Dieta înțeleaptă
Lasă organismul să aleagă singur ce alimente i se potrivesc
Mult lăudatele diete ținute de oameni care tânjesc să slăbească și să atingă starea ideală de sănătate provoacă adesea inflamații, alergii și intoxicații alimentare. Există principii alimentare corecte pe care trebuie să le cunoști înainte să începi o dietă. Aceste principii au salvat oameni aflați în situații aproape imposibile. |
43.00 36.98 RON (Stoc 0)
• Adresa de e-Mail la care dorești să primești notificarea
Detalii:
Organismul tău este diferit de orice alt organism. Nu e nevoie să plătești un medic nutriționist dacă înveți aceste câteva principii obligatorii pentru o dietă sănătoasă. Cartea Dieta Înțeleaptă te învață cum să demaști alimentele care îți fac rău și cum să lași organismul să aleagă ce e mai bine pentru el. O adevărată revoluție în domeniul sănătății Vrei o dietă care să-ți îmbunătățească starea de sănătate... vrei să pierzi în greutate fără se te înfometezi... și să scapi de riduri... și să te simți plin de energie. Adevărat? și ai senzația că ceri prea multe de la o simplă dietă. Ei bine, cerințele tale pot fi satisfăcute complet dacă ții cont de nevoile organismului tău și de semnalele pe care ți le transmite după fiecare aliment consumat. Vei învăța în curând să faci asta. Este posibil ca această carte despre diete să fie singura de care ai nevoie. Tot ce trebuie să faci este să o citești. Vorbim aici despre o adevărată revoluție în domeniul sănătății și trebuie să ai răbdare pentru că sunt multe informații noi de asimilat. Dr. Keith Scott-Mumby a aflat aceste secrete de puțini știute de la niște deschizători de drumuri și a obținut cu ele rezultate miraculoase care l-au făcut să cunoască lumea întreagă. Odată cu aplicarea principiilor descrise în Dieta Înțeleaptă a început să vadă pentru prima dată în cariera sa de medic adevărate recuperări și vindecări spectaculoase. Fără medicamente. Doar prin dietă. Cum te ajută mai exact cartea Dieta Înțeleaptă să obții prin alimentație rezultatele dorite în ce privește sănătatea și silueta: Pas cu pas, îți arată cum să demaști alimentele care îți fac rău și cum să lași organismul să aleagă ce este mai bine pentru el Te ajută să înțelegi de ce ai nevoie de o dietă personalizată și cum dietele pe care multă lume le laudă pot provoca inflamații, alergii și intoxicații alimentare. Vei găsi aici principii alimentare corecte pe care trebuie să le cunoști ca să poți atinge o stare de echilibru în sănătate. Dacă înveți să mănânci adecvat, te vei simți excelent și vei pierde în greutate în mod natural, fără să suprasoliciți organismul.Nu trebuie să fii bolnav ca să începi această dietă. Însă după ce o vei începe, îți vei da seama ce înseamnă de fapt o stare de bine, încredere în sine, minte limpede și energie debordantă. Te vei simți ușor și curat. Aceasta este sănătatea optimă. În copilărie, poate că ai avut toate acestea și acum nu le mai ai; sau poate că niciodată nu te-ai simțit atât de bine, caz în care vei descoperi ceva minunat despre ce înseamnă să trăiești sănătos: ca și cum ai fi îndrăgostit, ai fi promovat sau ai primi o mărire de salariu, ți s-ar publica primul roman și ai câștiga la loterie premiul cel mare, toate deodată! Dacă nu acum, când ar fi momentul potrivit ca să redescoperi cele mai frumoase sentimente din viața ta, să redobândești tinerețea pierdută și să alungi toate semnalele supărătoare ale unei sănătăți mai-puțin-decât-perfecte?
|
Cuprins:
MULȚUMIRI ... 9 INTRODUCERE Alimente toxice: Dieta originală pentru detoxificare ... 11 1.Pastile pentru orice ... 15 2.E posibil ca un aliment toxic să îți distrugă viața? ... 27 3.Miturile medicinei nutriționale ... 41 4.Cazuri, cazuri, cazuri... 49 5.E timpul definițiilor ... 65 6.Să facem cunoștință cu conceptul fundamental de eliminare ... 75 7.Explicarea efectelor ascunse sau „mascate” ... 91 8.Supraîncărcarea și organele-țintă ... 103 9.Alergiile creierului ... 115 10.Autoinventarul ... 137 11.Etapa dietei de eliminare ... 159 12.Ce facem când dieta dă rezultate ... 189 13.Ce facem când dieta nu dă rezultate ... 209 14.Postul: numai dacă este neapărat necesar ... 229 15.Controlează-ți dieta: cum să rămâi sănătos ... 243 16.Copiii, pacienți speciali ... 261 17. Situații problematice pe care le puteți întâlni urmând dieta de eliminare ... 291 18.Să vorbim despre înlocuitori! ... 311 19.Testarea pentru descoperirea alergiilor ... 329 20.Malabsorbția și intestinul permeabil ... 347 21.Candida și microbiomul uman ... 371 ANEXA A. Familii de alimente ... 391 ANEXA B. Liste de alimente alergene ... 397 ANEXA C. Dieta de șapte zile din Epoca de Piatră ... 405 ANEXA D. Cum să reduci expunerea la pesticidele din alimente ... 421 INDEX ... 425 |
Fragment:
CAPITOLUL 2 E posibil ca un aliment toxic să îți distrugă viața? Un prieten de-al meu, medic, care considera că are o sănătate perfectă, a făcut o serie de teste pentru a vedea dacă are vreo intoleranță alimentară. A descoperit o alergie la grâu și, ca un test suplimentar, a eliminat grâul din alimentație. Spre surprinderea lui, nu s-a mai simțit obosit la sfârșitul unei zile de lucru încărcate și se trezea dimineața foarte bine dispus, nu ca înainte, când era îngrozit că urmează o zi de muncă istovitoare. Dintr-odată, amicul meu și-a dat seama că starea lui de sănătate nu era chiar așa de bună cum crezuse. Când pâinea cea de toate zilele nu îți face bine și, fără să știi, devii o victimă a consecințelor care decurg din asta, poți ajunge să consideri că sănătatea este simpla absență a bolii. Nu e deloc așa. Să fii sănătos înseamnă să îți simți corpul plin de energie mereu gata să fie folosită. O intoleranță la un aliment pe care îl consumi în fiecare zi poate să îți reteze pofta de viață, să te facă să te simți abătut fără un motiv anume, ori să fie cauza unei boli grave, aparent inexplicabile. Însă cei mai mulți oameni nu își dau seama că asta e ceea ce se întâmplă cu corpul și cu starea lor de spirit. Pur și simplu, acceptă că simptomele misterioase care apar și dispar sunt ceva normal. Multe suferințe și patologii, de la dureri de burtă până la stări de spirit ciudate și nepotrivire, chiar stări de violență, sunt trecute cu vederea, chiar și de medici, considerându-se că reprezintă ceva normal. Dar asta e ignoranță, nu știință. De la începutul anilor ‚80, am considerat că e de datoria mea să educ oamenii cu privire la fenomenul toxicității individuale a produselor alimentare, inclusiv alergia alimentară și intoleranța la anumite alimente. Cum îți poți da seama dacă ai o alergie ascunsă sau o intoleranță alimentară De obicei, lumea se gândește la o alergie alimentară prin prisma tipului de boală provocată de alergia la nuci, crustacee sau căpșuni. Însă aceste alimente nu sunt consumate zilnic, iar reacțiile violente care apar ne indică aproape întotdeauna cauza îmbolnăvirii. Tabloul clinic arată cu totul altfel când produsul la care ești alergic face parte din dieta ta zilnică, când îl consumi în fiecare zi, poate chiar de mai multe ori pe zi. În aceste condiții, organismul se adaptează la procesul alergic, iar reacțiile dispar și totul devine o alergie ascunsă. Această adaptare a organismului poate să dureze o viață sau poate să înceteze oricând, în condiții de stres. Când adaptarea organismului este totală, nu vor mai exista simptome, dar dacă efortul de a face față alergiei slăbește procesul de adaptare, va ieși la suprafață o serie întreagă de simptome. În diferite momente din viața unui om, aceste manifestări vizibile ale unei alergii până atunci ascunse pot lua forma unor boli dintre cele mai diverse. Să luăm exemplul tipic al unei persoane alergice la laptele de vacă. Dacă un bebeluș e hrănit cu lapte de vacă la biberon, apar multe probleme; copilul are gaze intestinale, iar mama se alege cu multe nopți nedormite. Pot să existe perioade lungi în care pacientului îi curge nasul, face otite, îl doare în gât, răcește des, până la urmă i se extirpează amigdalele și polipii. Din când în când, procesul de adaptare poate să devină total, iar simptomele să dispară. Pacientul alergic se poate bucura de perioade cu o sănătate excelentă, când totul pare să fie în regulă. De multe ori însă, pacientul are dureri din ce în ce mai mari, este prea activ sau viceversa, manifestă un deficit de atenție (ADD), are dureri de cap, e predispus la infecții și, ca o consecință, răcește des și are stări gripale. La pubertate, viața pacientului poate lua o întorsătură dramatică, simptomele pot să dispară ori să se agraveze. Problemele care apar la pubertate pot lua diverse forme: migrene, astm, eczeme, acnee, depresie și disfuncții comportamentale. Uneori pot apărea chiar și semne de vandalism, ca rezultat al unei alergii ascunse care începe să iasă la suprafață. La fete, toate problemele menstruale pot fi rezultatul unor alergii mascate la anumite alimente sau substanțe chimice. Se pare că organismul se suprasensibilizează la proprii hormoni și orice dezechilibru hormonal apărut la pubertate, la menstruație, în timpul sarcinii sau la menopauză poate să provoace simptome diferite și în grade diferite. Aceste simptome pot fi: agitație premenstruală, dureri mari în timpul menstruației, absența menstruației, greață în timpul sarcinii, sarcină toxică, depresie după naștere și toate acele simptome neplăcute asociate de obicei cu menopauza. Simptome ciudate și proteice Variabilitatea și varietatea simptomelor cauzate de alergia alimentară ascunsă și de Intoleranta genetică la alimente reprezintă principalul motiv pentru care problema nu a fost identificată mai devreme. Medicii sunt convinși că toate bolile trebuie să se încadreze în tipare sau sindroame bine stabilite. Așa se face că orice simptom care nu apare și nu are o denumire în tratatele de specialitate nu este considerat o boală reală, ci ceva care există doar în imaginația pacientului. Suspiciunea de ipohondrie intră în zona roșie când pacienții se plâng ba de una, ba de alta: într-o săptămână îi doare capul, săptărnâna următoare au dureri de articulații, apoi au dureri intestinale, după aia se simt deprimați. Medicii scapă repede de pacient sau îl trimit la psihiatru, cu alte cuvinte i se dă de înțeles că „totul e în mintea lui”. De fapt, e vorba de unul și același lucru: o alergie alimentară. Se schimbă doar consecința acelei alergii. Simptomele pot fi ciudate, proteice și foarte subiective. [Proteus a fost un zeu al mării la greci, fiu al lui Poseidon (Neptun), care își schimba înfățișarea cu fiecare apariție.] Simptomele pot fi extrem de ciudate, de pildă să te doară capul în fiecare zi de luni, dar nu și în celelalte zile (ai mâncat ceapă duminică, la cină), să faci crize de epilepsie după ce ai mâncat morcovi, să te simți amețit după ce consumi cartofi sau portocale și excitat sexual după ce mănânci carne de pui - acestea sunt cazuri reale din dosarele mele. Deși simptomele subiective îi enervează grozav pe medici, uneori pacienților le este greu să descrie ceea ce simt. Am auzit pacienți care spun: „Simt cum prin pielea mea curge apă fierbinte și mă văd prăbușit la capătul unui tunel lung” sau în unele zile am senzația că am o piatră imensă în stomac”. Pentru un medic obișnuit, acestea sunt semne de halucinație sau boală psihosomatică, dar pentru mine ele sunt indicații dare că există o alergie la nivelul creierului sau modificări de percepție, un subiect fascinant pe care îl vom aborda mai târziu. Orice sistem din organism poate fi tulburat de o alergie alimentară sau de o intoleranță genetică la anumite alimente și la fiecare pacient pot să fie implicate unul sau mai multe sisteme. Le numim „organe-țintă” sau „organe de șoc”. În paranteză fie spus, sistemul-țintă implicat poate să se schimbe de la o perioadă de viață la alta. Un copil suferind de o eczemă face astm, apoi scapă de astm și face ulcer gastric sau sindromul intestinului iritabil. Din cauza stresului, procesul de adaptare a organismului încetează și se agravează simptomele. De multe ori, se crede că stresul stă la baza acestor boli. Pacientul este nevoit să treacă prin ședințe de psihoterapie, iar când acestea dau greș, se recurge la medicamente pentru a atenua simptomele. O reacție necorespunzătoare la alimente și substanțe chimice pare să garanteze o reacție adversă la medicamentele prescrise pentru a trata simptomele. Starea pacientului tinde să se înrăutățească și el devine un caz dificil, sfârșind prin a reacționa la aproape orice. Într-un caz tipic de alergie alimentară mascată, pacientul poate suferi în principal prin implicarea sistemului nervos central. Poate că cel mai neplăcut simptom este cel descris de pacienți drept „sindromul creierului confuz”, imposibilitatea de a se concentra, gândire confuză, afectarea memoriei, dorința de a lenevi, toate acestea sunt simptome neplăcute pentru un pacient care, în mod normal, este foarte inteligent, muncitor și competent. Depresia este un simptom des întâlnit și chinuitor. Am întâlnit mulți pacienți deprimați care spuneau că dacă ar avea curaj, s-ar sinucide. Viața devenise pentru ei insuportabilă. O asemenea stare a lucrurilor poate să creeze situații imposibile într-un cuplu. Deprimatul nu vrea să fie atins și reacționează urât la orice gest romantic al partenerului. Acești pacienți ajung să fie etichetați drept ipohondri, nevrotici și, întrucât nu pot să-și explice ori să înțeleagă situația dificilă în care se află, ajung să creadă ei înșiși că sunt nebuni sau pe cale să-și piardă mințile. Când li se prescriu medicamente și ajung să fie dependenți de ele, intră într-un hățiș din care este practic imposibil să mai iasă la lumină și mulți își sfârșesc zilele într-un spital de nebuni. Precum spuneam, mâncarea vă poate face mult rău. Cazul 2 De curând, am primit pe neașteptate un e-mail de la un vechi pacient de-al meu pe nume Cliff. Navigase pe internet și a găsit site-ul meu. Mi-a scris că se bucură din plin de viață și folosește această tehnologie nouă. Are 88 de ani. Cliff a venit la mine În 1985, când avea 69 de ani, cu o poveste tristă. Toată viața fusese suferind și slăbit. Avea frecvent ceea ce oamenii de rând numeau pe atunci „criză biliară”: dureri de cap și vărsături. Acum am spune că suferă de migrenă sau „migrenă abdominală”, când stomacul este iritat. Cliff se simțea atât de rău, încât în tren, în drum spre locul unde urma să-și petreacă luna de miere, a trebuit să se așeze cu capul în poala proaspetei mirese (nu, nu se îmbătase, pur și simplu era o reacție la mâncarea pe care o consumase la petrecerea de nuntă, după cum vom vedea). În 1953 a suferit o gastrectomie parțială, la recomandarea unui profesor din localitate, care îi diagnosticase un ulcer gastric. Nu a dat rezultate. Douăzeci și unu de ani mai târziu a fost supus unei vagotomii (secționarea nervului vag). Din nou, procedura nu a dat rezultate – un diagnostic greșit și o terapie greșită. Când a venit la mine la consultație, Cliff era atât de slăbit încât abia reușea să se bărbierească. Se dădea cu spumă și apoi trebuia să se odihnească; apoi se bărbierea puțin, iar se odihnea și tot așa. Era un bătrân foarte bolnav și simțea că nu mai are mult de trăit. Din fericire, cazul lui a fost unul ușor: era alergic la carne de vită și produse lactate. I-am spus să evite tot ce vine de la vacă și s-a simțit din ce în ce mai bine. El și soția lui, Ioan – și ea pacientă a mea –, sunt doi oameni în vârstă, dar plini de viață, implicați activ în problemele bisericii și ale comunității. Amândoi susțin că se simt mai în formă și mai fericiți ca niciodată În viața lor. Cliff chiar se laudă că este mai sănătos acum decât era în urmă cu 60 de ani. Asta înseamnă puterea unei alimentații corecte. În paranteză fie spus, Joan și Cliff exemplifică un alt aspect pe care l-am descoperit în cercetările mele: în cuplurile puternic sudate, partenerii tind să-și preia reciproc intoleranțele alimentare! În mod asemănător; femeile care locuiesc împreună ajung să aibă ciclul menstrual în aceeași perioadă. Toată lumea are alimente toxice (chiar și tu] Alergia alimentară ascunsă ori mascată a fost deseori numită, pe bună dreptate, dușmanul din umbră. Deși apar frecvent, astfel de alergii sunt rareori înțelese sau identificate. Acesta este adevăratul motiv pentru care dietele de detoxificare funcționează. La un moment dat, la BBC, am menționat că practic toată lumea are o alergie alimentară. (Asta se. întâmpla cu câțiva ani înainte ca incompatibilitatea genetică alimentară să fie recunoscută ca un fenomen alternativ.) Putem fi alergici la orice, chiar și la suplimentele cu vitamine. Vitamina B este de obicei sintetizată din drojdia de bere, vitamina C, din porumb, vitamina E, din germeni de grâu – și lista poate continua. O alergie sau o intoleranță alimentară poate să nu fie ceva grav dacă ești în general un om sănătos, însă este ceva frecvent – dacă știi să formulezi întrebările corecte. Nancy Wise, de la BBC World Service, nu prea credea ce spuneam eu. Prin urmare, înainte de a-mi lua interviu, a trimis un reporter pe străzile de lângă Bush House, în Londra, ca să întrebe oamenii. Spre marea ei surprindere, 18 persoane din 20 au declarat: „Da, am o alergie!” – sau ceva asemănător. Este o chestiune de percepție. Unii dintre cei intervievați au avut replici de genul: „Nu pot să mănânc țelină pentru că mi se umflă degetele”, „Bananele îmi provoacă gaze intestinale”, Pag. 27 – 33 |