ACATIST
către Preacurata Stăpâna noastră de Dumnezeu Născătoare denumită GRABNICÃ AJUTÃTOARE
Lumea a lăsat în uitare nume de împărați, de mari căpetenii de oști, s-au destrămat imperii, monumente s-au năruit în colb și uitare... dar, Divinul prunc și Sfânta Sa Maică sunt de două milenii pe buzele tuturor oamenilor. Ca o stea călăuzitoare în noaptea de păcate a lumii, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu ajută permanent sufletele celor ce cred în Domnul nostru Iisus Hristos.
Pietatea creștină a căutat de la imnografii creștini care au închinat imnele lor inspirate de Duhul Sfânt și până la maeștrii picturii care au fixat pe pânză Chipul Maicii Prea Curate să transpună în culori sau cuvinte chipul și bogăția de daruri cu care a fost împodobită cea mai presus de heruvimi și rară de asemănare decât serafimii. Pururea rugătoare pentru noi la picioarele lui Iisus așa cum o vedem deasupra iconostasului din bisericile noastre, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, bucuria celor necăjiți, mângâierea celor ce plâng, căutarea celor pierduți, mântuirea sufletelor noastre, luminează cu dragoste nesfârșită inimile noastre întinate de păcatele lumii; și când deznădejdea ne cuprinde, ne plecăm genunchii în rugă în fața icoanei Sale ca în fața limanului neînviforat al mântuirii noastre.
Orice rugăciune este bine primită la Preacurata Maică a lui Iisus, dacă ea este pătrunsă de credință, dacă se face cu cuget curat și este însoțită de fapte bune, bine plăcute în fața Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Rugăm pe Maica Curată, Fecioara Maria, Născătoare de Dumnezeu să fie prezentă mereu în sufletele binecredincioșilor creștini care o cinstesc cu evlavie și recunoștință și să primească rugăciunile noastre pe care să le ducă la tronul Fiului său preaiubit, Domnul nostru Iisus Hristos.
Pentru aceasta îi mulțumim și propovăduim darurile sale, nu îi ascundem minunile sale și purtarea de grijă și pentru aceasta o lăudăm și o slăvim.
Să ajutăm sufletele oamenilor, să le îndrumăm spre mântuire, fiindcă fiecare suflet omenesc este mai presus decât oricare dintre comorile lumii, străduindu-ne să-l slobozim de sub jugul păcatelor.
În bunătatea ei larg cuprinzătoare ce se revarsă în inimile noastre care au simțit ceea ce au cântat atât de mult și nu s-au îndoit că lucrul cel mai important în izbăvirea sufletească este să aibă încredere și să o păstreze până la capăt, să o preaslăvească în împrejurările grele ale vieții – izvorul ei nesecat și veșnic plin de bunăvoință, de dragoste și milă.
Pentru cei ce au un mare necaz sau o mare ispită sau încercare în viață este bine să facă următorul lucru: să se spovedească la un duhovnic și să ia dezlegare pentru a citi Acatistul 40 de zile la rând. Dacă nu poate să postească 40 de zile la rând atunci să postească măcar luni, miercuri și vineri și să se roage toți al casei.
Să-l citească fiecare membru al familiei, iar dacă nu există o înțelegere în acest sens, atunci măcar unul din casă să-l citească zilnic.
Chiar dacă simțim sau chiar dacă nu simțim nici un efect în timpul rugăciunii sau la sfârșitul rugăciunii, noi suntem datori să continuăm.
Să ne ferim de a ispiti pe Dumnezeu în felul acesta de a aștepta un efect palpabil și la
Pag. 3 – 9 |