Împăratul tuturor bolilor este o biografie a cancerului – excepțională și profund umană – de la primele sale atestări documentare cu mii de ani în urmă până la bătăliile eroice ale secolului XX, menite să-l trateze, să-l controleze și să-l cucerească printr-o nouă și deplină înțelegere a esenței sale. Medic, cercetător și scriitor multiplu premiat, Siddhartha Mukherjee studiază cancerul cu precizia specialistului în biologie celulară, prin perspectiva istoricului și cu pasiunea biografului. Rezultatul este o cronică elocventă și uluitor de lucidă a unei maladii care face victime de mai bine de 5 000 de ani.
Povestea cancerului este istoria inteligenței omului, a curajului și a perseverenței sale, după cum este și cea a orgoliului, a paternalismului și a ipotezelor greșite. Mukherjee relatează secole de descoperiri, obstacole, victorii și decese văzute prin ochii medicilor dinaintea lui, care au luptat cu un adversar infinit mai ingenios decât ei și pe care, cu trei decenii în urmă, credeau că l-au înfrânt printr-un război total. Cartea se citește ca un thriller în care personajul principal este cancerul.
Începând cu regina persană Atossa, al cărei sclav grec i-a tăiat sânul canceros, până în secolul al XIX-lea, bolnavii care au fost supuși unor procedee de radio – sau chimioterapie primitive, până la pacienta cu leucemie a lui Mukherjee, Caria, împăratul tuturor bolilor vorbește despre oameni care au acceptat regimuri draconice pentru a supraviețui și pentru a ne face pe noi să înțelegem secretele acestei maladii clasice.
Emoționantă, stimulantă și surprinzătoare, împăratul tuturor bolilor oferă o privire fascinantă asupra tratamentelor viitoare ale cancerului. Este o carte lămuritoare, care aduce speranță celor care se străduiesc să dezbrace cancerul de haina lui de mister.
Siddhartha Mukherjee este specialist în oncologie medicală și cercetător. Este profesor la Universitatea Columbia și face parte din personalul Centrului medical al Universității Columbia. A studiat și absolvit medicina la Universitatea Stanford, la Universitatea Oxford și la Facultatea de Medicină de la Harvard. |