De mai mulți ani E-urile au pătruns în vocabularul nostru curent. Explicația este simplă: din vremuri imemoriale, ingredientele au fost legate mai mult de alimente decât de medicamente.
Cum pentru omul sănătos este important să aibă o nutriție sănătoasă dar și apetisantă, cu un grad crescut de palatabilitate și acceptabilitate, este logică utilizarea diferitelor substanțe pentru conservare, gust și siguranță. Dar de la celebrul « salicilat » pe care bunica îl punea deasupra dulcețurilor sau compoturilor și până la invazia « E-urilor » actuale, drumul a fost foarte lung.
Nu căutăm să descifrăm labirintul prin care s-a ajuns aici. Important este să știm care din E-uri sunt bune, utile și care nu. Iată de ce acest Ghid de buzunar apare ca extrem de util pe fondul unei piețe invadate de alimente procesate și hiperprocesate, mai mult sau mai puțin etichetate corect cu conținutul ingredientelor.
În acest context, efortul Prof. Dr. A. V. Ciurea și Ing. F. V. Edu este demn de toată lauda și sunt convins că cei interesați îl vor aprecia ca atare.
Profesor Dr. N. Hâncu Membru Titular al Academiei de Științe Medicale Președintele Federației Române de Diabet, Nutriție, Boli Metabolice |