Pentru bolnavii de diabet alimentele se împart în următoarele trei categorii:
1. permise sau libere de a fi consumate necântărite (sub 5% HC): CARNEA proaspătă, conservată sau congelată de oaie, pasăre, pește, porc, vită (rasol sau grătar); BRÂNZETURI fermentate (brânză topită, cașcaval, telemea); GRÃSIMI neprăjite (margarină, ulei, unt); LEGUME (ardei, bame, castraveți, ceapă verde, ciuperci, conopidă, dovlecei, fasole verde, lăptuci, măceș, morcov, praz, păpădie, roșii, salată verde, spanac, sparanghel, ștevie, țelină, untișor, urzici, varză, vinete etc.) și ouă proaspete fierte(1-2 pe zi).
2. libere de a fi consumate, însă obligatoriu cântărite (între 5 și peste 50% HC): CARTOFI, CEAPÃ uscată, FASOLE boabe, FRUCTE (afine, agrișe, alune, arahide, avocado, banane, caise, căpșuni, cireșe, dude, fragi, grapefruit, gutui, kiwi, lămâi, mandarine, mango, măsline, mere, migdale, mure, nectarine, nuci, papaya, piersici, pere, pepeni, portocale, prune, struguri, vișine, zmeură etc.), GRIȘ, LACTATE (brânză de vaci proaspătă, caș, iaurt, lapte, sana, urdă), MAZÃRE boabe, MÃMÃLIGÃ, OREZ, PASTE făinoase fierte, PÂINE ș.a..
3. interzise: (bere, biscuiți, bomboane, cartofi prăjiți, ciocolată, cozonaci, curmale, dulceață, făină, halva, înghețată, miere, must, prăjituri, rahat sirop zahăr etc.).
Menționăm că s-au folosit date științifice de ultimă oră.
|