II. ALIMENTELE RECOMANDATE SI PREPARAREA ACESTORA
LEGUMELE ȘI ZARZAVATURILE
Imediat după culegerea lor, legumele și fructele Își pot pierde vitaminele, substanțele minerale și oligoelementele în contact cu lumina, aerul, apa și căldura. Pentru a le păstra intacte proprietățile, se impune respectarea următoarelor reguli:
- legumele și fructele se vor păstra în frigider sau în alte locuri întunecoase și reci;
- legume le și fructele trebuie bine spălate, dar în cât mai scurt timp posibil. O îndelungată expunere la apă determină dizolvarea multor vitamine solubile, cum sunt cele din grupele B și C, substanțele minerale, ba chiar și proteinele. Dacă nu se poate altfel, este de preferat ca legumele și fructele să fie spălate într-un vas, nu la jetul de apă de la robinet;
- Iegumele și fructele se taie doar după ce au fost spălate, cu puțin timp înainte de a fi preparate;
- optați pentru metodele de gătire a legumelor și fructelor care presupun un timp cât mai scurt de preparare termică, pentru a păstra în mâncare cât mai multe substanțe nutritive conținute de acestea. De exemplu, optați pentru fierberea în aburi (bain marie) sau în puțină apă, într-un vas acoperit sau sub presiune;
- preparați mâncarea În vase acoperite, dar nu ridicați capacul la intervale scurte, pentru a verifica dacă este gata sau nu. Acest gest nu face altceva decât să ducă la pierderea vitaminelor. Ideal ar fi să folosiți capace din sticlă sau să apreciați timpul de fierbere folosind un ceas. Un ajutor bun în acest sens vă vor oferi cărțile de bucate în care sunt menționați timpii de fierbere, de coacere și de prăjire ale diferitelor alimente sau preparate culinare.
- este de preferat ca legumele și fructele să fie fierte în puțină apă, introducându-Ie în vas numai după ce apa a dat în clocot. În acest mod, porii vegetalelor și fructelor se închid, iar substanțele valoroase conținute de acestea se conservă mai bine.
Este un lucru bine cunoscut faptul că toate legumele sunt extrem de necesare organismului uman, având proprietăți nutritive și terapeutice de necontestat. Din păcate, obiceiurile culinare contemporane distrug o mare parte dintre calitățile legumelor, iar organismul nu mai funcționează corect în absența acestora. Mai mult, tehnologiile moderne de cultivare și creștere a legumelor implică folosirea (adesea în exces) a substanțelor chimice. Pe de altă parte, industrializarea legumelor presupune utilizarea E-urilor în procesul de fabricație, ceea ce este nociv pentru om în majoritatea cazurilor, după cum au demonstrat cercetările de specialitate. Dacă nu se poate altfel, este bine să alegem alternativa care ne costă cel mai puțin.
NU CONSUMAȚI SUB NICIO FORMÃ LEGUME CONSERVATE!
Nu cumpărați legume din import, chiar dacă arată mai bine decât cele autohtone. Primele pot fi mai aspectuoase, însă pentru a ajunge la această performanță au suportat multe tratamente chimice. Așa-zisa îmbunătățire a calităților legumelor din import se referă de fapt doar la randamentul de creștere și la perisabilitatea redusă ale acestora.
Optați pentru consumul de legume congelate în defavoarea celor pe care le găsiți în piață sau prin magazine atunci când nu este timpul lor.
Consumați cu predilecție legumele în stare naturală și cât mai puțin preparate termic.
Dacă totuși nu aveți încotro, încercați să respectați următorul principiu de bază:
CÂT MAI PUȚINÃ FIERBERE; PRÃJIREA ESTE INTERZISÃ!
Legumele pot fi fierte într-un vas acoperit, în 100-300 ml de apă. Întâi se fierbe apa, apoi se adaugă legumele, de preferință întregi sau tăiate cât mai mare. Se țin pe foc circa 4 minute. Este recomandat să nu se ridice capacul în timpul fierberii, dar nici după aceea, timp de 3-5 minute.
Legumele mai pot fi fierte într-un vas sub presiune, în 100 sau 200 ml de apă. Se aduce apa la punctul de fierbere (100°C), se pun legumele, apoi se acoperă vasul cu un capac. Când încep să iasă aburi, se mai lasă pe foc 1-3 minute, alte 3 minute după ce se oprește focul, apoi vasul se răcește cu apă, înainte de a se îndepărta capacul.
Metoda fierberii legumelor în baie de aburi (bain marie) este considerată cea mai sănătoasă, deși timpul de prelucrare este dublu. Se aduce apa la temperatura de fierbere, apoi se pun legumele pe grătarul aparatului și în cele din urmă se așază capacul.
Coacerea și înăbușirea legumelor sunt, de asemenea, metode de prelucrare termică indicate. Se folosește o cratiță cu capac, de preferat din sticlă termorezistentă sau din ceramică. Preparatul se aduce în stare de fierbere (eventual în cuptorul cu microunde), se răstoarnă În vasul fierbinte și se gratinează cu capac, în cuptorul clasic, timp de 5-8 minute.
Legumele pot fi coapte și în folie. În ciuda faptului că timpul de coacere este mai mare, calitățile legumelor se păstrează.
Legumele înăbușite în cuptorul cu microunde își păstrează calitățile naturale.
Acestea se pun într-un vas de sticlă termorezistent, cu puțină apă, eventual adăugându-se un strop de ulei vegetal. Se Iasă 3-5 minute, fără a se amesteca în timpul fierberii.
Indiferent de procedeul ales, sarea se adaugă la sfârșit, în cantități cât mai reduse.
IMPORTANT! Depuneți efortul de a reduce cât mai mult timpul de fierbere a legumelor. În fond, cele mai multe dintre acestea (roșiile, ardeii, castraveții, varza, ceapa, usturoiul, prazul etc.) pot fi consumate foarte bine și în stare naturală, fără niciun tratament termic, și sunt foarte gustoase. |