Enzima miracol
Cum să ajungi sănătos la 100 de ani
DR. SHINYA, gastroenterolog de renume mondial, și-a petrecut viața efectuând cercetări empirice pe subiectul digestiei umane. A produs o revoluție în medicină descoperind enzima fundamentală miraculoasă. În cartea de față autorul ne explică pe larg cum funcționează enzimele și cum sunt acestea afectate ca urmare a unui stil de viață necorespunzător. |
45.00 38.25 RON (Stoc 0)
• Adresa de e-Mail la care dorești să primești notificarea
Detalii:
Ne este perfect la îndemână să fim plini de viață și sănătoși, de îndată ce înțelegem care este cheia codului vieții, și anume, factorul enzimatic. Citind cartea de față, vei afla: Cum să arăți mai tânăr și să întârzii îmbătrânirea Cum să-ți întărești sistemul natural de apărare al organismului Cum să ajungi sănătos la 100 de aniConcepții greșite legate de multe tendințe alimentare De ce consumul de lactate poate provoca osteoporoză Relația inseparabilă dintre corpul omenesc și pământ Cum activează dragostea sistemul imunitar.Doctorul Hiromi Shinya este inventatorul chirurgiei colonoscopice, contribuind și la proiectarea instrumentului folosit în acest tip de operații. Printre cele peste 300 000 de persoane tratate de el, s-au numărat președinți de țări, prim-miniștri, staruri de film, muzicieni celebri. În prezent, este profesor de chirurgie la Colegiul de Medicină Albert Einstein din New York și șeful Unității de Chirurgie Endoscopică de la Centrul Medical Beth Israel. |
Cuprins:
Notă introductivă ... 9 Prefață ... 11 Introducere. Factorul enzimatic – cheia codului vieții ... 17 Capitolul I. Enzimele și sănătatea ta – concepții eronate și adevăruri esențiale ... 24 Capitolul 2. Programul de alimentație bazată pe factorul enzimatic ... 75 Capitolul 3. Obiceiurile celor bogați și sănătoși ... 114 Capitolul 4. Citește-ți cu mare atenție „scenariul vieții” ... 153 Postfață. Factorul enzimatic: de la entropie la sintropie ... 179 Cele șapte reguli de aur ale doctorului Shinya pentru o sănătate bună ... 184 Obiceiuri alimentare recomandate ... 189 Alimente care vindecă ... 203 |
Fragment:
Introducere Factorul enzimatic – cheia codului vieții Corpul nostru are o capacitate miraculoasă de a se vindeca singur. De fapt, corpul nostru este unicul sistem de vindecare capabil să ne readucă echilibrul atunci când ne atacă boala. Medicina poate ajuta corpul să depășească anumite situații de urgență, uneori o operație chirurgicală poate fi necesară, dar numai corpul însuși are capacitatea de a vindeca. Am verificat în mod repetat acest adevăr despre vindecare în mulții mei ani de practică medicală. Acum aproximativ 35 de ani, am devenit prima persoană din lume care a putut extrage cu succes un polip folosind un colonoscop, fără a efectua nicio incizie în peretele abdominal. La vremea aceea, faptul a constituit un eveniment foarte important, pentru că am putut elimina polipul fără să deschid abdomenul, evitând astfel efectele care pot surveni la Cu alte cuvinte: o persoană cu bune caracteristici gastrointestinale va fi sănătoasă fizic și psihic, dar o persoană cu caracteristici rele va avea, de regulă, o problemă mentală sau fizică oarecare. Și reciproca: o persoană sănătoasă are caracteristici gastrointestinale bune, în timp ce caracteristicile unei persoane ne-sănătoase sunt rele. Corolarul evident este că menținerea unor caracteristici bune ale stomacului și intestinelor are o consecință directă asupra menținerii sănătății în ansamblu. Ce anume trebuie să facă un om (sau să nu facă) pentru a menține niște caracteristici bune ale stomacului și intestinelor? Pentru a găsi răspunsurile, le-am cerut pacienților mei, de-a lungul anilor, să completeze un chestionar privind obiceiurile alimentare, dar și alte aspecte ale vieții lor. Mulțumită acestor chestionare, am descoperit o puternică legătură între sănătate și anumite stiluri de a mânca și de a trăi. Intenționez să prezint, în această carte, teoria mea despre cum să trăim o viață lungă și sănătoasă, bazându-mă pe informațiile adunate în zeci de ani de practică medicală. Aceste informații sugerează că întregul organism și puzderia lui de funcțiuni pot fi înțelese folosind o cheie unică. Această cheie, care ne deschide ușa spre o viață lungă și sănătoasă, se poate rezuma la un singur cuvânt: enzime. Noțiunea de enzimă este un termen generic pentru un catalizator proteinic, ce este produs în interiorul celulelor vii. Oriunde există viață, fie ea sub formă de plante sau de animale, există și enzimele. Enzimele participă la toate acțiunile necesare pentru menținerea vieții, de pildă sinteza În celulele noastre sunt produse peste 5 000 de asemenea enzime vitale; de asemenea, producem și enzime folosind enzimele din alimentele pe care le consumăm zilnic. Rațiunea pentru care există atât de multe tipuri de enzime este aceea că fiecare dintre ele are un rol specific, unic. De exemplu, enzima digestivă numită amilază, găsită în salivă, reacționează numai cu carbohidrații. Grăsimile și proteinele sunt digerate cu ajutorul propriilor enzime specifice. Se consideră că multe tipuri de enzime sunt create ca reacție la necesitățile organismului, dar, de fapt, nu este clar cum sunt ele produse în celule. Am o teorie personală, care ar putea lămuri acest proces. Cred că există o enzimă-sursă – o enzimă-prototip, nespecializată. Această enzimă-sursă are potențialul de a deveni orice tip de enzimă, în momentul în care apare o anumită necesitate. Ipoteza mea, care a evoluat de-a lungul anilor mei de practică medicală clinică și de observație, se poate enunța simplu: sănătatea ta depinde de cât de bine menții – în loc să epuizezi – cantitatea de enzime-sursă din organism. Folosesc noțiunea de enzime „sursă” când numesc acești catalizatori, pentru că ei sunt, în opinia mea, enzime non-specializate, care dau naștere la mai bine de 5 000 de enzime specializate, enzime care își asumă anumite activități în organismul uman. în același timp, consider acești catalizatori a fi „enzime-minune”, pentru că joacă un rol esențial în capacitatea organismului de a se auto-vindeca. Ideea existenței unei enzime-sursă unice mi-a venit prima oară atunci când am văzut că atunci când o anumită zonă a corpului are nevoie de și, prin urmare, consumă o cantitate mare dintr-o anumită enzimă specifică, în alte părți ale corpului apare o lipsă a enzimelor necesare. De exemplu, dacă se consumă o cantitate mare de alcool, este nevoie de o cantitate mai mare decât cea normală din acea enzimă care descompune moleculele de alcool în ficat, creând astfel o penurie de enzime necesare pentru digestie și absorbție, în stomac și intestine. Se pare că nu există o cantitate dată din fiecare dintre aceste mii de tipuri de enzime; mai degrabă avem a face cu o enzimă-sursă, care se transformă într-un anumit tip de enzimă, atunci când apare necesitatea, fiind consumată în zona unde e nevoie de ea. La ora actuală, enzimele atrag atenția în lumea întreagă, fiind considerate un element esențial în controlul sănătății noastre. Deși cercetarea continuă să facă pași mari înainte, încă există o mulțime de lucruri despre ele pe care nu le înțelegem. Doctorul Edward Howell, unul dintre pionierii studierii enzimelor, a propus o ipoteză cu adevărat interesantă. Aceasta spune că numărul enzimelor pe care le poate produce un organism viu este pre-determinat. Doctorul Howell numește acest număr fix „potențial enzimatic”. Iar atunci când potențialul enzimatic este epuizat, organismul respectiv încetează a mai trăi. Ipoteza doctorului Howell este foarte apropiată de teoria mea privind enzimele-sursă și, în funcție de direcția în care va merge cercetarea, anticipez că existența enzimelor-sursă va fi demonstrată. Studiul enzimelor este încă în stadiul lui incipient, iar existența enzimelor-sursă este în acest moment doar o ipoteză, dar deja există o mulțime de indicii materiale care arată că ne putem întări de o manieră incredibilă caracteristicile gastrointestinale – și sănătatea, prin urmare – prin respectarea unei alimentații care suplimentează enzimele și printr-un stil de viață care nu epuizează enzima-sursă. Stilul sănătos de viață pe care îl discut în cartea de față constă în sugestii pe care le-am făcut pacienților de-a lungul anilor. Mulți dintre pacienții mei bolnavi au fost vindecați ca urmare a adoptării acestor practici, pe care vi le voi prezenta aici. Fiți totuși pregătiți pentru o surpriză, pentru că unele sugestii vor fi în totală contradicție cu ceea ce se crede la ora actuală despre sănătate și alimentație. Vă asigur că tot ce este prezentat în cartea de față a fost verificat. Pacienții au primit aceste recomandări numai după ce am verificat că este un stil de viață sigur – și am avut rezultate remarcabile. Eu însumi urmez acest stil sănătos de viață. În toți anii în care am practicat medicina, nu am fost bolnav nici măcar o dată. Prima și ultima oară când am primit orice tratament medical prescris de un doctor, a fost la vârsta de 19 ani, când am avut gripă. Acum, trecut de șaptezeci de ani, încă lucrez în instituții medicale, atât în Statele Unite, cât și în Japonia. Deși medicina este o meserie extrem de solicitantă, atât fizic, cât și psihic, am fost capabil să-mi mențin sănătatea practicând zilnic stilul de viață sănătos descris în cartea de față. Dată fiind experiența personală a efectelor pozitive ale stilului meu de viață, mi-am determinat pacienții să îl practice și ei. Iar influența lui asupra pacienților mei a fost excelentă, depășind cu mult propriile mele rezultate. De exemplu, după ce mi-am antrenat pacienții să înțeleagă și să urmeze stilul acesta de viață, am observat că rata de revenire a cancerului a scăzut la zero. Medicina modernă este practicată adesea de parcă organismul ar fi o mașină compusă din părți independente, însă corpul uman este o entitate unică, în care toate părțile sunt interdependente. De pildă, efectele unei singure carii netratate se vor răspândi în tot corpul. în mod similar, hrana care nu a fost mestecată suficient de bine va solicita în plus stomacul și intestinele, producând indigestii, blocând absorbția de nutrienți esențiali și creând astfel o mulțime de probleme peste tot prin organism. O problemă mică poate să pară irelevantă la prima vedere, dar nu rareori se întâmplă ca probleme mici să conducă la boli foarte grave. Ne menținem sănătatea prin diverse activități pe care le efectuăm în mod normal în viața cotidiană – mâncăm, bem, facem exercițiu fizic, ne odihnim, dormim, ne menținem într-o stare sufletească sănătoasă. Dacă survine vreo problemă în vreunul din aceste domenii, ea va afecta întregul corp. Dată fiind interconexiunea complexă din interiorul organismului uman, cred că enzimele-sursă au sarcina de a menține homeostaza – adică echilibrul necesar pentru o viață sănătoasă. Din nefericire, societate a modernă abundă în factori care ne consumă prețioasele enzime. Alcoolul, tutunul, drogurile, aditivii alimentari, chimicalele din agricultură, poluare a mediului, undele electromagnetice și stresul emoțional sunt doar o parte din factorii care epuizează această enzimă. Pentru a ne menține o sănătate bună, în societatea contemporană, este esențial să înțelegem mecanismul propriului nostru corp și să ne impunem prin exercițiu dorința de a ne apăra sănătatea. Din fericire, nu este deloc greu să o facem. îndată ce am înțeles limpede ce epuizează enzimele-sursă și cum pot fi suplimentate acestea, un simplu efort zilnic va fi suficient pentru a trăi tot restul vieții noastre fără a ne mai îmbolnăvi vreodată. Aș sugera înlocuirea vechii zicale „mâncați, beți și veseliți-vă, pentru că mâine veți muri” cu „mănâncă și bea cu înțelepciune, ca să trăiești vesel, și azi, și mâine”. Și doresc, în această carte, să vă arăt cum se face. Pag. 17 – 23 |