În miezul lui, fiecare om are o singura tendinta psihica definitorie. Din aceasta decurg atât defectele, cât si calitatile sale. Necazurile sunt consecinta defectelor sale. Cel care sufera trebuie sa caute în sine (nu în altii si nici în circumstantele ambientale) cauza nefericirii sale. Odata ce si-a identificat defectul, el nu are de ce sa si-l nege sau sa încerce sa-l compenseze prin calitatea opusa. Se poate folosi de chiar defectul sau pentru a ajunge la radacina lui, iar acolo îsi va descoperi si calitatea definitorie. Atât defectul, cât si calitatea se alimenteaza din aceeasi sursa. Cultivându-si calitatea, întreaga energie va fi absorbita catre aceasta, nemaifiind disponibila pentru a-i alimenta defectul. Nu are rost sa-si nege defectul - este necesar si suficient sa-si cultive calitatea.
Gustul, aroma si senzatiile tactile declansate de plante servesc drept suport pentru asimilarea anumitor atitudini si modalitati de abordare, de gestionare a crizelor psiho-afective, de depasire a traumelor emotionale, de gasire a solutiilor în situatii solicitante. Nu pretindem ca ar exercita un efect direct, de ordin biochimic ori fiziologic, la nivel de receptori ori de mediatori, ci, pur si simplu, ca pot favoriza deprinderea diverselor aptitudini psiho-mentale pozitive, constructive, eficiente.
Plantele pot ajuta individul sa-si constientizeze starile psihice, atât printr-o actiune directa (prin actiunea lor farmacodinamica, având drept suport compozitia biochimica), cât, mai ales, printr-un efect indirect, sustinând organoleptic un anumit proces psihic pe care pacientul deprinde sa-l parcurga, proces având drept scop tocmai sublimarea gândurilor si a emotiilor negative, distructive. |