Crezi că știi ce bei?
A bea nu înseamnă a te hidrata
Am spus mereu: suntem ceea ce mâncăm! Și suntem și ceea ce nu mâncăm! Suntem ce au mâncat străbunii noștri. Mâncăm cum gândim și gândim cum mâncăm!Iar acum vin și spun: așa cum suntem ceea ce mâncăm, suntem și ceea ce bem! |
29.00 28.42 RON (Stoc 0)
Indisponibil
• Adresa de e-Mail la care dorești să primești notificarea
Detalii:
Am spus mereu: suntem ceea ce mâncăm! Și suntem și ceea ce nu mâncăm! Suntem ce au mâncat străbunii noștri. Mâncăm cum gândim și gândim cum mâncăm! Iar acum vin și spun: așa cum suntem ceea ce mâncăm, suntem și ceea ce bem! Aceasta este o realitate și nu un joc de cuvinte. Și când veți conștientiza adevăratul înțeles al acestor afirmații veți fi devenit deja alți oameni, stăpâni pe voi, pe sănătatea și pe destinul vostru. Prin urmare, voi face ceea ce am făcut dintotdeauna: voi încerca să vă ajut și voi începe această carte intitulată „Chiar știi ce bei?” cu principalele reguli generale ce trebuie cunoscute pentru a urma un stil de viață sănătos. De-a lungul timpului am auzit tot felul de scuze, care mai de care mai abracadabrante, pe care oamenii și le spun lor înșiși... mai bine zis, majoritatea știu foarte bine ce au de făcut și, chiar dacă s-au informat, totuși nu aplică ceea ce au învățat! Știu, nu e simplu și nici nu trebuie să fiți prea aspri cu voi înșivă! Noi suntem reprezentați de suma obiceiurilor noastre și, prin urmare, pentru a ne schimba obiceiurile, trebuie să facem mari schimbări în noi înșine, în mentalitate și în modul de a vedea sănătatea, natura, societatea și însăși viațal Eu le-am făcut, familia mea le-a făcut, majoritatea celor care mă înconjoară le-au făcut... le veți face și voi! Am început această „cruciadă” în urmă cu ceva ani... și uitați-vă câte s-au schimbat deja! Însă, adevărata schimbare începe cu voi înșivă și cei dragi vouă... în ritmul vostru... în ritmul lor. În ultimii ani am vorbit și am scris mult, comunicând pe toate canalele posibile, despre alimentație. Am încercat să o fac cât mai simplu și să vă transmit informația într-un mod cât mai accesibil și adeseori se pare că am reușit. De asemenea, mi-am ales rolul pe care îl joc astăzi și mi-am asumat perfect conștient poziția... adeseori inconfortabiIă, știind, de asemenea, că vor exista consecințe ... datorate mai ales faptului că nu pot mulțumi pe toată lumea și nici nu mă va plăcea/accepta toată lumea. Știu foarte bine faptul că adeseori oamenii reacționează virulent în momentul în care le comentezi obiceiurile sau le semnalezi că ceea ce fac nu este bine, însă mi-am asumat și asta! • Autorul |
Cuprins:
CAPITOLUL I – Reguli generale – stilul de viață de astăzi CAPITOLUL II – Laptele CAPITOLUL III – Apa CAPITOLUL IV – Hidratarea CAPITOLUL V – Ceaiul CAPITOLUL VI – Cafeaua CAPITOLUL VII – Alcoolul CAPITOLUL IX – Conveniențe sociale vs. stil de viață sănătos |
Fragment:
CAPITOLUL II Laptele. O pledoarie pentru alăptare Primul și cel mai important lichid cu care intrăm în contact din momentul în care venim pe lume este laptele matern. Prin urmare, mi s-a părut firesc ca acest capitol să fie despre lapte. Laptele matern este singurul aliment realmente adaptat necesităților nou-născutului și sugarului! Copilul ar trebui să fie alăptat minimum 6 luni, după care poate începe hrănirea complementară - diversificarea. Alăptarea poate continua în paralel cu alimentele diversificate chiar până la vârsta de doi ani. Necesitățile nutriționale ale copilului se modifică odată cu vârsta; remarcabil este că în timp se modifică și compoziția laptelui matern. Astfel, distingem succesiv: • colostrum, care este produs în primele cinci zile după naștere; • laptele de tranziție, între zilele 6 și 15; • laptele matur, între ziua 16 și următoarele 15 luni. Aceste trei varietăți de lapte matern sunt deosebite din punctul de vedere al conținutului de glucide, lipide, proteine, minerale (macro, micro, oligo-elemente), vitamine ș.a. Mai mult, compoziția laptelui se modifică în cursul suptului, spre sfârșitul acestuia, laptele declanșând senzația de sațietate și oprirea voluntară a sugarului din supt, cu semnificații ulterioare puternice pentru sănătatea copilului. Deși compoziția în macronutrienți a laptelui se modifică puțin în funcție de alimentația mamei, compoziția fină a acestuia este sensibilă la aditivii alimentari (E-uri), aromele artificiale, contaminantii alimentari fizici (radionuclizi), chimici (pesticide, reziduuri de îngrășăminte chimice artificiale, hormoni, antibiotice, dioxine, benz-pireni, acrilamidă monomerică, ftalați, bisfenol A, etc.), fumat, consum de alcool, droguri, etc. Aceste substanțe ajung în laptele matern ingerate odată cu mâncarea, inhalate sau prin piele - cu toate consecințele nefaste pentru sugar. Mai mult, dacă mama care alăptează nu se hrănește corect, natura are grijă! Corpul ei va fi spoliat de acei nutrienți care-i lipsesc din hrană (minerale-calciu, vitamine, proteine ș.a.), tocmai pentru a se menține compoziția în macronutrienți a laptelui, expunându-se astfel de la boli carențiale până la prăbușirea fiziologică a organismului. Desigur, mama care alăptează nu trebuie să mănânce ca pentru doi, dar hrana ei trebuie să fie diversificată, de înaltă calitate nutrțională și inocuitate (necontammată cu microbi, poluanți chimici, fizici). Iată de ce nu trebuie să aplecați urechea la ceea ce se spune și anume că hrana mamei care alăptează nu schimbă compoziția laptelui. Aveți grijă: riscați să vă îmbolnăviți nu numai dumneavoastră, dar și copilul dumneavoastră! De asemenea, nu țineți cure de slăbire în timpul alăptării, deoarece pe lângă efectele nocive arătate mai sus, riscați să pierdeți laptele. Mai mult, stilul de viață și alimentația mamei însărcinate sunt esențiale pentru viitorul copil și adult. Astăzi s-a demonstrat că viața prenatală (din pântecele mamei) influențează profund sănătatea și comportamentul pe termen lung. Calitatea vieții copilului în pântecele mamei programează însăși susceptibilitatea la bolile cardiovascuIare, cerebrovasculare, diabet, obezitate etc. Programarea sănătății pentru întreaga viață are loc în viața intra uterină, condițiile din pântecele mamei fiind cel puțin la fel de importante precum programarea genetică în determinarea performanțelor noastre mentale și fizice. între laptele matern și cel de vacă nu există comparație, primul fiind net diferit de laptele de vacă în ceea ce privește compoziția în glucide, lipide, proteine, minerale, vitamine, factori de creștere, anticorpi ș.a. Laptele speciei umane are cea mai mare cantitate de lactoză, necesară construirii creierului Oa om creierul este cel care trebuie să se dezvolte în principal, nu mușchii și corpul - cazul erbivorelor) . Laptele matern este foarte bogat în acizi grași polinesaturați esențiali (acid linoleic - omega 6, acid alfalinolenic - omega 3 și acid gama- linolenic). Acești acizi grași sunt de asemenea esențiali determinând împreună cu galactoza din lactază creșterea și mielinizarea sistemului nervos central. Proteinele bovine au o structură primară diferită de cea a proteinelor corpului uman. Acestea neputând fi digerate corect de intestinele sugarului declanșează intoleranța la laptele de vacă, dirijând anticorpi împotriva diverselor proteine bovine, ceea ce poate avea consecințe nefavorabile asupra sănătății copilului. Deși laptele matern este relativ sărac în minerale, sugarul alăptat la sân nu suferă niciodată de carențe minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor ș.a.). Mineralele din laptele matern, deși în cantitate mai mică, au o înaltă biodisponibilitate și nu sunt împiedicate a fi absorbite, tocmai pentru că din laptele matern lipsește cazeina, proteină bovină care ar bloca absorbția mineralelor. Laptele matern vine cu un aport de diverse vitamine necesare sugarului. Aceste vitamine se află într-un raport armonios diferit de cel din laptele bovin. Laptele bovin conține o varietate de factori de creștere, care determină creșterea foarte rapidă a vițelului, la peste 100 de kilograme doar într-un an. Această compoziție este evident ne adecvată omului, care are o creștere mult mai lentă. Din aceste motive, laptele de vacă fluid nu trebuie dat copiilor decât după vârsta de 1-2 ani. Concluzie: singura hrană cu adevărat adaptată sugarului și evident sănătoasă este laptele de mamă, așadar, dragi mămici, faceți orice vă stă în putere să vă alăptați copilul dacă țineți la sănătatea lui, inclusiv și mai ales cea mentală. Prin suptul la sân copilul nu primește doar hrana cea mai sănătoasă, el primește în același timp și dragostea mamei, absolut esențială pentru a deveni om. Mămici, nu vă jucați cu sănătatea mentală și fizică a comorii dumneavoastră, copilul, căci prin el veți trăi mai departe și dumneavoastră și specia umanăl Laptele praf-infant formulă În lipsa laptelui matern, singura posibilitate de hrănire a nou-născutului rămâne LAPTELE PRAF-INFANT FORMULÃ de început, apoi formulele de continuare. LAPTELE PRAF însă nu are calitățile laptelui matern, fiind doar o soluție de compromis. Aceste formule de lapte oferă câteva asemănări cu laptele matern însă, din nefericire, rămân semnificativ diferite de acesta. Astfel, fracțiunile betalactoglobulinice persistă, rămânând principala problemă legată de faptul că proteine de origine bovină sunt introduse într-un tub digestiv programat să proceseze proteine umane. Apoi, lipsesc substanțe specifice laptelui matern, factori de creștere care stimulează dezvoltarea bifidobacteriilor. Nou-născuții alimentați natural, cu lapte matern, sunt mai rezistenți, spre exemplu, la gastroenterite decât cei hrăniți artificial. Sugarii alăptați la sân au totodată și un pH intestinal mai scăzut și o microfloră intestinală în care specia dominantă este Bifidobacterium bifidus. Microflora sugarilor alimentați artificial este, dimpotrivă, mai bogată în alte genuri precum: Bacteroides, Clostridium, coliformi. Bifidobacteriile și oligozaharidele din laptele matern joacă un rol important în prevenirea infecțiilor gastrointestinale. Care sunt avantajele alăptatului pentru mamă? · alăptatul scade riscul de cancer la sân cu circa 25%; · datorită scăderii nivelului de hormoni estrogeni în timpul lactației, scade și riscul de cancer ovarian și de endometru; pag. 29 – 33 |