„Aparent paradoxal, volumul Monei Petre se poate
citi atât ca studiu de istorie culinară, cât și ca schiță pentru o Nouă
Bucătărie Românească, urbană și modernă. Autoarea construiește prin acest volum
o versiune autohtonă de cucina povera, reabilitând o serie de ingrediente
vegetale (sălbatice sau din grădinile țărănești) pe care paradigma dogmatică și
uniformizatoare a Bucătăriei Naționale (festivă, opulentă, centrată pe carne)
le alungase în colțul obscur al bucătăriei de post. Volumul nu este doar o
carte de rețete, ci o cercetare de arheologie culinară, prin care autoarea
extrage ingrediente, instrumentar, tehnici de preparare și rețete istorice, le
distilează printr-un imaginar cosmopolit de chef și le proiectează pe
o scenă globală foarte actuală de New Cuisines: eclectice, oneste, minimaliste.”
• Monica Stroe,
specialistă în antropologia alimentației
,,Vă încurajez să luați această carte drept sursă de
inspirație pentru un alt fel de a găti, care să pornească nu de la rețete, așa
cum se întâmplă cu majoritatea cărților de bucate, ci de la ingredientele pe
care le aveți la îndemână. Gătitul nu ar trebui să aibă reguli care țin de
convenții sociale, de tradiție, de obișnuință sau de statut. Actul de a găti,
așa cum îl înțeleg și îl practic, este unul de continuă creație, de explorare a
imaginației, de eliberare. Hrana și prepararea ei mă învață în fiecare zi
despre natură, despre echilibru și îmi întărește respectul pentru toate formele
de viață.”
• Mona Petre |