Aperitive
1. CHIFTELUȚE DE CIUPERCI
Număr
porții: 6
Ingrediente
1 kg de ciuperci proaspete
1 ceapă mare
2 căței de usturoi
1 ou
20 g semințe de susan
3 linguri de făină
1 legătură de mărar
3 linguri de ulei de măsline
1 vârf de cuțit de sare (dacă este permisă în dietă)
1 vârf de cuțit de piper
Mod
de preparare
Se toacă mărunt ceapa, usturoiul, ciupercile și mărarul și
se amestecă împreună cu oul, făina, piperul și sarea până când amestecul devine
omogen. Se formează cu mâinile umezite chifteluțe, se dau prin susan și se
așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se stropesc chifteluțe le cu ulei
de măsline, se introduce tava în cuptorul încins și se ține timp de aproximativ
20 de minute.
Valori
nutriționale/porție
Calorii: 180,9 Kcal
Grăsimi: 9,9 g
Colesterol: 42,3 mg
Sodiu: 19,8 mg
Carbohidrați: 12,6 g
Proteine: 11,5 g
2.
CARTOFI UMPLUȚI IA CUPTOR
Număr
porții: 4
Ingrediente
4 cartofi potriviți
200 g caș slab de vacă
2 fire de ceapă verde
1 albuș
1/2 legătură de pătrunjel
1 linguriță de unt slab
4 linguri de iaurt slab
1 vârf de cuțit de piper
250 g ciuperci
Mod
de preparare
Se spală cartofii și se fierb în coajă. Când sunt fierți,
se scurge apa fierbinte și se adaugă apă rece, pentru a grăbi răcirea
cartofilor. Cartofii răciți se curăță de coajă, se taie pe lungime și se
scobesc cu o linguriță – se lasă un strat de aproximativ 5 mm din miezul
cartofului, iar interiorul scobit se aruncă.
Se amestecă ciupercile, ceapa, pătrunjelul – toate tăiate
mărunt – cu untul, cașul zdrobit și albușul bătut cu furculița.
Se
umplu jumătățile de cartofi cu amestecul de mai sus, se presară piper și câte o
linguriță de iaurt deasupra fiecăruia. Se așază cartofii într-o tavă tapetată
cu hârtie de copt și se țin în cuptor încins 30 de minute.
Când
sunt gata, se așază pe un platou și se ornează cu pătrunjel.
Valori
nutriționale/porție
Calorii:
117,9 Kcal
Grăsimi: 2,28 g
Colesterol: 1,85 mg
Sodiu: 107 mg
Carbohidrați: 14,1 g
Proteine: 14,1 g
3. CIUPERCI UMPLUTE CU PIEPT DE PUI
Număr
porții: 4, a câte 3 ciuperci
Ingrediente
12 pălării
ciuperci champignon medii
1 piept de pui
1 legătură
pătrunjel
1 ceapă mică
50 g parmezan ras
piper
oregano
2 căței de usturoi
1 ou
Mod de preparare
Se zdrobește usturoiul, se amestecă cu condimentele
(piper si oregano) și se unge pieptul de pui cu acest amestec, apoi se prepară
pieptul la grătar. Când este gata, se taie cubulețe.
Ciupercile se spală, li se rup codițele și se pun pălăriile
la scurs pe un șervet.
Codițele de ciuperci se taie mărunt, se amestecă cu ceapa
și pătrunjelul tocate, bucățelele de
piept și oul.
Se umplu pălăriile de ciuperci cu amestecul de mai sus și
se coc timp de 15 minute la cuptor, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se
scot din cuptor și se presară parmezanul ras.
Valori nutriționale/porție
Calorii: 176,7 Kcal
Grăsimi: 6,6 g
Colesterol: 74,4 mg
Sodiu: 197 mg
Carbohidrați: 5,2 g
Proteine: 23,9 g
4.
BRUSCHETE ITALIENE
Număr porții: 10 (a câte 2 bucăți)
Ingrediente
2 lipii de aproximativ 20 cm în diametru (fără sare)
2 linguri de ulei de măsline
2 căței de usturoi, striviți
oregano uscat
2 linguri de parmezan ras
Mod
de preparare
Se încălzește cuptorul și se tapetează tava cu hârtie de copt.
Se taie fiecare lipie în 8 felii, se aranjează în tavă.
Se freacă usturoiul strivit cu uleiul de măsline, apoi se
ung feliile de lipie cu acest amestec. Deasupra feliilor se presară parmezanul
și oregano.
Se coc timp de 8-10 minute sau până când bruschetele se
rumenesc ușor și devin crocante.
Se servesc atât fierbinți, cât și reci.
Valori
nutriționale/porție
Calorii: 32,1 Kcal
Grăsimi: 2,1 g
Colesterol: 1,4 mg
Sodiu: 24,8 mg
Carbohidrați: 10,8 g
Proteine: 2,4 g
5. CHIFTELE
DE CONOPIDÃ
Număr
porții: 5 (a câte 4 bucăți)
Ingrediente
1 conopidă mare
1 ou
2 linguri iaurt slab
4 linguri de caș slab de vacă, ras
2 căței de usturoi, tocat mărunt
1/2 căniță susan
piper
3 linguri ulei de măsline
Mod
de preparare
Se spală conopida și se pune la fiert. După ce s-a fiert,
se scurge, se lasă la răcit, apoi se fărâmițează cu furculița. Se adaugă oul,
iaurtul, usturoiul, cașul ras și piper după gust. Se amestecă până e complet
uniformizat.
Se ia câte o lingură de compoziție și se modelează cu
mâna udă în formă de chiftea, apoi se tăvălește prin susan.
Se așază pârjoalele pe o tavă tapetată cu foaie de copt și
se țin la foc mediu timp de 15 minute. Se scoate tava, se întorc chiftelele, se
ung cu ulei și se continuă coacerea încă 15-20 de minute.
Valori
nutriționale/porție
Calorii: 165,8 Kcal
Grăsimi: 10,4 g
Colesterol: 50,7 mg
Sodiu: 85 mg
Carbohidrați: 13,8g
Proteine: 8,5 g
6. VINETE CU SOS
DE IAURT ȘI USTUROI
Număr porții: 4
Ingrediente
2 vinete de
dimensiune mică (500 g)
1 linguriță de ulei
de măsline
200 ml iaurt dietetic
2 căței de usturoi
1/2 legătură de pătrunjel
1 vârf de cuțit de piper
mentă
Mod de preparare
Se spală vinetele, se taie în rondele de 1 cm grosime, se
presară puțină sare pe ele și se pun la scurs pe un șervet absorbant pentru 30
de minute.
După ce s-au scurs, se presează cu un șervet și se coc pe
grătar pe ambele părți.
Pentru sosul de iaurt se pisează usturoiul, se amestecă cu
iaurtul, pătrunjelul tocat mărunt, 1 linguriță de ulei de măsline și piper după
gust.
Rondelele coapte pe grătar se așază pe un platou, se toarnă sosul de
iaurt deasupra și se ornează cu frunze de mentă.
Valori
nutriționale/porție
Calorii: 70,7 Kcal
Grăsimi: 1,6 g
Colesterol: O mg
Sodiu: 5,5 mg
Pag. 13 – 19 |