Shiitake este o ciupercă din estul Asiei, săracă în grăsimi, dar bogată în
proteine, vitamine, minerale, aminoacizi, fibre solubile și în polizaharide.
Datorită acestor calități, ciuperca Shiitake este un aliat al
longevității, un remediu dovedit în boala canceroasă și osteoporoză.
Cercetătorii japonezi, chinezi și americani au valorificat ciuperca în numeroase
preparate naturiste, eficiente în combaterea unor boli grave, cum ar fi:
scleroza multiplă, cancerul de sân și de colon, hepatitele B și C, diabetul și
psoriazisul.
Mai este denumită și „ciuperca medicinală” sau „ciuperca
neagră”, „regele ciupercilor” sau „ciuperca neagră de pădure”.
Cel mai
interesant lucru de reținut la acest aliment este că are capacitatea de a întări
sistemul imunitar și, implicit, ajută enorm organismul să lupte împotriva
infecțiilor, a virusurilor și altor nenorociri care-ți pot strica o zi frumoasă
(sau mai multe).
Dacă mai punem pe lista aceasta beneficiile pe care
consumul regulat de shiitake le are asupra inimii și a combaterii bolilor
cardiovasculare, incusiv arteroscleroza, primul lucru care trebuie să-l faceți
după ce citiți acest articol este să vedeți cum faceți rost de aceste ciuperci
magice.
Proaspete sau uscate, shiitake sunt folosite adesea în
mîncărurile vegetariene din China sau sunt adăugate în supa miso din Japonia. Nu
conține zaharuri, sare sau grăsimi, dar sunt pline de fibre. De mai bine de 6000
de ani asiaticii folosesc aceste ciuperci ca ingredient pentru minunanta lor
bucătărie și ca medicament natural pentru sănătate și longevitate.
Sunt
excelente surse de vitamina B2, B5 și B6; de proteine, magneziu și vitamina D și
a altor șase minerale foarte importante pentru mecanismele organismului:
magneziu, fosfor, potasiu, selenium, cupru și zinc.de aceea, pentru ca toate
aceste fantastice proprietăți să nu se piardă este recomandat ca ciupercile
shiitake să nu fie ținute pe foc mai mult de 7 minute.
De asemenea, acest
soi de ciuperci sunt recunoscute ca o foarte bună sursă vegetariană de fier. Cel
mai recent studiu despre shiitake a determinat faptul că fierul existent în
acest soi de ciuperci este chiar mai bun pentru organism decît suplimentele de
fier din farmacii.
Astfel că, vegetarienii sau cei care consumă foarte
puțină carne și sunt în căutarea unei proteine care să suplinească lipsa cărnii,
au un aliat de nădejde în shiitake.
Cartea este un ghid practic,
folositor atat celor incepatori cat si celor avansati.
|