Una dintre particularitățile cărții lui LeAnne este folosirea unor rețete
care nu conțin grăsimi adăugate și puțină sare – sau chiar fără sare – și care
recurg la minimum, în modul cel mai judicios, utilizarea de agenți de
îndulcire. Unele persoane, care nu pot în ruptul capului să accepte ideea de a
nu folosi zahăr sau grăsime în dieta cotidiană pot să-i pună la îndoială
strategia fără-grăsimi, dar dovezile științifice arată că ar trebui să încercăm
să evităm să folosim grăsimi adăugate, mai ales persoanele care fie se
confruntă cu un risc sporit de apariție a unei boli degenerative (respectiv
majoritatea oamenilor) sau cei care au fost deja diagnosticați cu o asemenea
boală (de exemplu, boli cardiovasculare, cancer, diabet și alte tulburări
metabolice și obezitate). Folosesc termenul grăsimi „adăugate” pentru a face
distincția față de alimentele pe bază de legume și fructe care au un conținut
bogat de grăsimi, deoarece acestea au adeseori o rezervă naturală de
antioxidanți, fibre și genul adecvat de proteine.
Știu că pentru mulți oameni care au avut întotdeauna o dietă tipic
americană – tipică omului modern din țările dezvoltate – trecerea la o dietă
fără grăsimi adăugate poate constitui o foarte mare provocare – cel puțin la
început. Dar este important să se știe că s-a dovedit că grăsimile dau
dependență, făcându-i adeseori pe oameni să consume cantități tot mai mari de-a
lungul timpului. În cele din urmă, devine cât se poate de dificil pentru mulți
oameni să își revină de pe urma acestei dependențe. La fel ca în cazul multor
altor dependențe, unora li se pare nu numai dificil să facă schimbarea, ci
devin și neobișnuit de defensivi în privința preferințelor lor.
Însă schimbarea este posibilă. Este nevoie doar de timp, poate câteva luni
pentru unele persoane. Iar din momentul în care schimbarea este împlinită,
descoperim gusturi noi la alimentele pe bază de legume și fructe, gusturi
despre care aproape că nici nu știam că există. Din momentul în care ajung în
acest punct mai sănătos, mulți dintre ei descoperă că dacă, din curiozitate,
revin la vechile preparate care plutesc în grăsime, se confruntă cu dificultăți
– poate chiar tulburări intestinale reale – sau este posibil să constate că
mâncarea de odinioară are gust mai curând de unsoare stricată.
Vândută în aproape un milion de exemplare și aclamată drept una dintre cele
mai importante cărți de sănătate și nutriție contemporane, Studiul China
dezvăluie faptul că dieta tradițională occidentală a condus la o dezvoltare pe
scară largă a celor mai mari probleme de sănătate ale momentului, inclusiv
obezitatea, diabetul, afecțiunile cardiace și cancerul. Bazată pe cel mai
cuprinzător studiu de nutriție care a fost realizat vreodată, cartea îi pune în
mâini cititorului dovezi imposibil de contestat că o alimentație bazată pe
plante duce la o stare optimă de sănătate având capacitatea de a opri sau
vindeca numeroase afecțiuni.
Pentru prima oară, o carte de bucate pornește de la aceste descoperiri și
pune la dispoziție rețete de preparate culinare bazate pe dovezile științifice
ale Studiului China. Scrisă de LeAnne Campbell, fiica unuia dintre autorii Studiului
China – dr. T. Colin Campbell – și mamă a doi adolescenți înzestrați cu o
sănătoasă poftă de mâncare, Studiul China – Carte de bucate cuprinde rețete
delicioase, ușor de realizat, bazate pe plante, fără adaos de grăsimi, cu zahăr
și sare la minimum, rețete verificate, care asigură o stare optimă de sănătate
– fără niciun sacrificiu în ce privește savoarea și aromele.
„Studiul China – Carte de bucate combină cele mai bune și mai sănătoase
practici ale alimentației bazate pe plante, cu preparate fără ulei, de care te
vei îndrăgosti de-a dreptul, împreună cu întreaga ta familie.”
– Lindsay S. Nixon, autoarea uriașului succes, Seria Happy Herbivore
|