Indiferent de vârstă, sex, religie sau studii, acest cuvânt – COMUNICARE – cu tot ceea ce presupune, ne dă mari dureri de cap tuturor. Adeseori creează confuzii, neînțelegeri, conflicte și chiar suferință datorate, în primul rând, interpretării greșite a ceea ce presupune și cere de la noi comunicarea. A comunica nu înseamnă doar a transmite celui care se află în fața ta o propoziție.
Adevărul este că întreaga noastră viață, din momentul nașterii și până în ultima clipă a existenței, vrem sau nu vrem, TREBUIE să COMUNICÃM și să RELAȚIONÃM cu semenii noștri. îngrijorător este faptul că noi oamenii acordăm foarte puțină atenție și importanță acestui aspect ce ne urmărește involuntar întreaga existență și suferim aproape zi de zi datorită neînțelegerii corecte și abordării lipsite de înțelepciune a sensului comunicării.
Și dacă această „sâcâitoare″ comunicare ne urmărește orice am face și oriunde am fi, de ce să nu depunem un efort conștient pentru a afla cât mai multe despre abordarea acesteia, cu scopul de a-i aduce îmbunătățiri? Acest subiect m-a preocupat mult, văzând cât de greu îmi era în trecut să mă fac înțeleasă de ceilalți și mai ales, cât de dificil îi era interlocutorului meu să înțeleagă cu adevărat ceea ce doream să îi comunic! Nu o singură dată, această neînțelegere a generat confuzii, conflicte și chiar suferință!
în timp, propunându-mi să aduc îmbunătățiri acestui important aspect al vieții mele, am realizat că o comunicare plină de respect și de iubire aduce cu sine, întotdeauna, armonie și o mai bună înțelegere, făcându-mi viața mai ușoară.
Dumnezeu ne-a înzestrat cu foarte multe calități care au un rol foarte important în actul comunicării, cum ar fi: empatia, iubirea, compasiunea, răbdarea, umilința, curiozitatea, altruismul etc.Toate acestea sunt ingrediente care ajută în mod cert la o înțelegere corectă a ceea ce intenționează ființa de lângă tine să-ți transmită. Ne-am gândit vreodată că este posibil ca în spatele unor cuvinte banale, cum ar fi, de exemplu "Dă-mi pace!" sau "Ascultă...", se ascunde o bogăție de emoții și de sentimente - poate o mare suferință sau o nevoie de a fi ascultat de cineva chiar și pentru tâteva minute? Sau poate că, aflându-se într-o mare dilemă, persoana respectivă caută pe cineva care să o ajute să înțeleagă ce se petrece cu ea și cum să iasă dintr-un anumit impas?
O viață lipsită de comunicare este o viață lipsită de... viață.
Și animalele comunică între ele, uneori chiar mai armonios și mai clar decât oamenii. Tot ceea ce are viață pe acest pământ, trebuie să aibă și o modalitate de a transmite, de a-și comunica nevoile primare sau dorințele către oricine are urechi să audă. Și, într-adevăr, Dumnezeu ne-a înzestrat cu două urechi și nu cu două guri. După părerea multora, acest fapt este în strânsă legătură cu arta comunicării...
Tocmai de aceea, în acest proces al relaționării, de orice natură ar fi el - mamă-fiică, șef-subaltern, profesor-elev, soț-soție, iubit-iubită și chiar om-animal -, pentru a ajunge să îi înțelegem pe ceilalți este necesar să învățăm să ASCULTÃM!
Reflectând la aspectele expuse în această carte, nu ne rămâne decât să avem curiozitatea să le punem în practică, pentru că este foarte posibil să nu avem nimic de pierdut. Ba, dimpotrivă! Exercițiile prezentate ne pot fi de un real folos în explorarea propriei noastre ființe în vederea unei mai bune cunoașteri de sine. Această cunoaștere de sine conduce, fără îndoială, la o înțelegere mult mai bună și mai profundă a celorlalte ființe și prin aceasta vom observa o ameliorare și o îmbunătățire semnificativă, dacă nu completă, a relațiilor cu cei din jurul nostru.
Nu ne rămâne decât să ne manifestăm curiozitatea în a explora străfundurile propriei ființe în vederea îmbunătățirii artei comunicării.
Mult succes!
V. Ray, psiholog |