pag. 34-35
Ea clatină din cap în semn că nu.
¥Nu și dacă persoana consumă destui antioxidanți, pentru a scăpa
de consecințele nedorite.” Și are dreptate, dar în timp ce Corpusculul
înaintează spre suprafață și spre lumea exterioară, mă gândesc că, deși celula
macrofagă și toate celelalte celulele albe ale Rheei vor supraviețui, nici
toată vitamina C din lume nu o va menține sănătoasă, dacă nu se lasă de fumat.
Radicalii liberi: rugină sub capotă
Pe parcursul excursiei noastre pe tărâmul celular al Rheei, am
întrezărit următorul lucru: fiecare celulă din corp — celula cardiacă, celula
hepatică, celulele din sânge — funcționează ca o fabrică în miniatură. Pe lângă
numeroasele lupte dintre celulele sistemului imunitar și bacterii, virusuri și
cancer, în timpul metabolismului obișnuit, în interiorul celulelor noastre are
loc un număr imens de reacții chimice variate și necesare. Aceste
reacții chimice divid moleculele mari în molecule mai mici sau sintetizează noi
molecule din unități structurale mai mici. Alte reacții transferă sarcinile
electrice de la o substanță chimică la alta. Pe parcursul acestor reacții, de
obicei atomii de oxigen sunt deposedați de electroni, iar radicalii liberi se
nasc într-un ritm uluitor. Dacă radicalii liberi sunt cauza tuturor bolilor,
atunci înseamnă că sunt peste tot și chiar așa și este. Unde este viață sunt și
radicali liberi — amici și inamici.
Formarea cel mai bine documentată a radicalilor liberi este cea
care are loc atunci când suntem expuși la factori toxici din mediu: emisiile
automobilelor, poluanții industriali, fumul de țigară, diverse surse de
radiații (inclusiv raze X și radiații ultraviolete provenite de la soare) și
aditivii alimentari, asta ca să numim doar câteva dintre ele. în ultimele
decenii, numeroase studii au demonstrat că și stilul de viață contribuie
puternic la formarea radicalilor liberi. Stresul emoțional, traumele fizice,
poluarea, alcoolul, fumul de țigară, alimentele prăjite și exercițiile fizice
prea intense — toate acestea precum și o serie de alte lucruri, contribuie la
nivelurile ridicate ale radicali liberi.
De asemenea, radicalii liberi sunt formați ca produse secundare nu
foarte evidente, ale metabolismului obișnuit și ale procesului inflamator. Există
șanse mari ca astfel de radicali să nu fie detectați, dar cu toate acestea
contribuie și ei la oxidare, care provoacă daune celulelor noastre sau chiar
distrugerea lor. Dacă aceste molecule care ne privează de electroni și provoacă
boli nu sunt neutralizate repede, rezultatul sunt bolile degenerative și o
îmbătrânire mai rapidă. în multe privințe, daunele cauzate de radicalii liberi
în organismul uman sunt similare cu ruginirea unui aparat. Până la urmă,
ruginirea este reacția fierului cu acei radicali de oxigen care ne
¥ruginesc” și nouă corpurile. Iată un exemplu cunoscut: cu toții am
observat că merele devin maro după ce pulpa le-a fost expusă la aer. Și aceasta
este tot o formă de oxidare. Pentru a încetini acest proces, aplicăm fierului
vopsea protectoare și stoarcem suc de lămâie pe măr. Temporar, vopseaua ține
oxigenul în frâu, iar sucul de lămâie conține vitamina C și limonoizi, ambii
fiind antioxidanți puternici.
Antioxidanții: pavăza naturii
Am văzut cum viața este expusă continuu la stresul oxidativ, atât
din exterior, cât și din interiorul organismului și cum celulele vii și
întregul organism au dezvoltat mecanisme de apărare — diverse tipuri de ¥armuri
antioxidante” ingenioase — pentru a ne proteja împotriva radicalilor liberi.
în primul rând, antioxidanții funcționează prin neutralizarea radicalilor
liberi, donând proprii electroni radicalilor liberi înfometați, menținându-și
în același timp propria stabilitate ca molecule. Acest proces nu ar merge dacă
antioxidanții ar neutraliza radicalii liberi și după aceea ei înșiși ar fi
transformați în radicali.
Miliardele de celule din organismele noastre sunt echipate din
belșug cu aceste mecanisme de apărare împotriva radicalilor liberi. Dar când
suntem pe punctul de a fi atacați violent de substanțe chimice, virusuri,
bacterii sau celule canceroase mutante, sistemele noastre de apărare sunt
copleșite de cele mai multe ori. Dacă ar fi să împiedicăm evoluția acestei
lupte celulare într-o boală, celule noastre vor avea...
pag. 70-71
îmbătrânirea
Doar pentru că îmbătrânirea nu este o boală în sine, nu înseamnă
că nu este o consecință a activității radicalilor liberi. Ne putem gândi la
îmbătrânire ca la acumularea unor deteriorări întâmplătoare în elementele de
bază ale vieții — în special în ADN și anumite proteine, carbohidrați și
grăsimi. Aceste daune încep devreme și, în cele din urmă, depășesc capacitatea
de autoreparare a organismului. Acestea afectează treptat funcționarea
celulelor, a țesuturilor, organelor și sistemelor biologice, crescând astfel
vulnerabilitatea la boli și dând naștere manifestărilor caracteristice ale
îmbătrânirii: pierderea masei musculare și osoase, întârzierea timpului de reacție,
compromiterea vederii și auzului, albirea părului, reducerea elasticității
pielii — și lista poate continua.
De fapt, elasticitatea redusă a pielii este una din cele mai lesne
de observat consecințe ale acestui proces de îmbătrânire natural și inevitabil.
Cremele moderne, pline de antioxidanți care uneori dau speranțe false celor
care le folosesc și care ar trebui să încetinească îmbătrânirea pielii (unele
chiar fac asta), servesc la susținerea industriei antiîmbătrânire. Este
adevărat, însă, că radicalii liberi deteriorează elastina, o proteină a pielii
care fixează celulele pielii, oferindu-i flexibilitate și rezistență. Mai
devreme sau mai târziu, această piele cu elastina se va lăsa, se va rida și își
va pierde culoarea. Dacă nu ar exista atacul radicalilor liberi asupra
elastinei, nu ar fi nicio diferență între fotografiile noastre de la 85 de ani
și cele de la absolvirea liceului.
îmbătrânirea — adică abilitatea de a rămâne în viață de-a lungul
timpului — ne expune la și mai multă activitate a radicalilor liberi,
făcându-ne astfel mai predispuși la nenorociri ca bolile de inimă, boala
Alzheimer, atacurile cerebrale vasculare și cancer. Dar, după părerea mea,
aceste afecțiuni legate de vârstă sunt suprapuse procesului de îmbătrânire și
nu se identifică întru totul cu acesta. Probabil într-o zi știința va elimina
actualii ucigași principali ai persoanelor în vârstă, dar diverse alte boli le
vor lua locul și fiecare dintre ele va avea o legătură cu radicalii liberi. Acest
proces al îmbătrânirii garantează că o componentă esențială sau alta a
organismului — de exemplu, inima — va suferi în cele din urmă un eșec
catastrofal. Este o realitate biologică inevitabilă faptul că odată ce motorul
vieții a fost pornit, organismul începe să semene semințele propriei
distrugeri.
Radicalii liberi și genele noastre
în miezul fiecărei celule din corpul nostru — și într-adevăr a
majorității lucrurilor — găsim componente ale acidului dezoxiribonucleic
(ADN), ale cărui gene reprezintă unicele amprente ale ceea ce suntem de fapt. Deși
codul pe care îl conțin genele este unic pentru fiecare dintre noi, ordinea în
care sunt aranjate genele în vasta moleculă de ADN este mai mult sau mai puțin
potrivită pentru orice specie. Toate informațiile conținute în ADN-ul speciilor
poartă denumirea de genom.
Știm că fiecare dintre noi se naște cu un cod genetic unic, o
tendință predeterminată către anumite tipuri de funcționare mintală și fizică,
codificate și exprimate de genele noastre. Pe măsură ce cunoștințele științifice
avansează, știm că acest cod genetic are foarte multe de spus despre cât de
repede îmbătrânim și cât de mult vom trăi. Deși încă apar dovezi, se pare că
fiecare dintre noi deține un ceas biologic care ticăie, o alarmă programată să
se declanșeze într-un anumit moment, dar acel moment depinde, în parte, de cât
de bine ne comportăm cu noi înșine. Când, în cele din urmă, se declanșează
alarma, aceasta atenționează corpul să îmbătrânească repede și apoi să moară.
în mod firesc, căutăm butonul de amânare.
Recenta decodificare a aproape 40000 de gene ale genomului uman a
deschis drumul către un spectru de cunoștințe absolut nou, unul care oferă un
potențial extraordinar pentru îmbunătățirea sănătății și a bunăstării noastre. Așa
cum am văzut, unul dintre rezultatele acestui efort este că, de fapt, în
prezent se consideră că bolile degenerative cele mai răspândite ale timpurilor
noastre, cele mai invalidante și mortale — inclusiv bolile de inimă, diabetul
cu debut adult, cancerul și demența senilă — se dezvoltă dintr-o interacțiune
între radicalii liberi și genele noastre.
pag. 146-147
Soia
Bine studiatele beneficii ale consumului de soia, atât pentru
femei cât și pentru bărbați, își au rădăcina în fitoestrogenii săi — estrogeni
naturali ai plantei care seamănă cu estrogenii din organism, dar sunt mai slabi
și ajută la prevenirea cancerului. O familie de fitoestrogeni numită
izoflavone include un compus numit genisteină, care se găsește de asemenea în
soia. Izoflavonele ajută la prevenirea cancerului, scad nivelul colesterolului,
previn osteoporoza și diminuează efectele menopauzei; studiile au arătat că
genisteină poate ajuta la prevenirea cancerului de sân, de colon și al
prostatei. De asemenea, soia poate reduce nivelurile generale de colesterol și
nivelurile lipoproteinei de densitate mică (LDL
sau ¥colesterolul rău”), fără a afecta colesterolul bun, HDL. De asemenea, soia poate preveni osteoporoza și
poate ajuta la ameliorarea simptomelor menopauzei.
Fasolea roșie cu bob mic
Nu este la fel de populară ca ciocolata și cafeaua și nici la fel
de bine studiată ca fructele de pădure, însă fasolea roșie are o valoare CARO
incredibilă. Iată lecția pe care o învățăm de aici: nu judeca puterea
antioxidantă a unui aliment după aspectul său estetic sau după gust. Fasolea
roșie arată ca rinichii. Boabele au aceeași culoare și formă, cu excepția
faptului că fasolea roșie e un pic mai mică. Este cunoscută și sub numele de
fasole roșie mexicană, dar se cultivă în multe părți din America de Nord. Deși
fasolea roșie e printre primele în lista CARO, nu e nevoie să mâncăm castroane
pline, în fiecare zi — s-ar putea să rămânem fără prieteni! în schimb,
amintește-ți să o incluzi în salate, sosuri, supe și în produsele de patiserie
(fasolea în produsele de patiserie oferă acestora o textură excelentă și o
valoare nutritivă bună, fără a afecta aroma rețetei). Pentru a asigura un aport
adecvat de nutrienți, este necesar să consumăm o varietate largă de alimente
bogate în antioxidanți.
Cerealele integrale
Și cerealele intră în ceea ce eu am numit generic grăunțe, iar
grâul nu este singura cereală de pe planetă. Semințele de mei, quinoa, kasha și
amarant creează o revoluție în gusturile noastre culinare. Bolul nostru de
cereale de dimineață poate constitui o sursă excelentă de fitochimicale, atât
timp cât există o varietate de cereale integrale. ¥Cereale integrale” nu
trebui să fie sinonim doar cu ¥grâu integral” și nici neapărat cu o felie
de pâine neagră, ci înseamnă că gătim (adesea prin fierbere) cereale integrale,
fie ca garnitură, fie într-o combinație de cereale, sau poate amestecându-le în
supe sau în ghiveciuri. Vitamina E din cereale este un antioxidant puternic cu
rol în prevenirea cancerului, în special a celui de prostată. Alte studii au
arătat că vitamina E poate crește imunitatea, poate încetini evoluția bolii
Alzheimer, poate trata și posibil preveni artrita, poate preveni arsurile
solare și trata infertilitatea masculină. De asemenea, cerealele sunt bogate în
acidfitic, cunoscut sub denumirea de IP-6, un puternic antioxidant care poate
ajuta la protecția împotriva cancerului de sân, de colon sau hepatic. Recomand
minim două căni pe zi de astfel de cereale bogate în fibre, foarte nutritive și
care prelungesc viața.
Fructele cu coajă și alte semințe
Recunoașterea faptului că acizii grași omega-3 lipsesc din dieta
noastră a devenit un subiect la modă. Aceștia sunt nutrienți necesari, nu sunt
adevărați antioxidanți, însă adesea suplimentele de ulei de pește cu omega-3
trebuie să conțină antioxidanți, ca și conservanți care împiedică alterarea
acestora. Acizii omega-3 se găsesc în pește, fructe cu coajă, semințe, alge și
anumite produse de origine animală. Multe studii au demonstrat că sunt
excelente pentru funcționarea inimii și a creierului. Fructele cu coajă și
semințele au câștigat popularitate datorită conținutului de omega-3, dar au și
o mare putere antioxidantă, îndeajuns de mare pentru a le include pe lista mea
de supereroi, deși destul de anevoios. Nucile, nucile pecan, alunele și
migdalele sunt în vârful listei fructelor cu coajă pentru beneficiile lor
nutriționale și puterea antioxidantă. în ceea ce privește semințele, apreciez
multele beneficii pe care floarea soarelui, dovleacul și susanul le au de
oferit, inclusiv conținutul lor ridicat de calciu și zinc. Recomand nici mai
mult nici mai puțin de echivalentul unui pumn de fructe cu coajă...
pag. 191-192
Precauții în
administrarea de Af-acetilcisteină: Consultă un specialist înainte de a lua
JV-acetilcisteină, dacă:
• ești însărcinată sau alăptezi;
• ești alergic la acetilcisteină și/sau
• suferi de astm.
Posibile interacțiuni ale N-acetilcisteinei cu medicamentele
prescrise: Consultă un specialist înainte de utilizarea N-acetilcisteinei
urmezi tratament cu:
• Nitroglicerină. Acesta este un avertisment important, deoarece
nitroglicerina poate dilata vasele de sânge și poate spori fluxul sanguin.
Folosirea N-acetilcisteinei amplifică efectele nitroglicerinei. Aceasta poate
cauza creșterea apariției efectelor secundare: dureri de cap, amețeală și stări
de confuzie.
SELENIU
Seleniul este un oligoelement metalic ce se găsește în sol, apă și
în unele alimente și este esențial pentru metabolismul uman, în cantități mici.
Sub formă de supliment, este bănuit că ar ajuta la prevenirea cancerului de
prostată și posibil a altor tipuri de cancer, întrucât s-a demonstrat că multe
din persoanele afectate de cancer prezintă un nivel scăzut de seleniu. De
asemenea, seleniul a fost subiectul studiilor pentru prevenirea și tratarea
multor boli și o parte din primele rezultate sunt promițătoare.
Seleniul nu este un adevărat antioxidant, ci mai degrabă un
oligoelement care reciclează antioxidanții și reduce inflamația în afecțiuni de
tipul acneei.
Precauții în administrarea de seleniu: Consultă un specialist
înainte de a lua seleniu, dacă:
• ești bărbat și ai probleme de fertilitate. Seleniu! poate scădea
capacitatea de deplasare a spermei, ceea ce ar putea reduce fertilitatea
și/sau
• ai sau ai avut cancer de piele.
Posibile interacțiuni ale seleniului cu medicamentele prescrise:
Consultă un specialist înainte de a lua seleniu, dacă iei:
• medicamente sedative (barbiturice).
ZINC
Elementul metalic zinc este un nutrient esențial, nu numai pentru
oameni, ci și pentru majoritatea formelor de viață. Rolul său în nenu¬măratele
procese biologice și în interacțiunea biologică dintre celule este cercetat cu
mare interes. Doar dietele cu adevărat variate au probabilitatea de a conține
suficient de mult zinc — un fapt îngrijorător dacă luăm în considerare că
deficiența de zinc are ca rezultat o largă varietate de afecțiuni, de la acnee
la stoparea dezvoltării creierului și a fost implicată în orice afecțiuni, de
la anorexie nervoasă la nictalopie. Consecințele sunt grave, în special pentru
copiii născuți de mame cu deficit de zinc. Ca și seleniul, zincul este adesea
folosit în combinație cu antioxidanți, dar o listă a aplicațiilor recente și
tradiționale confirmate, ar fi mult prea lungă pentru a fi menționată aici.
Gândește-te la șamponul antimătreață, la remediile pentru răceală și gripă și
așa mai departe.
NOTÃ: Ca și zincul, cuprul este un nutrient indispensabil în
cantități foarte mici, fiind toxic în cantități mai mari. în mod normal, primim
suficient cupru din surse vegetale și, din păcate, din apa potabilă, din cauza
cuprului depus pe conducte. Având în vedere că zincul și cuprul pot concura
pentru absorbția în sistemul digestiv, o cantitate în exces a oricăruia poate
însemna un deficit al celuilalt. Cuprul este folosit... pag. 289-290
4.
Care este cel mai important antioxidant pentru sănătatea inimii?
Fără nicio îndoială, coenzima Q10 (CoQ10 este cunoscută și sub
denumirea de ubichinonă). Denumirea de ubichinonă descrie distribuirea sa
extinsă în corpul uman; se găsește aproape în fiecare celulă și în concentrații
deosebit de ridicate în țesutul mușchiului inimii. CoQ10 este folosită de organism
pentru a transforma alimentele în energie (numită ATP) cu ajutorul căreia
funcționează organismul. Este un antioxidant puternic și s-a demonstrat că
scade nivelul colesterolului, scade tensiunea arterială, ameliorează simptomele
de insuficiență cardiacă congestivă și echilibrează aritmiile. CoQ10 protejează
organismul împotriva radicalilor liberi și ajută la menținerea nivelurilor
optime de vitamina E, antioxidantul cel mai important din structura membranelor
celulare și a colesterolului din sânge. Adesea recomand 100 mg de două ori pe
zi sub formă de capsule gelatinoase.
5. Care este cel mai impresionant antioxidant pe care îl
cunoașteți și îl folosiți?
Fără îndoială, răspunsul este acidul alfa-lipoic (ALA), care are o
listă lungă de întrebuințări. ALA este unul dintre cei mai impresionanți
antioxidanți, de la descoperirea vitaminei C încoace. A fost reclasificat de la
vitamină la antioxidant-coenzimă, deoarece acum știm că este produs în
cantități mici de către organismul nostru. Prescriu acidul alfa-lipoic pe cale
orală pentru diabet de tip 1 și 2, neuropatie periferică, neuropatie vegetativă
cardiacă, retinopatie, cataractă și glaucom, demență, sindromul oboselii
cronice, HIV/SIDA, cancer, boli hepatice, boala Wilson, boli cardiovasculare,
boala Lyme și acidoza lactică provocată de eredopatii metabolice (erori
înnăscute de metabolism). Pe cale intravenoasă, acidul alfa-lipoic este folosit
pentru a îmbunătăți rezistența la insulina și pentru eliminarea glucozei, în
diabetul de tip 2, neuropatie diabetică și în cazurile de intoxicații cu
ciuperca Amanita. Aceasta este lista utilizărilor „dovedite”, dar i se
atribuie și alte merite. Adesea recomand forma de ALA de 200 mg „R+” cu
eliberare lentă, de două ori pe zi, ca parte a rutinei de suplimentare.
6. E bine să iau antioxidanți când fac chimioterapie sau
radioterapie?
Răspunsul rapid ar fi nu, nu lua antioxidanți când faci
chimioterapie sau radioterapie. Deși unii antioxidanți ar putea oferi protecție
împotriva efectelor secundare ale tratamentului cu radiații, anumiți
antioxidanți sunt suspectați că neutralizează efectele dorite ale
chimioterapiei. însă un furnizor de îngrijiri medicale cu o formare adecvată,
care știe ce tratament urmezi și, mai important, când ești programat pentru
chimioterapie sau pentru radioterapie, poate pune în aplicare un protocol de
susținere cu antioxidanți și probabil și cu alte medicamente naturiste.
Suplimentarea cu antioxidanți în momentele-cheie — de exemplu înainte de chimioterapie
— este avantajul pe care îl oferă combinarea modalităților convenționale de
tratament cu cele oferite de medicina naturistă. Testarea frecventă pentru
determinarea stării antioxidanților înainte, în timpul și după tratament este
avantajoasă, pentru rezultate reușite.
7. Vitaminele, mineralele și antioxidanții pot dăuna sănătății?
Da. Deși nu se așteaptă riscuri cu privire la planul personal
antioxidant pe care l-am descris în această carte (dozele de supliment se iau
în intervale zilnice optime), uneori ce-i prea mult strică. înainte de a începe
să iei suplimente, trebuie să fii conștient de dozele optime versus cele toxice
ale vitaminelor liposolubile A, D, E și K. Dacă sunt luate în doze prea mari,
pentru o perioadă prea lungă de timp, se pot acumula rapid în organism, la
niveluri periculoase. Mai mult decât atât, când sistemul tău imunitar este
¥lipsit de muniții” și nivelurile radicalilor liberi sunt prea scăzute, nu
este bine să suplimentezi cu doze ridicate de antioxidanți până când nu ai
¥reactivat” funcția imunitară. Repet, testarea te va ajuta să-ți înțelegi
starea actuală, înainte de a începe o rutină zilnică de suplimentare cu
antioxidanți.
8. Ce pot folosi pentru a preveni disfuncția erectilă, în mod
natural?
L-Arginina este un aminoacid care oferă mari beneficii din punct
de vedere cardiovascular — majoritatea bărbaților care suferă de disfuncție
erectilă au și probleme cardiovasculare. Dar dozele terapeutice de L-arginină
necesare pentru îmbunătățirea funcției erectile au... |