Când vă pregătiți
prânzul, așezați-vă la masa unde urmează să mâncați și, exact înainte de a lua
prima înghițitură, inima să vă fie recunoscătoare, iar atunci alimentele cele
mai simple, chiar puțin abundente, vă vor fi de zece ori mai profitabile decât
hrana cea mai rafinată consumată într-o stare de tulburare sau de nemulțumire.
A mânca poate să fie un act
instinctiv, mecanic sau un proces conștient și chibzuit. Un mod corect de a ne
hrăni, îmbinat cu o respirație profundă și calmă, poate să reînnoiască, să
reeduce și chiar să întinerească omul. Prin aceleași mijloace, omul are
capacitatea de a deveni mai bun pe toate planurile, de a-și lărgi considerabil
câmpul conștiinței, de a păstra mai mult o vitalitate eficientă.
O relație strânsă există între
procesul digestiv și funcțiile creierului. Dacă stomacul este împiedicat în
activitatea lui printr-o alimentație incorectă, pot să apară dureri de cap și
dezordine în gânduri. La fel de adevărat este și că o minte tulburată poate să
cauzeze lipsa poftei de mâncare. Da, din rutină, omul se hrănește inconștient,
fără sprijinul gândirii calme și concentrate la ce mănâncă, și atunci este
normal ca stomacul să se revolte, deoarece nu dispune de toate condițiile
necesare îndeplinirii corecte a sarcinii sale.
Cea mai bună hrană constă în
produsele de sezon: legume și fructe proaspete. Este recomandat să mâncați
fructele cu puțin înainte de masa propriu-zisă, căci fructele se digeră mai
repede și, dacă sunt consumate în același timp cu celelalte alimente,
accelerează ieșirea acestora din stomac incomplet digerate. Dacă fructele sunt mâncate la sfârșit,
atunci să fie consumate la treizeci-patruzeci de minute după masă.
Masa bună este cea pe care o
consumăm când simțim că ne este foame și pe care o terminăm înainte de a ne fi
săturat. Opriți-vă când simțiți că mai puteți mânca câteva înghițituri; vă
asigurați astfel o digestie bună și vă puneți în aplicare voința și rațiunea
într-un mod pozitiv. Starea de bine fizică și mentală care va urma acestei
experiențe vă va îndemna să continuați în acest fel, deosebit de igienic.
Cel
care vrea să-și transforme corpul, după ce a renunțat la carne, trebuie să se
hrănească întâi cu cereale și legume, înainte să ajungă la fructe. Starea de
îndepărtare de la legile naturii vii, în care lumea de astăzi se află cufundată,
este cauzată în mare parte de alimentația cu carne.
Pomii fructiferi există pe
pământ ca să ajute omenirea pe drumul evoluției. Fiecare fruct este în relație
cu forțe specifice. Unele fructe trezesc energii fizice, altele acționează
asupra sentimentelor, altele asupra minții. O ființă care vrea să progreseze va
alege, deci, fructele care se potrivesc aspirațiilor sale. Merele, care
influențează sentimentele, îmblânzesc caracterul; pepenii galbeni acționează la
fel. Perele au un efect benefic asupra minții, ca și nucile, care, prin forma
lor, seamănă cu creierul omului. Cireșele fac omul vesel, întărind și
purificând sistemul sangvin. Căpșunele și zmeura tonifică sistemul nervos. Cei care au nevoie să se calmeze să
mănânce porumb. Este bine să consumăm fructe, dar numai atunci când vrem să ne
folosim de calitățile specifice ale unuia dintre ele trebuie să-1 consumăm cu
prioritate. Cele acre, ca lămâile sau varza murată, sunt benefice pentru ficat
și pentru bilă. Alimentele grase trebuie evitate, fiindcă îi impun ficatului un
consum mare de energie pentru asimilare. Evitați emoțiile nesănătoase, sentimentele grosolane,
care sunt nefaste pentru bilă.
Un exces de hrană slăbește
organismul. Cu cât mâncăm mai puțin, cu atât ne simțim mai bine și viața se
prelungește.
Apaticii pot să consume în
fiecare dimineață un sfert de lămâie, care conține elemente ce favorizează
activitatea, dinamismul. Varza vă poate debarasa de multe boli.
Ca să ne simțim bine, trebuie
să respectăm regula generală de a nu bea niciodată rece la o masă caldă, și mai
bine fiind să nu bem nimic. Băutura trebuie să fie consumată cu o oră înainte
sau cu o oră după masă.
Cu cât gândurile sale sunt mai
elevate, cu atât îi oferă omului o hrană mai rafinată. Forța omului constă în
gândirea care îl hrănește în aceeași măsură ca pâinea. Dacă gândurile unui om
sunt nesănătoase, se va plictisi chiar dacă a consumat o masă copioasă. |