Lucrarea este dedicată celei mai cultivate, mai cunoscute și mai
consumate specii de ciuperci și anume Agaricus bisporus, champignon sau
ciuperca de bălegar, dar în sistem intensiv-industrial. Acest Ghid de cultura ciupercilor se adresează tuturor cultivatorilor, dar mai ales celor cu ciupercării intensive.
Ghid de cultură pentru champignon în sistem intensiv (vol. 2)
×
Rezervă „Ghid de cultură pentru champignon în sistem intensiv (vol. 2)”
Stocurile se epuizează rapid, rezervă acest produs și hai la
librăria Adevăr Divin din Brașov, Str. Zizinului, nr. 48, pentru a-l prelua personal.
(Unele produse pot avea discount suplimentar în librărie.)
Vei fi contactat(ă) telefonic de un reprezentant divin.ro pentru confirmarea disponibilității,
în intervalul Luni-Vineri orele 9:00 - 17:00,
deci te rugăm să introduci un număr de telefon corect și actual.
Sunt descrise toate lucrarile ce se aplica in cultura, pe flux tehnologic, tratamentele preventive, cu pesticide omologate, greseli ce pot fi evitate, lucrari noi precum CAC - ing., prevenirea si combaterea eventualelor boli si daunatori, dezinfectiile cu produse noi, cantitatile de apa la udare, hibrizi si tulpini noi, randamentul si recoltarea.
Nu au fost neglijate nici ambalarea, transportul, pastrarea ciupercilor, calitatea lor si chiar evacuarea compostului uzat si utilizarea acestuia in alte scopuri.
Cele 174 de figuri sper sa va edifice si sa va ajute in depistarea eventualelor boli sau daunatori si sa nu fiti luati prin surprindere.
Cuprins:
Prefață
Capitolul 1. Incadrare sistematică
Capitolul 2. Scurt istoric
Capitolul 3. Sfaturi privind înființarea unei ciupercării 3.1. Alegerea terenului pentru inființarea ciupercării 3.2. Situații nefavorabile de evitat la amenajarea ciupercăriei
Capitolul 4. Amenajarea spațiilor în ciupercăriile intensive
Capitolul 5. Scurtă descriere a ciupercilor
Capitolul 6. Nutriția ciupercilor 6.1. Nutriția cu azot 6.2. Nutriția cu carbon 6.3. Nutriția cu alte minerale
Capitolul 7. Factorii biologici de cultură 7.1. Temperatura 7.2. Apa și umiditatea 7.3. Cantitatea de aer sau ventilația 7.4. Influența pH-ului substratului de cultură 7.5. Iluminatul
Capitolul 8. Tehnologia pregătirii compostului în sistem intensiv. 8.1. Suprafețe și hale de compostare 8.2. Pregătirea compostului sau a substratului 8.2.1. Compoziția compostului 8.2.2. Pregătirea compostului în mod tradițional, în platforme outdoor 8.2.3. Pregătirea compostului semiindoor sau faza parțial închisa 8.2.4. Compostarea indoor - complet închisă 8.2.5. Pasteurizarea în tunele - faza a IlI-a 8.2.6. Condiționarea compostului 8.2.7. Calitatea compostului pasteurizat 8.2.8. Rețete de compost pentru cultura intensivă 8.2.9. Recepția compostului și a turbei cumpărate
Capitolul 9. înființarea și conducerea culturii în sistem intensiv 9.1. Cultura pe rafturi în strat plan - metoda mai este denumită și olandeză 82 9.2. In saci pe stelaje 9.3. Cultura în containere sau lăzi 9.4. Cultura în blocuri
Capitolul 10. Tulpini și hibrizi de Agaricus bisporus 10.1. Ciuperci de mărime medie 10.1.1. Ghid de cultură pentru hibrizii Korona de dimensiune medie 10.2. Hibrizi cu ciuperci mari, Ungaria 10.3. Hibrizi cu ciuperci brune, Ungaria 10.5. Hibrizi din Olanda . 10.7. Hibrizi din Spania 10.9. Alți hibrizi
Capitolul 11. Incubarea miceliului în substrat 11.1. Condiții de microclimat de la incubare și până la recoltare 11.2. Condiții de microclimat recomandate de Champicomp.d.o.o. Kovin din Serbia
Capitolul 12. Acoperirea cu turbă 12.1. Dezinfecția termică a turbei 12.2. Aplicarea de suplimente cu azot 12.3. Lucrări de întreținere după acoperire 12.4. CAC-ing sau Kek-ing 12.5. Aplicarea scarificării amestecului de acoperire 12.6. Condiții de microclimat după scarificare
Capitolul 13. Răcirea compostului
Capitolul 14. Recoltarea ciupercilor 14.1. Execuția recoltării 14.2. Alte lucrări ce se execută în perioada recoltărilor sunt: 14.3. Evaluarea culturii 14.4. Particularitățile tehnologice de cultură pe compost faza III, după Korona din Ungaria 14.5. Inducția fructificării sau pregătirea apariției primordiilor 14.6. Apariția primului val și începerea recoltării
Capitolul 15. Evacuarea substratului uzat
Capitolul 16. Calitatea ciupercilor 16.1. Condiții organoleptice . 16.2. Toleranțe 16.3. Condiții de recoltare și ambalare 16.4. Marcarea și etichetarea
Capitolul 17. Păstrarea ciupercilor si transportul 17.1. Păstrarea ciupercilor în condiții frigorifice 17.2. Reglarea umidității relative a aerului în depozit 17.3. Prerăcirea 17.4. Prerăcirea in vid 17.5. Păstrarea în atmosferă modificată
Capitolul 18. Protecția fitosanitară a culturilor de ciuperci 18.1. Dezinfecția și dezinsecția spațiului în cultură intensivă 18.2. Prevenirea bolilor si dăunătorilor
Capitolul 19. Boli și dăunători la ciupercile Agaricus bisporus 19.1. Descrierea principalelor boli 19.1.1. Viroze 19.1.2. Bacterioze 19.1.3. Boli produse de ciuperci parazite 19.1.4. Boli produse de ciuperci saprofite sau competitoare 19.1.5. Macromycete 19.1.6. Forme teratologice sau anomalii 19.2. Dăunătorii ciupercilor Agaricus spp 19.2.1. încrengătura Nematoda - nematozii sau viermii substratului. 19.2.2. Ordinul Collembola - puricii ciupercilor 19.2.3. Ordinul Diptera - musculițe, țânțari, viespi 19.2.4. Familia Sciaridae - țânțarii sau musculițele ciupercilor 19.2.5. Familia Cecidomydae - muștele cecid 19.2.6. Familia Drosophylidae - musculițele de oțet 19.2.7. Familia Sphaeroceridae - Borboridae 19.2.8. Ordinul Acarina - căpușele sau acarienii ciupercilor 19.2.9. Familia Anoetidae 19.2.10. Familia Eupodidae 19.2.11. Familia Tarsonemydae - căpușele roșii 19.2.12. Alți dăunători