Alimentația bogată în fibre
Mâncarea nesănătoasă hrănește microbii nesănătoși, iar aceștia ne pedepsesc creând compuși care ne inflamează organismul. |
49.95 42.46 RON (Stoc 0)
• Adresa de e-Mail la care dorești să primești notificarea
Detalii:
Sistemul digestiv uman este
în întregime interconectat, într-un mod comparabil cu planeta Pământ. La fel ca
pădurea tropicală amazoniană, și microbiomul tău intestinal este un ecosistem.
Se dezvoltă în condiții de echilibru și armonie. În junglă, toate animalele,
plantele și microbii există cu un scop, chiar și țânțarii și șerpii. Toți
contribuie cu ceva la acel echilibru armonios și, oricât de mult aș urî eu
țânțarii și șerpii, știu că pierderea lor ar avea consecințe nedorite și ar
diminua sănătatea ecosistemului. Acesta e motivul pentru care biodiversitatea
este extrem de importantă pentru orice ecosistem. |
Cuprins:
Nota autorului ... 9 Introducere ... 11 PARTEA I 1. Motorul care pune în mișcare sănătatea omului nici măcar nu este uman
... 29 PARTEA A II-A 4. Mănâncă un curcubeu pentru a descoperi o comoară ... 99 PARTEA A III-A 9. Alimentația bogată în fibre zi de zi: un stil de viață ... 201 Mulțumiri ... ... 375 |
Fragment:
Ceea ce e extrem de important este sursa fibrelor
pe care le mănânci. Fibrele din cerealele sau din biscuiții de la micul dejun
nu sunt totuna cu fibrele din quinoa. Tot așa, grăsimile și proteinele pe care
le consumăm au un impact diferit asupra microbiomului, în funcție de sursa lor.
Să reduci fibrele la un număr de grame și să pretinzi că toate aceste grame au
aceeași valoare înseamnă să simplifici lucrurile până la absurd. Așa cum vei
afla în capitolul 4, am o modalitate mult mai bună de a identifica sursa
fibrelor. Mitul nr. 2: Fibrele nu fac decât să treacă prin noi Dacă dai o căutare rapidă pe Google după cuvântul
„fibre", vei afla care sunt beneficiile generale ale acestora pentru
sănătate: contribuie la un tranzit intestinal excelent, ameliorând diareea și
constipația și mărind greutatea și dimensiunea materiilor fecale evacuate, scad
colesterolul și controlează glicemia. Toate acestea sunt vești foarte bune și,
bineînțeles, trebuie apreciate beneficiile pentru sănătate ale fibrelor! Dar,
în același timp, le subestimăm enorm.
Am învățat cu toții că fibrele intră practic prin gură și
ies pe... ei, știi tu, iar pe drum mai iau câte ceva cu ele. Și, deși poate
exista un oarecare adevăr în aceste afirmații, tratăm excesiv de simplist un
nutrient incredibil de complicat. Să îl privim așadar cu mai multă atenție.
Nouă, oamenilor, ne lipsește abilitatea de a procesa fibrele. Sigur, avem niște
enzime, numite glicozid-hidrolaze, care ne ajută să descompunem carbohidrații
complecși, dar acestea sunt doar în număr de 17 și niciuna dintre ele nu este
proiectată pentru a descompune moleculele mai mari, cum sunt fibrele. Cu alte
cuvinte, noi, oamenii mari și puternici, suntem efectiv incapabili de a procesa
fibrele de unii singuri. Acizii grași cu lanț scurt (SCFA) ne salvează Am aflat despre „bacteriile noastre bune". Dar cum anume își realizează sarcina incredibilă acești microbi puternici? Bacteriile bune au capacitatea de a transforma anumite tipuri de fibre într-o adevărată mană cerească, extraordinară, cu putere organică – numite SCFA. Toate bune și frumoase, dar am constatat ceva interesant când am analizat mai în detaliu datele studiului. Oamenilor nu doar că li s-a dat o doză unică de prebiotic, pentru a se constata ce se întâmplă; ei au primit fie o doză mică, fie una mare. Interesant este faptul că doza mai mică de fibre a produs de fapt o îmbunătățire mai evidentă a stării de sănătate, adică mai puțină balonare și mai puțină flatulență. Cum se explică asta? Revenim la mottoul nostru. Când avem de-a face cu fibrele și cu FODMAP, puțin și lent este abordarea corectă. Prin urmare, atunci când introducem în alimentație suplimente pre-biotice, mai mult nu înseamnă în mod necesar mai bine. În schimb, e bine să începem cu o doză mică și să o creștem în timp. Alegerea prebioticului potrivit Dacă chiar te hotărăști să treci la un supliment
prebiotic, atunci urmă¬toarea întrebare este: „Ce să aleg?". Știm din capitolul
3 că există milioane de tipuri de fibre și că toate sunt diferite. La fel,
suplimentele prebiotice existente au compoziții diferite și este greu de știut
care dintre ele va fi alegerea potrivită pentru tine. Ține de modul în care
acel prebiotic specific interacționează cu echilibrul de microbi intestinali
din interiorul tău. |