afaceri de miliarde de dolari. Prin ce se deosebește această carte despre succesul în afaceri de toate celelalte cărți pe care le-ai citit până acum? Lucrarea originală, Șlefuitorul de diamante, este cea mai veche carte tipărită din lume. Această lucrare tibetană consemnează în scris un sistem de principii formulate de Buddha în urmă cu peste 2500 de ani. Inițial această învățătură s-a transmis pe cale orală, ulterior – odată cu apariția scrisului – a început să fie gravată pe frunze lungi de palmier.
Ediția de față, revizuită, cuprinde întreaga carte inițială, dar și o secțiune nouă și interesantă intitulată Povești de succes inspirate de Șlefuitorul de diamante. Ele relatează, direct de la sursă, experiențele adevărate ale unor oameni care au reușit cu ajutorul acestei cărți.
Descoperă cum și tu poți avea succes în viață și în muncă și nu uita să cauți urmarea cărții Șlefuitorul de diamante, o lucrare intitulată „Gestionarea karmei: ce dăruiești se întoarce la tine, în afacerea și în viața ta“.
Învățătura budistă și afacerile ... 7
Obiectivul nr. 1 Să câștigi bani
Capitolul 1
De unde vine această învățătură ... 17
Capitolul 2
Ce semnifică numele cărții ... 23
Capitolul 3
Cum a apărut ”Șlefuitorul de diamante” ... 33
Capitolul 4
Potențialul ascuns al tuturor lucrurilor ... 49
Capitolul 5
Principii pentru folosirea potențialului ... 63
Capitolul 6
Cum să folosești singur potențialul ... 85
Capitolul 7
Corelațiile sau problemele obișnuite întâlnite în afaceri și adevăratele soluții pentru ele ... 111
Capitolul 8
Actul adevărului ... 175
Obiectivul nr. 2 Cum să te bucuri de bani sau să te ocupi de corpul și de mintea ta
Capitolul 9
Pregătirea pentru o nouă zi cu ajutorul momentului de liniște ... 195
Capitolul 10
Cum să-ți păstrezi mintea limpede și corpul sănătos de la un an la altul ... 209
Capitolul 11
Cercul sau cum să acționezi pe termen lung ... 225
Capitolul 12
Vacuitatea problemelor ... 245
Obiectivul nr. 3 Să privești înapoi și să știi că a meritat
Capitolul 13
Shirley ... 253
Capitolul 14
Instrumentul suprem pentru a-ți gestiona viața ... 271
Capitolul 15
Adevăratul izvor al bogăției sau economia nelimitării ... 289
Povești de succes inspirate de ”Șlefuitorul de diamante” ... 299
Referințe ... 369
Despre autori ... 371
In termeni profunzi, putem spune ca. faptul că unii oameni sunt bogați în acest moment, iar alții nu sunt dovedește că - dacă înțelegem cum a apărut această situație în sine - toată lumea ar putea fi bogată. Altfel spus, bogăția din întreaga lume poate fi nelimitată tocmai pentru că acum bogăția este limitată. Poți să renunți la ideea de a împărți resurse limitate și, totodată, poți să uiți de ideea de sărăcie. Bogăția este o percepție (și, în consecință, o realitate) impusă asupra oricărei persoane care în trecut a dat dovadă de generozitate adevărată. Prin urmare, este la îndemâna tuturor.
Mintea omenească - o minte deformată de toate teoriile și, ca să fim sinceri, de toate poveștile de adormit copiii perpetuate de-a lungul întregii istorii a civilizației noastre de părinți bine intenționați - refuză să accepte posibilitatea ck fiecare ființă umană ar putea fi mai mult decât bogată. Potrivit acestei mentalități, așa ceva nu s-a întâmplat niciodată în istoria scrisă a omenirii, așa că nu are cum să se întâmple nici acum. Am mai auzit acest tip de raționament; nu a fost adevărat nici atunci și nu este adevărat nici acum. Vezi să nu cazi peste marginea lumii, Columb, fiindcă pământul e plat. Fierul n-o să poată niciodată să zboare prin aer, iar de plutit, nici atât. Este imposibil ca practic fiecare persoană, din orice colț al lumii, să aibă acces în același timp la toate informațiile din lume, transmise prin intermediul unor fibre din sticlă sau al unor raze emise de la o înălțime unde nici păsările nu zboară. De unde provin toate aceste lucruri? Nu au modificat ele cantitatea de bogăție absolută de la nivelul întregii lumi? De unde vine de fapt noua bogăție? Acum știi de unde.
Mai avem de adăugat câteva lucruri despre mecanismul ”economiei nelimitării”, după care ne vom opri, ca să poți să lași cartea deoparte și să pui în practică tot ce ai citit aici. Procesul prin care creezi noi bogății funcționează mult mai bine dacă îi înțelegi mecanismul; asta înseamnă că ar trebui să citești și să recitești această carte până când îți vei forma o idee foarte clară despre potențialul ascuns și despre tipare - despre felul în care funcționează ele împreună. Să dăruiești știind acest lucru, iată la ce se referă Buddha când spune ”a dărui fără a rămâne”, adică fără a rămâne neștiutor în ce privește modul de funcționare a lucrurilor. Străvechile scrieri filosofice spun că, pentru a te implica în acest demers cu toată dăruirea și efortul de care este nevoie pentru a reuși, trebuie să pornești de la convingerea fermă că el funcționează. Ele mai spun că nu poți să ajungi la această convingere fermă decât dacă ai înțeles, spre propria satisfacție, că din punct de vedere logic ar trebui să funcționeze. Și vei mai avea nevoie de ceva.
Iți amintești pasajul referitor la ”războinicul sfânt”? S-ar putea să nu ți se pară surprinzător că ”războinicul sfânt” este, pur și simplu, orice individ care a parcurs cei trei pași ai practicii schimbului de locuri cu ceilalți pe care am prezentat-o în capitolul precedent. Are logică, nu-i așa? Singurul care poate într-adevăr să dăruiască celor din jur atât de mult încât să își imprime în minte tiparele care să îl facă să vadă mai târziu cum îi apare în cale o bogăție extraordinară este acela care nu a făcut o diferență prea mare între el și ceilalți. Cel care are posibilitatea să fie cu adevărat generos față de cei din jurul lui este cineva care a descoperit cel mai mare secret al vieții - cel mai mare izvor de fericire; cineva care a înțeles că a munci pentru un singur ”eu”, o singură gură și un singur stomac este ceva profund plictisitor, neinteresant și fals în raport cu menirea noastră ca oameni.
pag. 296 - 297