Ghid de alimentație vegetală
Descoperă centrii nutritivi de putere ai plantelor din toată lumea! |
49.00 44.10 RON (Stoc 0)
Indisponibil
• Adresa de e-Mail la care dorești să primești notificarea
Detalii:
Tot mai mulți oameni au înțeles că e mai sănătos să obții substanțele nutritive din plante. Ești ceea ce mănânci și fiecare înghițitură îți influențează corpul și starea de spirit. O alimentație vegetală și integrală te ajută să te simți bine. Să obții substanțele nutritive din alimente vegetale e cel mai bun lucru pe care-l poți face pentru tine — și e mai ușor decât ai putea crede! Ghidul de față îți pune la dispoziție tot ceea ce trebuie să știi despre avantajele unei alimentații vegetale: Informații actualizate despre vitaminele și mineralele de care ai nevoie pentru a-ți menține starea de sănătate și cum să le obții din regnul vegetal.Recomandări nutriționale adecvate vârstei tale.Detalii specifice despre alimentația vegetală pentru sportivi, pentru cei care se luptă cu bolile și pentru cei care încearcă să slăbească.Ce provizii să-ți faci, cum să sporești aportul nutritiv al mâncărurilor preferate și cum să mănânci sănătos când ieși în oraș.Peste 45 de rețete, delicioase și nutritive, pe bază de alimente integrale, plus un exemplu de meniu pentru o săptămână ca să te impulsioneze să începi.Recomand această carte ca punct de plecare pe drumul către un viitor mai sănătos. Când vei începe să-i resimți personal beneficiile, prevăd că o vei oferi și prietenilor, și membrilor familiei tale. • Dr. T. Colin Campbel, Studiul China Planul ideal pentru a demara o dietă. Fie că dorești să slăbești, să ai mai multă energie, să îți reduci nivelul de colesterol sau glicemia, fie că vrei, pur și simplu, să arăți bine în oglindă, Julieanna îți arată cât este de ușor să o faci. • Dr. Neal D. Barnard,
profesor asociat de medicină la |
Cuprins:
Introducere Partea I. Beneficiile unei alimentații vegetale 1. Ce înseamnă nutriție vegetală Ce înseamnă vegetal? Vegan, vegetarian, vegetal Beneficiile unei alimentații vegetale asupra sănătății Prevenirea și remisiunea bolilor Controlul greutății Scăderea nivelului de colesterol Performanțe sporite 2 Descompunerea macronutrimentelor Nebun după carbohidrați Carbohidrații simpli versus complecși Carbohidrații rafinați versus carbohidrații integrali Indicele glicemic și surplusul glicemic Puterea proteinelor Totul despre aminoacizi Destrămarea miturilor despre proteine Cât de mult avem cu adevărat nevoie? Super-surse de proteine Grăsimile. Adevăr și mit Adevărul despre grăsimi Tipurile de grăsimi Calamburul colesterol Bunii, Răii și Urâții Doza ideală Echilibrarea acizilor grași esențiali 3. Vitaminele și mineralele Vitaminele multilaterale Vitaminele liposolubile versus vitaminele hidrosolubile Vitamina A Vitamina D Vitamina E Vitamina K Tiamina (Vitamina BJ Riboflavina (Vitamina BJ Niacina (Vitamina BJ Vitamina B6 Folatul Cobalamina (Vitamina B12) Biotina Acidul pantotenic Acidul ascorbic (Vitamina C) Minunatele minerale Macromineralele versus micromineralele. Calciul Fierul Zincul Iodul 4. Ești ceea ce mănânci (și nu ceea ce nu mănânci) Super-nutrimentele. Ce să mănânci Fabuloasele fibre Aleșii antioxidanți Fantasticele fitonutrimente Anti-nutrimentele. Ce sa eviți Proteinele animale Grăsimile saturate Grăsimile hidrogenate sau acizii grași nesaturați Colesterolul alimentar Uleiul Sodiul . Zahărul îndulcitorii artificiali Coloranții artificiali Glutamatul monosodic Proteinele vegetale hidrolizate 5. Ce e în meniu? Cele patru noi grupe de alimente Legumele verzi Fructele .. Cerealele integrale .. Leguminoasele Cum să-ți împărți mâncarea pe categorii Piramida alimentelor, ghid alimentar vegetal sănătos Fie ca verdețurile să-ți fie leacul PARTEA A II-A. O viață de nutriție vegetală 6. Nu mai socoti, începe să mănânci Dezavantajul obsesiei noastre pentru numere Cel mai bun impact nutritiv în schimbul unui minimum de calorii Fiecare îmbucătură să conteze Reevaluarea alimentelor rafinate Ascultă semnalele interne Mitul metabolismului Cum știi că ți-e foame Calitatea preferabilă cantității 7. Lămurirea controversei Dilema lactatelor Adevăratul efect al lactatelor asupra oaselor Optimizarea densității osoase Sursele vegetale de calciu Alte probleme legate de lactate Confuzii legate de soia Este soia indicată? Sunt bune organismele modificate genetic? Soluția crudităților Dietele cu crudități nu sunt perfecte Crudități cu moderație 8. Fii isteț la cumpărături Etichetele cu informații nutritive Accent pe ingrediente Descifrarea etichetei De ce și când să cumperi alimente organice Găsește ingredientele ascunse Cumpărături de vegetale la supermarket Alegerea produselor Condimente Nu uita cerealele și leguminoasele Alimentele congelate Cumpărăturile diverse 9. Fii în formă De ce să faci exerciții fizice? Beneficiile fizice ale mișcării Schimbarea ca prin farmec a metabolismului Influențarea imunității Evitarea îmbolnăvirii Beneficiile psihologice ale mișcării Cum să-ți alegi tipul de exerciții fizice Cardio Antrenamentele de forță Stretching Fitnessul funcțional Sporturile Fă mișcare pur și simplu! In sală sau acasă? Recomandări Monitorizează-ți progresele 10. A lua suplimente sau a nu lua? Ai nevoie de suplimente alimentare? Mai multă vitamină B12 Avantajele și dezavantajele vitaminei D Pericolele suplimentelor alimentare Reglementări legislative Ce mai e nou în domeniul suplimentelor? Să știi când să iei suplimente și când să mănânci PARTEA A III-A. Atenționări speciale 11. Alimentația vegetală în timpul sarcinii și după aceea Cum să dai naștere unui copil sănătos Cum să iei în greutate cu precauție Substanțele nutritive necesare în timpul sarcinii Exercițiile fizice în timpul sarcinii Recomandări pentru a scăpa de grețuri și de alte tipuri de disconfort Vlăstarii. Cum să crești copii sănătoși Alăptare la sân sau lapte praf? Un lapte matern bogat în substanțe nutritive Primul an. Interdicțiile nutriționale Când să introduci mâncarea solidă 12. Copii bine hrăniți Avantajele creșterii cu alimentație vegetală Fă așa cum zic și așa cum fac Repetiția e mama învățăturii Satisfacerea nevoilor de macro și micronutrimente Cum să le faci pe plac mofturoșilor Cum să faci față alimentației de la școala 13. Adulți bine hrăniți Trăiește mai bine și mai mult Nevoi nutritive sporite natural Cum să faci față schimbărilor fizice cauzate de vârstă Abordarea alimentației Disciplina medicamentelor 14. Sportivi bine hrăniți cu vegetale Performanță de nota 10 cu ajutorul vegetalelor Nevoile macronutritive ale sportivilor Carbohidrații, sursă de energie, indispensabili refacerii Musculatura, clădită la sală, nu în bucătărie Momentul potrivit pentru nutriție Hidratarea e sfântă! Prevenirea deshidratării și a hiponatremiei Băuturi sportive. De care și când? Aditivii nutriționali ergogeni 15. Câștigă lupta cu kilogramele in plus Ce contează când vine vorba de calorii Genetica și educația Factorii fito Consumă fibre și vei slăbi Dispunerea grăsimii Schimbarea mentalității despre dietă Cu cât mai simplu, cu atât mai bine Recomandări 16. Alungă boala prin alimentație Eradicarea bolilor cronice Diabetul Afecțiunile cardiovasculare Cancerul Hipertensiunea Nivelul ridicat de colesterol Osteoporoza Problemele gastrointestinale Refluxul gastro-esofagian Bolile inflamatorii intestinale Sindromul intestinului iritabil Diverticulita Boala celiaca Alte afecțiuni Bolile autoimune Afecțiunile renale Demența și boala Alzheimer Guta PARTEA A IV-A. Rețete vegetale 17. Nutriția vegetală în viața de zi cu zi Lecții de pregătire a hranei Fără plan, ai toate șansele să eșuezi Mâncare și gustări la pachet La masă în oraș Verifică dinainte meniul Cum să te hrănești sănătos la orice restaurant. Cooperează cu ospătarii și cu bucătarul în orice local, poți găsi ceva sănătos de mâncare De sărbători și în alte ocazii speciale Cum să mănânci de sărbători Delectează-te în stil vegetarian 18. Bucătăria vegetariană Proviziile . In cămară Ce e în frigider? Alimente din congelator Mirodenii și condimente Echipat pentru a găti vegetarian Dotările de bază Ustensile la îndemână Ce îți e indispensabil și ce e un lux înlocuitori vegetali înlocuitori de ouă Laptele vegetal înlocuitori de came Tofu, tempeh și șeitan Ciupercile în loc de brânzeturi Drojdia (fermenții nutritivi) Miso 19. Cum să îmbogățești nutritiv orice rețetă Analizează, evaluează și uimește-ți prietenii Stimulente de aspect Legumele cu frunze verzi Gratificațiile cu fasole Mirodenii și condimente sănătoase Cum să obții anumite texturi Scapă de alimentele de origine animală Ingrediente făcute în casă Pastă de curmale Shake de parmezan Smântână vegetală Shake de migdale cu ciocolată Clătite cu afine și banane Tofu bătut cu verdeață Mic dejun cu budincă de orez Norito japonez Napi cu dressing de tahini și verdeață Salată sushi cu dressing cremos de miso Salată curcubeu cu mirodenii Supă cremă de morcovi Fresh rece de pepene 21. Delicii la cină în acest capitol vei găsi: Tăiței japonezi Paste cu oțet balsamic și mirodenii Fasole și quinoa Linte la cuptor cu orez Sote de fasole. Legume la abur Fiesta fantastica Orez sălbatic Varză kale cu fasole și orz Conopidă fragedă la cuptor Mâncare picantă de fasole 22. Super-gustări în acest capitol vei găsi: Humus simplu Humus indian Guacamole cu mazăre dulce Turte de porumb Pastă savuroasă de arahide Pastă de legume la cuptor 23. Deserturi senzaționale în acest capitol vei găsi: Frișca vegetală Biscuiți de ovăz cu stafide Batoane cu smochine Bulete de arahide Bulete de fructe și arahide Desert de dovleac cu ciocolată . Compot de fructe uscate Mere la cuptor Anexa A. Glosar Anexa B. Meniu pentru o săptămână Anexa C. Tabele cu informații nutriționale Anexa D. Surse |
Fragment:
Capitolul 1 Ce înseamnă nutriție vegetală În acest capitol vei regăsi: • o
privire mai apropiată asupra alimentației vegetale; Să
consumi alimente vegetale nu e nimic nou. Oamenii fac asta de ani de zile, sub
denumirile de „vegetarian” și „vegan”, printre altele. Dar nu lăsa aceste denumiri
cu „veg” să te sperie. Să te hrănești cu vegetale e unul dintre cele mai bune lucruri
pe care le poți face pentru organismul tău și pentru Tot mai mult oamenii își dau seama de beneficiile nutriției vegetale. Ca urmare, meniurile restaurantelor se extind pentru a cuprinde și opțiuni vegetale creative, ba chiar se deschid restaurante cu meniuri integral vegetale. Și supermarketurile comercializează în fiecare raion cantități tot mai mari de produse vegetale. La fel, medicii intră ei în acțiune, explorând nutriția vegetală ca tratament pentru pacienții lor. De altfel, de curând, cei mai mulți moguli din afaceri, politicieni și sportivi au trecut la alimentația vegetală. Chiar și Ministerul Agriculturii din SUA a folosit cuvinte ca vegetal în recomandările sale alimentare din 2010. Acum e momentul cel mai vibrant și mai potrivit să fii de partea vegetalelor! Pregătește-te să te lași inspirat de toate avantajele pe care le are de oferit o alimentație vegetală! Ce înseamnă vegetal? Înainte de a merge mai departe, să vedem ce înseamnă de fapt „vegetal”. Vegetal înseamnă, pur și simplu, un mod de nutriție bazat pe alimente ce provin din plante și pe evitarea produselor animale și a celor procesate industrial. Foarte simplu, nu-i așa? Adăugarea cuvintelor alimente integrale, ca în dieta pe bază de vegetale și alimente integrale, arată că alimentele provin direct din natură și că nu au fost scoase din ambalajul lor inițial. CapcanăFerește-te de junk food. Deși unele dintre aceste produse sunt, tehnic vorbind, provenite din plante, să ai o alimentație bazată pe alimente non-nutritive, cum ar fi pâinea albă, chipsurile și cola dietetică, nu e sănătos și nu acesta e scopul. Aici, intervine partea cu alimentele integrale din alimentație.O dietă pe bază de vegetale și alimente integrale se poate lăuda cu o gamă vastă de alegeri, incluzând verdețuri, fructe, cereale integrale, legume, arahide și semințe. Deși aceste alimente necesită foarte puțină procesare și preparare, ingredientele pe care ni le oferă natura îți pot ispiti papilele gustative în feluri de mâncare diferite, de la delicatese la mâncăruri obișnuite. Mai mult, studiind populația, medicii și cercetătorii au descoperit că o dietă pe bază de vegetale și alimente integrale duce la o stare optimă de sănătate. Cu cât e mai mare procentul de consum de alimente integrale, cu atât scade riscul de afecțiuni cardiace, de cancer de mai multe tipuri, de diabet de tip 2, de obezitate și de afecțiuni autoimune. Dacă vrei să te simți și să arăți foarte bine în timp ce savurezi până la ultima bucățică, atunci o dietă p-e bază de vegetale și alimente integrale este lozul câștigător. Vegan, vegetarian, vegetal Acum, să aruncăm o privire la acele diete „veg” pe care le-am menționat anterior și să le vedem în comparație cu o alimentație vegetală. Prima, dieta veqană. Tehnic, un vegan este un om care mănâncă vegetale, care trăiește exclusiv cu produse vegetale și exclude orice tip de carne de animal, inclusiv de pui și de pește, precum și orice produs al vreunui animal, cum ar fi laptele și alte produse lactate, ouăle, gelatina și mierea. De obicei, persoanele vegane nu poartă haine sau alte obiecte obținute de la animale. Asta înseamnă fără blănuri, piele, mătase, lână, pene sau perle. De asemenea, evită orice produs pe bază de ingrediente animale, cum sunt unele cosmetice sau produse pentru curățenie. Un vegetarian nu consumă carne de animal, dar poate mânca alte alimente provenite de la animale, cum ar fi ouăle și lactatele. Vegetarianismul are câteva subclase: • lacto-ovo-vegetarienii mănâncă lactate (lacto) și ouă (ovo); • lacto-vegetarienii mănâncă lapte, dar nu și ouă; • ovo-vegetarienii mănâncă ouă, dar nu și lactate; • flexitarienii (o combinație între cuvintele flexibil și vegetarian) mănâncă în majoritate alimente vegetale, dar ocazional consumă și carne roșie, de pasăre sau pește; • semi-vegetarienii exclud anumite tipuri de carne (de regulă, cele roșii), dar continuă să consume carne de pasăre, pește sau / și fructe de mare în cantități limitate. Definiție
|