Toate mâncărurile din acest album au fost gătite și fotografiate de mine, răspunzând dorinței prietenilor de a alcătui o carte cu bucatele pe care le-au mâncat din mâinile mele de-a lungul anilor. În acest sens, este o lucrare mai rar întâlnită.
Oricine va răsfoi această carte va căpăta, mai întâi de toate, curajul să gătească, dar va afla și secrete străvechi de păstrare a cărnii și peștelui fără frigider. Apoi, veți învăța să alegeți corect alimentele la piață, să folosiți produse pe care majoritatea nu le vede, dar care vă pot servi pentru o masă boierească pe bani puțini.
Dar, înainte de a purcede la treabă, am dorit să fac o introducere în filozofia despre post și hrană în Ortodoxie, folosind Scripturile și scrierile Sfinților Părinți, cuvinte care vă vor lumina în multe privințe.
Aduc mulțumire tuturor prietenilor care m-au ajutat cu procurarea produselor, dar și cu sugestii ce au contribuit la întocmirea acestei lucrări care nu se ocupă doar de mâncare, ci reconstituie o lume pe cale de dispariție, lumea în care toți oamenii găteau și mâncau acasă. • Savatie Baștovoi |