Dieta câștigătoare
Cum m-a ajutat regimul alimentar fără gluten să ajung numărul 1 ATP
Sunt încântat că o figură publică de talia lui Novak Djokovic, un personaj admirat de milioane de tineri, a ales să vorbească despre problema delicată a glutenului și să se ofere drept exemplu de succes pentru ceea ce poți obține prin angajament ferm, muncă susținută și o dietă sănătoasă. William Davis, autorul bestsellerurilor New York Times: Dieta fără gluten: Renunță la produsele făinoase, slăbește și restabilește-ți starea de sănătate și Dieta fără gluten - Carte de bucate |

37.57 31.19 RON (Stoc 0)
• Adresa de e-Mail la care dorești să primești notificarea
Detalii:
În lumea tenisului profesionist de astăzi, cea mai mică
schimbare în ceea ce privește abilitățile de joc, condiția fizică sau mentală se vede imediat pe terenul de joc.
Mă antrenam în fiecare dimineață și în fiecare după-amiază, ridicam greutăți, mergeam cu bicicleta și alergam ore întregi în fiecare zi. Nu era o problemă de
condiție fizică. Am schimbat
preparatorii fizici, căutând de fiecare dată pe cineva cu un program nou de
pregătire fizică. Am schimbat antrenorii, gândindu-mă că poate ceva legat de
tehnica mea de joc mă va elibera de acest blestem. NOVAK
DJOKOVIC Novak Djokovic
|
Cuprins:
Prolog Introducere Dieta care mi-a schimbat viața 1. Revere și adăposturi antibombardament 2.Dulcele gust al victoriei 3. Cum mi s-a schimbat sănătatea fizică după ce mi-am deschis mintea 4.Ce te ține pe loc? 5.Dieta câștigătoare 6.Antrenamentul mental 7.Antrenamentul fizic 8.Farfuria campionului
Postfață Mulțumiri Apendice |
Fragment:
Dieta care mi-a schimbat viața Cel mai prost moment din cariera mea a fost acea dublă greșeală de pe 27 ianuarie 2010. Și totuși, în iulie 2011 – la doar optsprezece luni de la acel moment –, eram deja un alt om. Cu cinci kilograme în minus, mai puternic și mai sănătos decât am fost vreodată, mi-am atins două obiective în viață: să câștig Wimbledonul și să ajung numărul unu în clasamentul ATP. În timp ce priveam cum un ultim rever disperat al lui Rafael Nadal iese afară pentru ca eu să pun mâna pe trofeul de la Wimbledon, m-am văzut pe mine la vârsta de șase ani, cel care, venit de nicăieri, s-a agățat inocent de un vis imposibil. M-am prăbușit pe gazon. Mi-am ridicat mâinile în aer. Apoi, m-am ghemuit și am smuls câteva fire de iarbă din gazonul de la Wimbledon și le-am mâncat. Aveau gust de transpirație. Transpirația mea. Doar că în viața mea nu gustasem ceva mai dulce. Nu vreun nou program de antrenament era responsabil de parcursul meu din ultimele optsprezece luni în care am ajuns, dintr-un foarte bun jucător de tenis, cel mai bun jucător de tenis din lume. Nu era vorba despre o nouă rachetă de tenis, nici despre un nou program fizic de antrenament, despre un antrenor nou ori un nou mod de a servi, care m-a ajutat să pierd în greutate, să-mi găsesc concentrare a mentală și să mă bucur de cea mai bună stare de sănătate din viața mea. Era vorba despre o nouă dietă alimentară. Viața mea s-a schimbat deoarece am început să mănânc alimente potrivite pentru corpul meu, într-un mod în care acesta mi le cerea. În primele trei luni de dietă, am slăbit de la 82 de kilograme la 78, iar cei din familia mea și prietenii apropiați începuseră să se îngrijoreze în legătură cu acest aspect. Doar că eu mă simțeam mai proaspăt, mai viguros și mai plin de energie ca niciodată până atunci. Eram mult mai rapid, mult mai flexibil și capabil să lovesc mingi pe care alți jucători nu le reușesc. În plus, mă simțeam mai puternic decât oricând, iar concentrarea mea mentală era de nezdruncinat. Nu mă mai simțeam obosit și nici nu mai aveam probleme cu respirația. Alergiile mele au încetat, astmul a dispărut, iar sentimentele de frică și îndoială au fost înlocuite de încredere în forțele proprii. Nu am mai fost răcit sau gripat de aproape trei ani încoace. Unii comentatori sportivi au numit sezonul meu din 2011 cel mai bun an pe care un jucător profesionist de tenis l-a avut vreodată. Am câștigat zece turnee, trei titluri de Mare Șlem și am înregistrat 43 de meciuri consecutive fără înfrângere. Iar singurul lucru pe care-l schimbasem a fost regimul alimentar. Ce m-a uimit cel mai tare au fost modul simplu în care aceste schimbări au avut loc și rezultatele extraordinare pe care le-au generat. Tot ceea ce ani făcut a fost să elimin glutenul, proteina care se găsește în grâu, câteva zile din dieta mea, iar corpul meu a început să se simtă imediat mult mai bine. Mă simțeam mai ușor, mai rapid și mult mai senin. După doar două săptămâni, am știut că viața mea se schimbase. Am mai făcut câteva schimbări minore – am eliminat zahărul și produsele lactate din dietă – și, pot să vă spun că dimineața când mă trezeam, mă simțeam atât de bine cum poate doar în copilărie m-am mai simțit. Săream din pat având un chef nebun de a-mi începe ziua. Apoi, am realizat că trebuie să împărtășesc și cu ceilalți ceea ce tocmai învățasem. Nu trebuie să fii un atlet profesionist pentru a face schimbările simple de dietă prezentate în această carte și, cu siguranță, nu trebuie să fii un jucător profesionist de tenis pentru a dori să-ți îmbunătățești starea fizică și de sănătate, precum și perspectiva asupra vieții. Ceea ce voi împărtăși cu voi nu este o simplă dietă în sensul propriu al cuvântului, deoarece asta ar implica să mâncați doar acele alimente pe care vi le sugerez eu. Și asta nu ar avea niciun rost. Majoritatea dietelor pleacă de la premisa că programul alimentar recomandat funcționează pentru fiecare individ în parte și că fiecare dintre noi „trebuie” să mănânce anumite alimente, indiferent dacă ești un jucător de tenis în vârstă de 27 de ani, o mamă în vârstă de 35 de ani, cu doi copii, sau un director executiv de 50 de ani. E ridicol să crezi una ca asta. „Trebuie” chiar nu e cuvântul potrivit. Corpul tău este o cu totul altă mașinărie decât este al meu. Privește doar la amprenta degetelor tale: sunt diferite de cele ale oricui din lumea asta. Iar aceasta este o dovadă că și corpul tău este diferit de orice alt corp, al oricărui individ de pe lume. Nu vreau ca tu să-ți însușești dieta care funcționează pentru corpul meu. În schimb, o să-ți arăt cum să găsești cea mai bună dietă alimentară pentru corpul tău unic. Schimbări minore, rezultate extraordinare Dacă ai încercat vreodată să faci exerciții pentru a te simți în formă, pentru a pierde în greutate sau pentru a te simți mai plin de energie, probabil că ți-ai dat seama de un lucru: este extrem de dificil. Sunt o dovadă vie a acestui fapt. De-a lungul întregii mele cariere, am jucat tenis timp de trei-cinci ore aproape în fiecare zi. Am jucat 97 de meciuri pe an împotriva celor mai buni jucători de tenis din lume. Chiar și în zilele în care nu aveam meciuri în turnee, mă antrenam pe terenul de tenis cel puțin trei ore pe zi, lucram mai apoi în sala de forță pentru alte 90 de minute, făceam sesiuni de yoga sau tai chi și, dacă mai eram în stare, alergam, mergeam cu bicicleta sau caiacul. Și chiar cu acest program de pregătire, tot eram lent, aveam probleme cu respirația și eram puțin supraponderal. Ce vreau eu să spun e că, dacă te gândești că e suficient doar să te apuci de exerciții fizice pentru a depăși niște probleme, ar fi bine să te mai gândești o dată la acest aspect. Eu mă antrenam cel puțin cinci ore pe zi, în fiecare zi, și tot nu eram în cea mai bună formă fizică. Oare aveam patru kilograme în plus doar pentru că nu făceam suficiente exerciții fizice? Cu siguranță că nu. Eram greoi, lent și obosit deoarece mâncam așa cum o fac majoritatea dintre noi. Mâncam ca un sârb (și ca un american) – mâncăruri italienești la greu, pizza și paste, pâine în mod special, precum și cărnuri grele cel puțin o dată pe zi. Obișnuiam să consum în timpul meciurilor câte un baton de ciocolată sau alte dulciuri, crezând că-mi vor menține nivelul de energie la o cotă ridicată, iar programul meu de antrenament era condiționat de orice prăjitură care apărea prin preajmă. Dar ceea ce nu realizam la acea vreme era că a te hrăni în acest mod duce la un fenomen numit inflamare. Simplu spus, organismul tău reacționează la alimente care nu-i produc plăcere printr-o serie de semnale: stare de preaplin, dureri în zona articulațiilor, crampe intestinale. Medicii au descoperit că există legături între aceste inflamații și aproape orice boală, de la astm și forme de artrită până la probleme cardiace sau Alzheimer. Să ne imaginăm că bați cu ciocanul un cui în lemn și, din greșeală, îți dai peste degete. Doare, nu-i așa? Degetele se umflă, se înroșesc și pulsează. Asta e ceea ce se numește o inflamație. Acum, imaginează-ți ce se întâmplă în interiorul corpului tău, acolo unde nu ai cum să vezi nimic. Exact același lucru se întâmplă și când mâncăm alimente care nu sunt pe placul organismului nostru. Atunci când m-am prăbușit fizic la Openul Australian, organismul îmi transmitea că, de fapt, mă învinsesem de unul singur luptând împotriva mea din interiorul corpului meu. A fost nevoie să învăț cum să-mi ascult organismul. Odată ce am făcut acest lucru, totul s-a schimbat. Si nu vorbesc aici doar despre cariera mea în tenis. Întreaga mea viața s-a schimbat. Poți să numești acest lucru magie – eu chiar așa am simțit-o. Dar nu a fost vorba despre nimic altceva decât să încerc diferite alimente, pentru a descoperi care anume mi se potrivesc mie, și apoi să le introduc în dieta zilnică. Concluzie: mi-am dat seama care sunt acele alimente care îmi fac rău și cele care-mi sunt de ajutor. Nu e chiar așa de dificil precum pare, o să-ți arăt în Capitolul 4 cum se face acest lucru. Odată ce știi ce alimente îți fac bine, când anume să le consumi și cum să le maximizezi beneficiile, vei avea un plan pentru a-ți reface organismul și viața. Iată cum funcționează lucrurile. Începe prin a elimina glutenul din alimentația ta timp de două săptămâni. (Să faci asta e mult mai simplu decât crezi tu, după cum vei vedea puțin mai încolo.) Apoi, vei elimina din dieta ta excesul de zahăr și produsele lactate, și vei vedea cum te simți pe urmă. (Îți dau și un pont: te vei simți grozav.) Doar că a schimba ceea ce mănânci nu este totul. Vei învăța, de asemenea, să-ți schimbi și modul în care mănânci. Vei învăța să-ți sincronizezi alimentele pe care le consumi cu nevoile organismului tău, oferindu-i acestuia ceea ce-și dorește, atunci când își dorește. Și, în cele din urmă, Pag. 26 – 31 |