Studiind cu atenție această broșură, vom fi puși în gardă cu privire Ia feluritele aspecte ale acestei judecăți critice, acuzatoare, superficiale și răuvoitoare, devenind mai conștienți de aceste manifestări în lumea înconjurătoare, dar mai ales ne vom putea auto-obiectiva și lua mai apoi măsurile necesare, în cazul în care sesizăm că și în noi există astfel de tendințe.
Pentru a critica în mod gratuit pe cineva nu este nevoie să avem calități sau înzestrări deosebite și nici să facem vreun efort ieșit din comun. Tocmai de aceea, diferența dintre a critica fără temei și a judeca în mod corect este foarte mare, acestea fiind practic două acțiuni diametral opuse. Ceea cele tulbură pe multe ființe umane nu sunt cel mai adesea situațiile, evenimentele sau alți oameni, ci judecățile critice, acuzatoare, superficiale și răuvoitoare pe care le manifestă ele însele cu privire ia acele situații sau acei oameni. Cel mai bine este că urmărim să vedem întotdeauna în semenii noștri partea lor cea bună, să-i privim întotdeauna, fără nicio excepție, pe ceilalți oameni cu bunătate, compasiune, înțelepciune și dreptate, după exemplul oferit de Dumnezeu. Temeiul unei judecăți obiective trebuie să fie modul și măsura în care ființele umane respective împlinesc Voia lui Dumnezeu.
Unul dintre aspectele caracteristice ale celor care-i judecă în mod critic, acuzator, superficial și răuvoitor pe ceilalți este acela că, în realitate, ei manifestă și față de ei înșiși astfel de judecăți critice, pedepsindu-se astfel singuri. Înțelepții i-au sfătuit întotdeauna pe semenii lor să nu se pripească niciodată să judece, mai ales atunci când se simt tentați să condamne diferite situații dintr-o perspectivă morali stă. Adevărul este că noi percepem întotdeauna realitate a întocmai așa cum suntem noi înșine. |