Bucătăria angelică
Rețete sănătoase pentru ființe divine
Bucătăria Angelică conține câte ceva pentru toți cei aflați în căutare de rețete vegetariene sănătoase, rapide, ușoare și delicioase – de la puriști la fanii dietei vegetariene fără foc... |
36.75 34.92 RON (Stoc 0)
Indisponibil
• Adresa de e-Mail la care dorești să primești notificarea
Detalii:
„Bucătăria Angelică aduce arta culinară în tărâmul sacralității prin rețete sănătoase, ușor de preparat, care sunt pur și simplu delicioase. Minunata artă culinară a lui Cherie vă va hrăni trupul iar reflecțiile ei vă vor hrăni sufletul.“ – Ron Pickarski, autor al Friendly Foods și Eco-Cuisine, „În cartea sa, Bucătăria Angelică , Cherie și-a exprimat într-un mod atât de frumos convingerea că prepararea hranei este nu numai o muncă necesară ci și un act de iubire și o formă de venerare. Ce mesaj esențial și atât de necesar!“ – Jennifer Raymond, autoarea cărții The Peaceful Palate Bucătăria Angelică conține câte ceva pentru toți cei aflați în căutare de rețete vegetariene sănătoase, rapide, ușoare și delicioase – de la puriști la fanii dietei vegetariene fără foc. Am avut marele noroc de a experimenta în direct cursurile lui Cherie despre bucătăria fără foc și am constatat că rețetele ei sunt inovatoare, reîntineritoare și minunate.“ – Viktoras Kulvinskas, autor al Survival Into |
Cuprins:
Introducere Capitolul 1: Răspunsurile îngerului Pământului Iubirea este răspunsul la orice întrebare! Care sunt Divele Dispozitivelor de Bucătărie În numele lui Dumnezeu, ce este Agar-agar? Capitolul 2: Îngerii Grădinăritului Germinează Pretutindeni Bucuriile Germinării Nucilor, Semințelor, Cerealelor și Leguminoaselor Bucuriile Grădinăritului de Bucătărie Capitolul3: Îngerii Sunt Cultivați Capitolul 4: Fructe Generoase Capitolul 5: Aperitive Angelice și Produse Tartinabile Ispititoare Capitolul 6: Salate Sacre Capitolul 7: Supe Celeste Capitolul 8: Cereale Binevoitoare Capitolul 9: Feluri Principale Miraculoase Capitolul 10: Deserturi Divine Ghid de resurse Index Institutul Living Light Culinary Arts |
Fragment:
Iubirea este răspunsul la orice întrebare! Pe măsură ce evoluăm și învățăm, adevărurile noastre se modifică adesea. ,,Adevărurile” despre sănătate, ca toată cunoașterea științifică, sunt subiectul reinterpretărilor, pe măsură ce no cunoștințe ies la lumină sau Învățăminte străvechi sunt redescoperite. Cercetările noi înlocuiesc în mod constant datele de ieri, despre ce este cel mai bun pentru corpurile noastre și ce alimente ar put fi considerate cele mai sănătoase. Se pare că În fiecare zi sunt prezentate publicului noi informații car contestă ideile noastre despre grăsimi, zaharuri, carbohidrați, proteine, vitamine, minerale, enzime despre rolul pe care ele îl joacă în sănătatea noastră. După 25 de ani de experiență ca „cercetător al știința alimentației” și ca instructor internațional În arta preparării alimentelor vegane și vegetariene, am ajuns s sesizez și să-mi dau seama că, așa cum oamenii diferă ca personalitate, la fel este și cu modul în care fiecare corp reacționează la hrană, precum și la gânduri sau emoții... și că toate aceste elemente, combinat cu exercițiile fizice și stilul de viață, conlucrează la crearea sănătății noastre. În cele ce urmează, m-am străduit, bazându-mă pe cele mai bune cunoștințe și experiențe ale mele, să răspund la cele mai frecvent întrebări pe care le-am primit în timpul cursurilor susținute de mine. Auzim foarte multe despre enzime. Cum putem ști dacă hrana ne asigură suficiente enzime? Enzimele sunt componente necesare pentru digerarea alimentelor. Când alimentele sunt încălzite la peste 40,5°C, ceea ce se traduce prin faptul că alimentele sunt calde la atingere, activitatea enzimatică încetează la fel ca și forța vitală a hranei. Dacă dieta voastră constă din mai multe alimente preparate termic decât alimente crude și, totuși, sunteți preocupați să primiți suficiente enzime, atunci mâncați mai multe alimente nepreparate termic, beți sucuri din legume crude și/sau luați suplimente nutriționale cu enzime. Corpurile noastre produc enzime? În conformitate cu cercetările științifice, corpurile noastre produc enzime, dau nu numai în scop digestiei. Producem o cantitate limitată de enzime care ajută toate sistemele vitale să funcționeze. Lipsa enzimelor produce îmbătrânirea și boli legate de bătrânețe. Atunci când mâncăm alimente gătite, lipsite de enzime, vom consuma din resursele proprii pentru a putea digera acele alimente. Conținutul ridicat în enzime este unul din motivele pentru care alimentele crude sunt recunoscute ca promotoare ale un bune sănătăți și longevități. Adăugarea mai multor alimente crude în dieta mea pare să necesite multă muncă. Cum să încep? Mulți oameni consideră că este ușor să înceapă consumând fructe crude dimineața, ca un dejun ușor sau cu jumătate de oră înainte de micul lor dejun obișnuit. Adăugând salate crude sau alte alimente crude la mesele de după-amiază sau de seară, ei au simțit mai multă energie și vitalitate. Consumul alimente în forma lor naturală (ne-gătite) mărește capacitatea de a conștientiza perfecțiunea naturii. Odată ce oamenii fac această modificare, alimentele de care sunt cel mai mult atrași sunt cele care îi fac să se simtă cel mai bine. După un timp, pofta de alimente lipsite de forță vitală diminuează. Cum facem iarna? Nu avem nevoie de alimente fierbinți când afară este rece? Alimentele păstrate la rece ar putea fi prea reci pe timp de iarnă. Sugerez o încălzire ușoară a alimentelor până devin mai calde decât temperatura corpului (aproape 40,5°C, dar nu mai mult). De asemenea, scoateți fructele și legumele mai devreme din frigider sau puneți-le în apă caldă înainte de a le prepara. O altă idee este să începeți mesele cu o ceașcă de supă caldă, astfel încât salatele de crudități sau alte alimente nepreparate să nu vă răcească trupul. Cum pot modifica obiceiurile alimentare ale familiei mele? Nu-i putem schimba pe ceilalți, putem doar să fim exemple pentru ei. Chiar și copii au nevoie să-și exercite liberul arbitru. Descoperiți ce alimente sănătoase plac familiei voastre și creați meniul meselor pornind de la acestea. Apoi, în timp, adăugați câte un nou aliment. Nu renunțați dacă nu le place de prima dată – data viitoare preparați-l diferit. Copiii cărora nu le plac legumele gătite, le consumă în schimb cu mare plăcere când sunt tăiate în forme haioase și asortate cu un sos (de exemplu sos uri cu maioneză, iaurt sau smântână, lămâie, condimente). Copiii sunt de asemenea atrași să cultive plante tinere sau să pună semințe la încolțit. Le place să fie incluși în activitățile de pregătire a hranei. Chiar și copiii foarte mici pot ajuta la prepararea unor salate sau alte alimente negătite. Povestirile despre alimente, despre originea lor, despre cum cresc și cât de recunoscători ar trebui să fim că le avem, ajută la trezirea interesului copiilor pentru a mânca alimente sănătoase. Includeți copiii dumneavoastră în ritualurile de comuniune cu hrana, vorbiți-le despre Îngerii lor Păzitori. Folosiți acest timp special împreună cu ei, pentru a aduce în viețile lor conștientizarea aspectelor spirituale. Cât de important este să cultiv propriile verdețuri și germeni? Germinarea semințelor vă ia numai câteva minute zilnic. Odată ce ați intrat în rezonanță cu forța vieții prezentă în alimente, veți găsi o mare bucurie în acțiunea de a vă cultiva singuri germenii. Când îi hrăniți, veți fi la rândul vostru hrăniți. Când îi veți mânca, veți gusta și simți vitalitatea lor. In esență, mâncați iubirea pe care o dăruiți! Germenii și chiar verdeața proaspătă, pot fi cumpărate de la magazine specializate in hrană sănătoasă și, deși sunt mai scumpe decât cele produse cu dragoste acasă, ne bucurăm că sunt disponibile acolo. Germenii și verdeața proaspătă sunt pline de forța vieții. În fond, sunt încă vii! Se vorbește mult despre uleiuri. Care sunt cele mai bune? Alegerea celui mai sănătos tip de ulei este unul din acele „adevăruri” care sunt mereu schimbătoare. Atunci când gătesc cu ulei, aleg uleiul de măsline. Este bine să se folosească cât mai puțin ulei posibil și să se evite prăjirea lui la temperaturi înalte. Pentru salate este recomandată folosirea unei cantități mici de ulei de măsline extravirgin, pentru beneficiile acizilor grași omega-3 conținuți. Sugerez să nu fie folosit mai mult de 2-3 lingurițe pe zi, datorită faptului că acest ulei susține producerea de estrogeni. Câteva picături de ulei de susan prăjit* (* ulei obținut prin presarea la rece a semințelor prăjite de susan - n.t.) adaugă o plăcută aromă orientală; uleiul de porumb merge bine pentru copt la cuptor, iar uleiul de arahide este prima mea alegere când gătesc în tigaia wok la temperaturi înalte. Este o idee bună să reduceți utilizarea uleiurilor pentru că produc radicali liberi. Păstrați ulei urile întotdeauna la frigider, astfel încât să nu râncezească, aceasta conducând la formarea periculoșilor radicali liberi. Grăsimile integrale, așa cum se găsesc în alimente precum avocado, nuci și semințe oleaginoase, sunt întotdeauna preferabile uleiurilor separate de alimentul din care provin. Pe măsură ce preferințele voastre gustative se modifică, și asta apare firesc când începeți să mâncați mai natural și din ce în ce mai multe alimente ne-gătite, veți constata că mâncărurile uleioase vă vor atrage tot mai puțin. De ce este important să înmuiem nucile li semințele? Înmuierea nucilor și a semințelor îndepărtează inhibitorii creșterii care ar putea împiedica germinarea (încolțirea) lor. Odată germinate, acestea vor conține mai multă forță vitală și sunt mai ușor de digerat. În timpul procesului de germinare, fiecare nucă sau sămânță își începe tranzitul către planta sau leguma matură. Mergând mai departe și lăsându-le la fermentat, acestea devin și mai digerabile și sunt infuzate cu prețioasele bacterii prietenoase: lactobacillus bifidus și acidophilus. Pentru mai multe informații privind încolțirea și germinarea, citiți Capitolul 2, Îngerii Grădinăritului Germinează Pretutindeni, iar pentru mai multe date despre alimentele fermentate precum sunt brânzeturile din nuci și semințe, citiți Capitolul Trei, Îngerii Sunt Cultivați. Care sunt beneficiile alimentelor fermentate? Alimentele fermentate sau lăsate să dezvolte culturi de bacterii de fermentație, precum iaurturile și brânzeturile din nuci, murăturile, miso nepasteurizat* (* produs fermentat din soia - n. t) și Rejuvilac sunt alimente ușor digerabile, conținând variate tipuri de lactobacili. Aceste bacterii prietenoase sunt ajutoare importante pentru sănătatea tractului nostru intestinal, promovând un mediu sănătos pentru producerea și asimilarea nutrienților. De asemenea, alimentele fermentate sunt bogate în enzime și vitamine de tip B. Brânzeturile din nuci sau semințe pot fi condimentate cu ierburi aromate sau pot fi îndulcite. Vezi Capitolul 5, Aperitive Angelice și Produse Tartinabile Ispititoare, unde se găsesc câteva rețete delicioase! Care sunt cele mai bune tipuri de îndulcitori? Îndulcitorii din fructe și sirop urile din fructe sunt cele mai bune pentru preparate din fructe. Pasta de curmale, zahărul organic brut din trestie de zahăr (Sucanat”’) și siropul pur de arțar se combină bine cu cerealele și alte amidonoase* (* produse care conțin amidon, ex. cartofi, orez, rădăcinoase, paste - n. t.) și cu brânzeturile din semințe și nuci. Puteți folosi și mierea, tot un îndulci tor natural, dar nu vegetal ci de origine animală. Care consideri că sunt cele mai importante lucruri de ținut minte pentru aceia dintre noi care de abia s-au aventurat în acest mod de alimentație? Este necesar să realizați că nu este nevoie să faceți sacrificii mari pentru a avea o dietă sănătoasă. Iar aceasta nu este nevoie s-o faceți peste noapte, așa că luați-o ușor. Mâncați alimentele care vă plac ce mai mult. Dacă vă place un aliment gătit, sunt șanse ca el să vă placă la fel de mult și negătit! Țineți minte că ce mâncați este important, dar ce gândiți despre ceea ce mâncați este la fel de important. Deci, indiferent ce mâncați, binecuvântați-l, savurați-l și să credeți că servește celui mai înalt interes al vostru. La urma urmei, dacă nu puteți crede asta, poate că nici nu vreți! Care sunt Divele Dispozitivelor de Bucătărie Indiferent cât de mult vă place să gătiți, este bine să primiți puțin ajutor de la prietenii voștri, divele dispozitivelor de bucătărie, care nu vor nimic mai mult decât să vă facă viața mai ușoară! Blender – necesar pentru orice bucătărie. Combină, pasează, amestecă, ajutând la obținerea de sosuri calde, dressinguri (sosuri reci) și „smoothies”* (* smoothies = băuturi dulci preparate la blender din fructe sau legume proaspete – n.t.). Storcător de citrice - manual sau electric. Un dispozitiv ușor de mânuit, pentru preparat suc de citrice. Strecurătoare pentru paste făinoase – este un castron perforat, necesar pentru scurgerea pastelor, dar și pentru spălarea verdețurilor și pentru a prepara brânză din nuci sau semințe. Robot de bucătărie – dispozitivul cel mai multifuncțional din bucătărie; face tot ce poate un blender și, de asemenea, toacă, macină, taie bucăți mai mari sau mai mici, feliază. Poate fi folosit și pentru prepararea verzei murate, a pâinii eseniene** (** pâine făcută din cereale încolțită – n.t.), a pastelor din dovlecei și alte alimente prezentate în această carte. Aparat de deshidratat alimente – încălzește și usucă alimentele la temperaturi joase. Este ideal pentru prepararea poamelor, a nucilor și semințelor germinate și condimentate, precum și pentru „gătirea” alimentelor fără a le distruge întregul lor conținut enzimatic. Storcător de fructe fi legume – dispozitiv electric pentru obținerea sucurilor de fructe și legume, esențial într-o bucătărie sănătoasă. Nerecomandat pentru citrice, cu excepția cazului În care are un dispozitiv special pentru așa ceva. Unele storcătoare au și dispozitive pentru prepararea untului din nuci, pentru pasarea omogenă a alimentelor pentru bebeluși, prepararea „înghețatelor” din fructe proaspete congelate și a altor delicii! Presă de usturoi – dispozitiv care decojește, taie bucățele și zdrobește usturoiul. Mixer manual – un dispozitiv electric mic, având niște palete ce emulsionează lichidele. Acesta este foarte bun pentru prepararea sosurilor calde sau sosurilor pentru salate. Ascuțitor de cuțite – disponibil în diferite forme. Este esențial în orice bucătărie. Cuțite – în orice bucătărie este nevoie de cel puțin un cuțit pentru decojit, un cuțit zimțat lung de 13 cm, un cuțit de bucătar (pentru tăiat, tocat) și un ascuțitor din oțel. Clește de stors lămâi verzi – un dispozitiv ușor de mânuit, recomandat când trebuie să faceți mult suc din lămâi verzi (lime); seamănă cu o presă mare de usturoi. Saci din plasă – numiți uneori saci de storcător sau saci pentru germinare. Sunt utili pentru strecurarea laptelui de cocos, de nuci sau alune. Pot fi utilizați și pentru înlăturarea firelor fine din nectarul de mango sau din ghimbirul măcinat. Tigăi anti-aderente – disponibile pe mai multe mărimi, sunt necesare pentru a găti fără a utiliza ulei. Mașină de măcinat nuci sau râșniță de semințe – folosită pentru măcinarea nucilor, semințelor, condimentelor și a zaharurilor. Uscător de salată – folosit pentru spălarea și uscarea (prin centrifugare) a verdețurilor. Spiralizor – dispozitiv manual ce permite tăierea În spirale a legumelor, acestea căpătând aspectul unor bucle lungi, ca de îngeri. Tăietor legume – dispozitiv manual pentru a tăia legumele și fructele în bucăți, cubulețe sau felii uniforme. Cratiță cu pereți detașabili – folosită pentru prepararea de prăjituri. Are fundul detașabil de pereți pentru a ușura servirea. Sac pentru germinare – un sac de plasă cu cordon culisant, folosit pentru obținerea germenilor sau a brânzei din nuci și semințe. Covoraș de sushi – covoraș de bambus cu dimensiunile de 23 cm x 25 cm (9 inch x 10 inch) folosit exclusiv pentru a prepara prin rulare rețeta Sushimaki Japonez. Storcător prin presare la rece pentru obținerea sucului din iarbă de grâu – disponibil atât manual cât și electric. Este folosit numai pentru obținerea sucului din iarbă de grâu. În numere lui Dumnezeu, ce esteAgar-agar? Recomand în această carte multe produse sănătoase, chiar dacă sunt insolite, majoritatea fiind disponibile in magazinele de hrană sănătoasă sau supermarketuri. Cumpărați unul sau două in fiecare săptămână și familiarizați-vă cu ele. în timp vor înceta să mai fie neobișnuite. Agar-agar – algă marină incoloră (vezi Sfaturi esențiale, pag. 203) folosită la gătit ca înlocuitor pentru gelatina de origine animală. Arrowroot – un înlocuitor sănătos pentru amidonul de porumb* (* arrowroot = amidon obținut din rizomii unei plante numită Marantha arundinacea, originară din pădurile tropicale și cultivată în jamaica, Australia, Asia de Sud-Est, Africa de Sud și de Est- n.t.). Orez Basmati – un minunat orez aromat originar din India de Est. Durează numai 30 de minute pentru a-l găti. Crupe de Hrișcă – hrișcă integrală crudă decorticată. Se pune la încolțit sau se folosește in rețetele cu cereale și in produsele de panificație. Carob** - un compus natural, dulce și hrănitor; este folosit ca înlocuitor de ciocolată. (**carob = pudră de roșcove, având gust asemănător cu pudra de cacao amestecată cu scorțișoară – n. t.) Sare de mare Celtic-Sea*** - sare marină naturală, recoltată manual, uscată la soare, fără absorbanți de umezeală și bogată în minerale. (*** sau mărci comerciale cu proprietăți similare disponibile în România – n. t.) , Înlocuitor de cafea – pulbere din cereale pentru preparat băuturi. Mărcile mele favorite sunt Roma și Pero**** (**** în România sunt disponibile câteva mărci de înlocuitori de cafea, precum: Inka, Chicoree Moulue Leroux, Orzo Sano Vita etc. – n. t.). Alimente murate sau fermentate cu ajutorul lactobacililor – au avantajul de a conține lactobacili vii care sunt un ajutor digestiv important. Făină de g1uten – făină de grâu din care s-a îndepărtat amidonul. Se folosește ca liant in chifle și chiftele, pentru a prepara șeitan sau ca adaos la rețetele de pâine, pentru a-i îmbunătăți calitățile globale prin creșterea conținutului proteic. Kamut* – varietate de grâu dur nehibridizat, folosit încă din antichitate, mai ușor de digerat decât grâul obișnuit. (* grâu kamut = Triticum turgidum, disponibil în România ca atare și sub formă de făină sau paste din cereale integrale kamut – n.t.) Mei – cereală aromată, de culoare galbenă. Gătiți-l la fel ca orezul sau puneți-l la încolțit și adăugați-l la pâine și alte preparate din cereale. Miso – produs sărat, obținut prin fermentația unor cereale și/sau leguminoase, cel mai adesea soia, și care se adaugă la supe, ciorbe, sosuri, paste tartinabile. Nama-Shoyu – sos de soia organic, nepasteurizat, rară ingrediente modificate genetic și cu conținut redus în sodiu. Produs de Osawa. (Conține gluten / grâu.) Drojdie nutriponală** – bogată în minerale și vitamine de grup B, având o delicioasă și ușoară aromă de brânză. (** există drojdie de panificație - adică levuri cu activitate optimă între 15-20°C - și drojdie folosită la fabricarea berii - cu activitate optimă între 5-6°C,’ numai cea de a doua este utilizată ca supliment nutrițional fiind disponibilă ca atare în magazine naturiste – n. t.) Sirop pur de arțar – sirop de arțar 100%, obținut din seva trunchiurilor de arțari, rară zahăr adăugat. Rejuvilac – băutură fermentată, obținută din cereale, și care conține lactobacili. Folosit ca ajutor digestiv (vezi pag. 15). Alge de mare – alge aromate crescute în ocean. Cu conținut ridicat în vitamine și minerale. Șeitan – proteină vegetală asemănătoare cu carnea, preparată din făină de gluten (numită și carne de grâu sau gluten de grâu). Zahăr organic brut din trestie de zahăr (Sucanate) - îndulcitor integral. Lăstari de floarea soarelui – plante verzi, tinere, de floarea soarelui. Pot fi cultivate in casă (vezi pag. 11). Tahini – unt din semințe de susan. Se adaugă la sosuri concentrate, sosuri, supe. Este bogat în calciu. Tempeh – produs cu conținut mare de proteine obținut din soia fermentată. Poate înlocui carnea în multe rețete. Tofu – brânză de soia, moale și cu aromă delicată. Poate fi folosită într-o varietate foarte mare de rețete. Înlocuitor vegetal pentru ou – preparat din făină de tapioca. Poate înlocui ouăle în majoritatea rețetelor. Recomand marca Ener-G. Iarbă de grâu – iarbă tânără de grâu. Sucul său este bogat în clorofilă (vezi pag. 11). Pag. 1 – 5 |