O sarcină extrem de grea pentru sistemul nostru imunitar este aceea că odată cu sosirea anotimpului rece este obligat să producă miliarde de anticorpi în plus.
În acest caz, sistemul imunitar trebuie să fie ajutat prin renunțarea la fumat, la alcool, la excesul de cafea, la mâncarea grasă și excesivă sau la alimentația insuficientă și nediversificată.
Spre deosebire de alcool, care în cantități mici poate fi util sănătății, nicotina prejudiciază permanent rezistența noastră la boli, iar cofeina stimulează producerea unor hormoni care stopează activitatea sistemului imunitar.
Semnele unui sistem imunitar slăbit:
• răcelile și gripele frecvente; • afecțiunile pielii și herpesul; • o stare de oboseală permanent nejustificată; • lupta prelungită cu virușii, bacteriile și alți agenți patogeni obosește sistemul imunitar; • lipsa din alimentație, a vitaminelor, a substanțelor minerale și a microelementelor; • stresul este unul din marii factori de risc al sistemului imunitar etc.
În principiu se recomandă o alimentație variată și sănătoasă.
În plus, plantele medicinale sunt folosite în special deoarece au efecte imunomodulatoare, antihistamice, antiinflamatoare, cortison — like, cu efecte asemănătoare cortizonului, dar și plante care prezintă o acțiune generală de normalizare a funcțiilor organismului prin eliminarea acumulărilor de toxine și prin aportul de vitamine și minerale importante în funcționarea normală a sistemului imunitar.
Fructele și legumele crude, adică hrana vegetală, conțin printre altele, beta-caroten, vitamina C și alte substanțe cu efect antiviral și antioxidant, care vor întări sistemul imunitar.
Există, firește, cazuri în care eficiența antibioticelor este de netăgăduit. Folosite corect, ele grăbesc vindecarea afecțiunilor mai grave, ajută la evitarea complicațiilor și pot chiar să salveze vieți.
Dar pentru ca toate acestea să fie posibile, trebuie avute în vedere următoarele: cu cât se iau mai puține antibiotice în decursul vieții, cu atât mai bine, deoarece cu fiecare nouă doză, crește, fără nici o îndoială și numărul agenților patogeni rezistenți, asupra cărora ele nu mai au nici un efect.
În deceniile trecute, o serie întreagă de tulpini de bacterii au devenit imune la majoritatea antibioticelor tradiționale.
Pentru a nu le permite acestor bacterii rezistente să ne dea târcoale, ele transformându-se ulterior în super-bacili și fiind capabili să ne doboare, ar trebui să apelăm la plantele medicinale cu acțiunea antibacteriană, care nu combat numai bacteriile ci aproape mereu virusurile sau ciupercile și care, în plus, stimulează sistemul imunitar.
Efectul plantelor recomandate în cele ce urmează a fost testat sub toate formele existente: ca picături, extracte, sucuri, drajeuri sau ceaiuri.
Se recomandă a cere informații de la farmaciști, biologi, despre fiecare în parte, mai ales dacă sunteți însărcinate, alăptați sau dacă suferiți de alergii sau boli cronice.
Prin urmare, „Dumnezeu a creat plantele medicinale, ca omul înțelept să le folosească", deoarece sunt mai mult decât un leac preventiv, putând deveni, atunci când deja ne-au cotropit diversele boli, un ajutor cu adevărat de nădejde comparabil, dacă nu chiar mai bun, cu „atotputernicele" medicamente de sinteză. |