„Scrisă bine, cu îngrijire, cartea lui George Ardeleanu (la origine, o teză de doctorat) merită toată lauda noastră. De multă vreme n-am mai avut în mână o lucrare atât de serioasă și pe care autorul să o scoată la iveală cu un efort atât de îndelungat, de ani și ani de muncă. Nu e nicio urmă de superficialitate. Steinhardt avea, putem spune, tot dreptul să fie cercetat, om și operă, în acest mod.”
Nicolae Manolescu
„Cât despre variabilele vieții, ele țin de «bietul om subt vremi» și de un dostoievskianism incontrolabil al propriului destin. Cu o răbdare de Cenușăreasă pusă să separe ce e bun de ce e rău, autorul monografiei ia unul câte unul fiecare bob al vieții lui N. Steinhardt și-l așază în vasul cuvenit, ordonând un material pe care-l putem intui ca descurajant de haotic și de risipit, la plecare. Iar aici George Ardeleanu n-a procedat ca mulți autori de teze de doctorat care, conform definiției ironice a lui Umberto Eco, «mută niște oseminte dintr-un mormânt în altul», sau dau «un nou ambalaj unui vechi conținut», cum spune un prieten al lui Steinhardt, ci a făcut o sumă de descoperiri pe cont propriu, dintre cele care cer sagacitate.”
Ioana Pârvulescu
„Excepționalul interes al cărții lui George Ardeleanu derivă și din faptul că atrage atenția nu doar asupra înțelegerii relației dintre «primul Steinhardt» și «ultimul Steinhardt», ci și a relației dintre «primul Șora, Paleologu, Marino, Doinaș, Caraion etc.», autori care trebuie contextualizați cu grijă, dacă vrem să fixăm corect nivelele referențiale. Întreprinderea lui George Ardeleanu mi se pare, din acest motiv, exemplară. Și este exemplară și fiindcă George Ardeleanu se oprește pe larg în arhive, caută și descoperă documente, stăruie la CNSAS ca să afle asemănările și deosebirile între «primul Steinhardt» și celălalt Steinhardt, asupra căruia insistă exegeții de ultimă oră, jurnaliștii preocupați de «scandalul» literaturii sau / și al credinței. Sau, pur și simplu, o operă necesară bunei înțelegeri a ultimei jumătăți de veac a scrisului românesc. Văd în teza lui George Ardeleanu o operă de cercetare, cu fericite intenții de salubrizare a unei «istorii» prea interesate de parțializări, segmentări fanatice, partizane, implicit capabilă de falsuri cu consecințe grave pentru înțelegerea ultimului secol al culturii române.”
Cornel Ungureanu
„Autorul cărții scoate în evidență într-un mod extrem de convingător pluralitatea intelectuală a acestui mare om de litere, dar și caracterul său exemplar. Transformată în carte, teza de doctorat a lui George Ardeleanu va fi un reper esențial despre viața și opera lui N. Steinhardt. Este o lucrare excepțională, care arată că truda de ani a autorului ei se încununează, astăzi, de succes.”
Andrei Bodiu |