Nu trebuie să așteptăm să vină bătrânețea!
„Cei mai mulți dintre noi își imaginează că procesul de îmbătrânire se petrece cam așa: ne vedem de drumul nostru, trecând fericiți prin viață, până când, într-o zi, începem să ne simțim bătrâni, iar simptomele încep să se succeadă ca într-un joc de domino prin fața ochilor noștri acoperiți de cataractă. Oasele încep să trosnească, spatele ne doare, uităm numele vecinilor, nu ne mai place să conducem noaptea, nu mai putem juca golf, nu mai auzim ce spune partenerul, iar viața sexuală începe să amintească de felul în care funcționează mașina de spălat. Curând, ajungem să mâncăm cina la 3.30 după-amiaza, iar scopul nostru cotidian primordial este acela de a rămâne treji măcar până când începe Roata Norocului.“ — extras din TU. Rămâi tânăr!
Roizen și Oz revin cu o nouă carte, în seria TU. Într-un stil amuzant și pătrunzător, cei doi medici ne arată cum să oprim inevitabilul declin al organismului uman, cauzat de trecerea timpului. Explicațiile relevante privind factorii majori ai îmbătrânirii, pe care știința i-a descoperit abia de curând, culminează cu un remarcabil plan de 14 zile, destinat păstrării tinereții. Cu ajutorul acestui plan putem trăi mai mult, în condiții de mare vitalitate. ªi ne vom distra pe parcurs, deoarece „viață de calitate“ nu înseamnă să fentezi bolile, ci mai degrabă să eviți fragilizarea organismului, care face îmbătrânirea armonioasă atât de dificil de imaginat.
Organismul uman este cea mai fascinantă mașinărie creată vreodată și nimeni nu vorbește despre asta într-o manieră mai explicită și mai convingătoare decât dr. Michael Roizen și dr. Mehmet Oz. Cei mai mulți oameni se gândesc la îmbătrânirea propriului corp ca la învechirea unei mașini: cu cât înaintăm în vârstă, cu atât mai inevitabilă este deteriorarea. Majoritatea consideră că pe la vârsta de 40 de ani începe declinul lent (dar sigur) al minții, lucru care se întâmplă și cu ochii, urechile, încheieturile, arterele, libidoul și cu orice alt sistem care ne afectează calitatea vieții (și durata acesteia). Totuși, după dr. Roizen și dr. Oz, această opinie este greșită.
Îmbătrânirea nu este un declin al sistemelor care alcătuiesc organismul uman. Este, de fapt, un proces plin de semnificații. Însăși sistemele și procesele biologice sunt proiectate pentru a ne ajuta. Deci, care este rolul nostru ca parte a populației în curs de îmbătrânire? Acela de a învăța cum funcționează respectivele sisteme, astfel încât să le putem reprograma pentru a funcționa la fel ca în tinerețe. Scopul ar trebui să fie acela de a rămâne tânăr la orice vârstă. Aceasta echivalează cu a trăi până la capăt o viață de bună calitate (incluzând aici totul, de la încheieturi rezistente până la organe genitale sănătoase).
În centrul acestei cărți de referință, se află factorii majori ai îmbătrânirii – cele 14 procese biologice care controlează ritmul îmbătrânirii. De unii ați auzit, de alții nu, iar despre alții nu ați știut niciodată că au rolul de a contribui la procesul de îmbătrânire. Unii grăbesc declinul, alții inhibă mecanismele de refacere. Factorii majori de îmbătrânire se referă le orice, de la telomeri scurți și mitocondrii ineficiente până la celule stem și hormoni care au luat-o razna. Autorii explică principiile longevității și multe dintre cauzele îmbătrânirii, precum și căile de a lupta împotriva efectelor nedorite. Secțiunea cea mai interesantă a cărții constă în planul de 14 zile conceput pentru a vă ajuta să vă păstrați tinerețea. Trebuie să integrați procesele importante în viața cotidiană, cu scopul de a vă crea niște rutine, însă mai întâi este necesar să vă evaluați vârsta reală și starea de sănătate. Păstrarea tinereții are legătură cu emoțiile și sănătatea mentală, dar și cu exercițiile, obiceiurile alimentare, igiena personală și genele – printre altele.
Nu v-ar plăcea să știți cum să preveniți îmbătrânirea accelerată a propriului organism? Dr. Michael Roizen și dr. Mehmet OZ aduc la lumină misterioasele mecanisme biologice, folosind o comparație originală – asemănarea corpului uman cu un oraș modern. Ce anume deosebește un oraș vibrant și înfloritor de unul ruginit și istovit? În ciuda diferențelor genetice, care se aseamănă cu relieful pe care e construit un oraș, localitățile urbane se deosebesc între ele prin felul în care locuitorii abordează sistemul educației (comparabil cu celulele stem), centralele energetice (mitocondriile), rețelele electrice (creierul), căile de transport (vasele de sânge) și gropile de gunoi (grăsimea). Dumneavoastră – în calitate de primar, locuitor și agent de curățenie – aveți puterea de a echilibra bugetul biologic, pentru a vă asigura o viață lungă și sănătoasă. Din fericire, așa cum orașele pot investi în reînnoirea și îmbunătățirea proceselor de reparație, și dumneavoastră puteți. |