PREFAȚÃ
1.ALIMENTE CONVENȚIONALE
1.1. Definiții și funcții
1.2. Clasificare
1.3. Nutrimente majore aduse de alimentele convenționale
2. PRODUSE ALIMENTARE DESTINATE UNOR SCOPURI
ALIMENTARE PARTICULARE
2.1. Preparate pentru sugari și preparate pentru continuare
2.2. Alimente pe bază de cereale și baby-foods pentru sugari (sub 12 luni) și copii mici (1 – 3 ani)
2.3. Produse alimentare utilizate În diete hipocalorice pentru scăderea în greutate
2.4. Alimente dietetice destinate unor scopuri medicale speciale
2.5. Adaosuri pentru produse destinate unei alimentații speciale
3.ALIMENTE FUNCȚIONALE
3.1. Definiții
3.2. Substanțele biologic active care definesc un aliment funcțional
3.3. Rolul alimentelor funcționale
3.3.1. Dezvoltarea și creșterea organismului
3.3.2. Reglarea proceselor metabolice de bază
3.3.3. Apărarea organismului față de stresul oxidativ
3.3.4. Fiziologia cardiovasculară
3.3.5. Fiziologia gastrointestinală
3.3.6. Performanța cognitivă și mentală
3.3.7. Performanța fizică
3.4. Tehnologii folosite pentru optimizarea biocomponentelor funcționale
4.EXEMPLE DE ALIMENTE FUNCȚIONALE
4.1. Alimente funcționale de origine animală
4.1.1. Probiotice și produse lactate probiotice
4.1.2. Carnea de vită
4.1.3. Peștele
4.2. Alimente funcționale de origine vegetală
4.2.1. Cerealele, produse alimentare funcționale?!
4.2.2. Fructele, alimente funcționale importante
4.2.3. Legume ca alimente funcționale
. 4.2.3.1. Legume considerate alimente funcționale
4.2.3.2. Semințe de in, ceaiul și cacao ca alimente funcționale
4.2.3.3. Alte legume cu valoare nutrițională și terapeutică
5. BÃUTURI – CA ALIMENTE FUNCȚIONALE
5.1. Sucuri naturale de fructe
5.2. Vinul, băutură funcțională?
5.3. Berea, băutură funcțională?
5.3.1. Influența consumului moderat de alcool
5.3.2. Rolul alcoolului din bere În prevenirea bolilor cardiovasculare
5.3.3. Rolul acidului folie, vitaminelor B, al proteinelor și al unor elemente minerale în reducerea riscului bolilor cardiovasculare
5.3.4. Acțiunea antioxidantă a unor componenți din bere și modul lor de acțiune
5.3.5. Acțiunea anticancerigenă a unor componenți din bere
5.3.6. Consumul de bere și osteoporoză
5.3.7. Consumul de bere și obezitatea
5.3.8. Berea – factor benefic pentru sistemul excretor și tractul urinar
5.3.9. Consumul moderat de bere și starea euforizantă a consumatorilor
5.3.10. Consumul moderat de bere și diabetul
5.3.11. Acțiunea antimicrobiană a berii
5.3.12. Alte acțiuni benefice ale consumului de bere
6. SUPLIMENTE ALIMENTARE
6.1. Definiția suplimentelor alimentare
6.2. Necesitatea folosirii suplimentelor alimentare
6.3. Etichetarea suplimentelor alimentare
6.4. Considerații privind consumul exagerat de suplimente
6.5. Vitaminele din suplimentele alimentare
6.6. Substanțele minerale din suplimentele alimentare
7.ALTE SUBSTANȚE FOLOSITE ÎN SUPLIMENTELE ALIMENTARE
8. MODEL DE MANAGEMENT AL RISCULUI ÎN CAZUL SUPLIMENTELOR VITAMINICE ȘI MINERALE
9.PLANTE MEDICINALE ȘI ROLUL LOR ÎN FITOTERAPIE
10. PLANTE AROMATICE ȘI CONDIMENTE FOLOSITE ÎN INDUSTRIA ALIMENTARÃ ȘI FITOTERAPIE
11.DETOXIFIEREA ORGANISMULUI
11.1. Scurt cuvânt înainte
11.2. Mecanisme de detoxifiere a organismului
BIBLIOGRAFIE |