O carte în care autorii ne „traduc”
rețetele scrise de Domnul în plante
Dumnezeu a înzestrat plantele cu
frumusețe, cu grație, dar și cu proprietăți vindecătoare și nutritive: ele au fost create,
potrivit Vechiului Testament, pentru a ne mângâia sufletul și a ne vindeca și hrăni trupul. Autorii acestei cărți extraordinare, „Plante și miresme biblice”, acad. dr. Ovidiu
Bojor și col. farm. Dumitru Răducanu,
descifrează structura informațională
a unui număr de aproximativ 90 de plante cu puteri terapeutice, menționate în Vechiul și-n Noul Testament. Faptul că
plantele au fost create în a șasea
zi a Facerii dezvăluie că Domnul – în iubirea și-n inteligența sa uluitoare – a anticipat prin
ele remediile pentru bolile posibile ale sufletului și ale trupului omenesc. Câmpiile,
grădinile, pădurile și întreaga
natură formează o farmacie uriașă,
pe care – cu profesionalism, cu îndrăzneală, cu iubire de oameni și cu acuratețe – cei doi autori ai cărții „Plante și Miresme Biblice” ne-o arată și ne-o dăruiesc, așa cum este ea „în lăuntru”, în
partea sa ascunsă, dătătoare de vindecare. Cu alte cuvinte, autorii ne traduc
rețetele scrise de Dumnezeu însuși în plante, în flori, în semințe și-n rădăcini, iar noi ar trebui doar
să luăm aceste excepționale
traduceri și să ne întoarcem la „doctorul
divin”, încredințați fiind că cel ce a știut că ne vom îmbolnăvi ne-a scris
„în plante” și cum să ne vindecăm. Rețetele vindecătoare și hrănitoare se regăsesc în minunata
carte a celor doi oameni de știință, care au avut viziunea întâlnirii științei cu credința și a umanului cu divinul, studiind
imperiul farmaceutic ascuns în lumea tulburătoare a plantelor biblice.
„Plante și miresme biblice”, plante și miresme divine, aș spune eu, este o carte care trebuie
să ne stea aproape, căci ea ne va ajuta să ne împrietenim cu plantele și să ne bucurăm că ele sunt un dar
divin, care – folosit cu înțelepciune,
iubire și credință, la vremea potrivită – ne poate
reda starea de bine și chiar
sănătatea sufletului și a
trupului.
Maria Timuc
„Și a zis Dumnezeu: „Iată, vă dau vouă toată iarba dătătoare de sămânță pe fața`ntregului pământ, și tot pomul purtător de rod cu sămânță de pom într`nsul; acestea vă vor fi vouă spre hrană.“
(Facerea 1:29)
Doi oameni de știință, Ovidiu Bojor și Răducanu Dumitru, au identificat în Biblie 90 de plante și i-au dedicat fiecăreia o monografie riguros structurată: mențiuni și semnificații biblice, descriere științifică, compoziție chimică, acțiune farmacologică, utilizări terapeutice, mod de administrare și, când este cazul, contraindicații. Sunt plante specifice spațiului în care s-au petrecut evenimentele biblice (Aloe, Balsamul, Camforul, Cassia, Cedrul, Finicul, Fisticul, Galbanul, Labdanul, Măslinul, Migdalul, Nardul, Rodiul, Scorțișoara, Sicomorul, Smirna, Smochinul, Terebintul, Tămâia etc.), toate accesibile, datorită comerțului modern, și cititorului român; multe sunt însă plante care cresc și în zona noastră. Dintre „miresmele biblice“ fac parte atât derivatele unor plante (uleiuri esențiale, rășini, vin, făină etc.), cât și preparatele din plante folosite în ritualurile religioase menționate în Vechiul și Noul testament. În prezentarea utilizării terapeutice ale plantelor, elementele de fitoterapie, aromaterapie și gemoterapie se împletesc cu elementele de sacroterapie, psihoterapie și silvoterapie. În concepția autorilor, plantele și derivatele vegetale sunt pentru om o hrană complexă, care se adresează nu numai trupului, ci și sufletului.
Autorii consideră că între Știință și Credință nu există antagonism, ele fiind fețele aceleiași monede. Pe măsură ce metodele de cunoaștere a „întregului“ se perfecționează, bariera dintre Știință și Credință dispare: ceea ce ieri era considerat miracol, astăzi devine realitate.
Această carte dezvăluie tainele plantelor din Sfânta Scriptură și vocația lor de a ne vindeca suferințele trupești și spirituale. Despre „sufletul“ plantelor ascuns în substanțe active și despre sacrificiul lor suprem dau seamă cuvintele unuia dintre martirii români întru credință: „Florile merg atât de departe cu bunătatea lor încât parfumează mâinile celor care le strivesc.”
„Atât pentru literatura religioasă, cât și pentru literatura științifică din România, această carte este un eveniment. Cei doi autori și-au unit forțele pentru a crea o conexiune între știință și credință, pornind de la preceptul biblic menționat în Facerea 1:29.”
Prof. dr. ADRIAN RESTIAN
Membru al Academiei de Științe Medicale
A doua mare parte a lucrării cuprinde
CATALOGUL PRODUSELOR NATURALE |