Cei care sunt primii pe lista suspecți lor de diabet sunt pacienții obezi sau supraponderali. Profesorul dr. Nicolae Hâncu a afirmat într-o conferință din data de 14 noiembrie 2007, Ziua Mondială a Diabetului, că la persoana cu diabet, alături de hiperglicemie sunt prezenți numeroși factori de risc, dintre care cei mai importanți sunt: hipertensiunea arterială, dislipidemiile, supraponderea / obezitatea și sindromul diabetic. Cercetătorii canadieni au remarcat că diabeticii sub 40 de ani prezintă un risc moderat de a avea probleme cardiace, iar procentual, Ia această vârstă, au constatat că pacienții diabetici sunt ca ,număr egali bărbați / femei.
În cazul complicațiilor sunt afectate vasele de sânge, ceea ce antrenează complicații cardiace (infarct miocardic), vasculare (accidente vasculare cerebrale, artrită), vizuale (rinitopatie diabetică, însoțită de pierderea vederii), renale (insuficiență renală, putându-se ajunge, Ia dializă). Tot legat de afecțiuni ale vaselor sanguine trebuie arătat că diabetul provoacă afecțiuni și Ia nivelul picioarelor (dureri, ulcerații, necroze etc.). A fi obez creează omului probleme și mari dificultăți în privința mișcării, aspectului, cheltuielilor pentru vestimentație etc. și afectează articulațiile și structura osoasă, dar ceea ce este și mat grav, poate produce îmbolnăvirea de diabet.
-a constatat că până la 80% din obezi sunt și diabetici. Statisticile arată că, înainte de 1989 numărul obezilor era mult mai mic și că datorită alimentației greșite, stresului, probleme lor vieții de zi cu zi, numărul obezilor este și el în continuă creștere. Acest lucru nu depinde atât de nivelul de trai, cât în principal și de felul în care se desfășoară viața la nivelul țării respective. |