Ați avut vreodată întrebări sau nelămuriri legate de mâncare? V-ați gândit cât adevăr este în mesajele publicitare și cum puteți recunoaște un produs sănătos? Sunteți copleșiți de avalanșa de informații și nu știți în cine să mai aveți încredere? Credeți că o alimentație echilibrată este privilegiul celor cu bani?
Am să vă ofer eu o parte din aceste răspunsuri, tocmai pentru că în școli nu se învață nutriție, la doctor ajungeți doar când sunteți bolnavi, iar educația nu se poate face nici din reviste, nici de la televizor.
Am scris această carte pentru toți cei care doresc să știe puțin mai mult despre mâncare. Am încercat să uit că sunt medic și m-am adresat vouă cu toată sinceritatea, de pe poziția unui prieten care vă știe nevoile, dar și slăbiciunile. Pe lângă informațiile științifice, veți găsi aici o parte din secretele alimentelor și multe sfaturi practice astfel încât să alegeți produsele care vă hrănesc corpul și vă satisfac sufletul.
Mâncarea este și trebuie să rămână una dintre plăcerile vieții și doar cunoscând elementele de bază ale nutriției veți putea avea o dietă diversificată și echilibrată. Primiți-mă la masa voastră și veți vedea că sănătatea poate începe din farfurie și nu este doar gustoasă, ci mai ales accesibilă tuturor.
Sănătatea are gust este mai mult decât o carte de nutriție, este o pledoarie pentru a face din mâncare un prieten și un aliat în viața noastră de zi cu zi. Nu există alimente toxice și alimente sănătoase, cantitatea și frecvența cu care le consumăm pot să le transforme în „dușmani”.
În cele 640 de pagini ale aceste lucrări sunt strânse experiența mea de peste 15 ani ca medic nutriționist, observațiile culinare pe care le-am descoperit din postura omului căruia îi place să gătească și concluziile la care am ajuns după o viață de luptă cu plăcerea de a mânca. Am ascultat, am pus întrebări, am citit, am experimentat pe pielea mea și tot ce am aflat vreau să vă împărtășesc și vouă, cei cărora le pasă de ce este în farfurie. Am jucat pe rând rolurile medicului specialist în nutriție, al psihologului, al bucătarului, al pacientului supraponderal sau al viciosului gurmand. Concluzia însă a fost una singură: nu mâncarea e de vină, ci felul în care noi o folosim.
În cele 55 de capitole ale cărții, care pot fi citite fără legătură unele cu altele, veți descoperi că nu există niciun aspect sau etapă din viața noastră care să nu beneficieze de un aliment „prieten”. Fie că dorim să ne creștem performanțele fizice sau intelectuale, să încetinim îmbătrânirea sau să ameliorăm anumite afecțiuni, tot mâncarea ne ajută. Singurul lucru de care avem nevoie este informația corectă, simplă și dezinteresată.
De la bărbații cu burtică la copiii mofturoși, de la persoanele cu hipertensiune arterială la cei cu anemie, de la iubitorii de dulciuri la fanaticii de produse BIO, de la doamnele cu metabolism lent la doritorii de performanțe sexuale, toți își vor găsi sfaturi și răspunsuri personalizate. Mai mult, am „condimentat” totul cu secrete și curiozități culinare, am desemnat alimente „vedetă” și am constituit topuri, am încercat să „îndulcesc” vocea medicului și am dat prioritate comunicării cu sufletul, ca între prieteni.
Dr. Mihaela Bilic medic nutriționist www.doctorbilic.com |