Supermintea (carte tipărită)
Planul bulletproof pentru activarea energiei cerebrale latente, ca să lucrezi mai inteligent și să gândești mai rapid în doar două săptămâni
Aceasta este cartea care te va ajuta să atingi un nivel de performanță mentală mai ridicat. Dave Asprey îți va arăta ce schimbări relativ simple poți face în stilul tău de viață pentru a ajunge la un nivel de energie cerebrală mai mare, pentru a te concentra mai bine, a reține mai multe informații și a gândi mai creativ. |
49.00 39.20 RON (Stoc 0)
• Adresa de e-Mail la care dorești să primești notificarea
Detalii:
Dave Asprey este – după cum singur se autodefinește – un biohaker profesionist care și-a propus să trăiască până la vârsta de 180 de ani. Deocamdată, autorul volumelor „Bulletproof” și „Bulletproof: Cartea de bucate” a ajuns la vârsta de 48 de ani, CV-ul său dezvăluindu-ne un individ… puțin spus interesant. După ce și-a finalizat studiile în informatică și a obținut un Master în Administrarea Afacerilor la Wharton (Universitatea Pennsylvania), a condus partea de strategii tehnologice într-o companie evaluată la 36 de miliarde de dolari; a jucat un rol important în crearea infrastructurii pentru Internetul modern și s-a aflat în fruntea consiliului consultativ al IBM (International Business Machines). A cunoscut culmile gloriei în afaceri, dar și abisurile eșecului, câștigând, și apoi pierzând, șase milioane de dolari. Muncind din greu, și-a neglijat fizicul, ajungând la o greutate de 136 de kilograme și la o stare de oboseală cronică, din cauza căreia uneori adormea în timpul întrunirilor. Avea mintea încețoșată, era irascibil și morocănos, se enerva repede și lua decizii mânat de impulsuri. Pentru că era conștient că nu putea continua prea mult în acest fel, s-a hotărât să găsească cauza stării deplorabile în care se afla. Astfel, 17 ani mai târziu și după mai bine de 1 milion de dolari cheltuiți, avea să afle secretele atingerii unei stări de înaltă performanță, putere și reziliență.
A reușit astfel să preia controlul asupra răspunsului la stres al sistemului nervos și asupra producției de energie din celule pentru a-și crește reziliența. Lucrurile pe care le-a învățat pe parcurs i-au schimbat viața, și, după multe experimente, a descoperit că niște schimbări relativ simple în stilul de viață pot conduce la o energie cerebrală mult mai mare, la o mai bună putere de concentrare, la reținerea mai multor informații și chiar la o gândire mai creativă. O mare parte din descoperirile pe care le-a făcut Dave Asprey în urma cercetărilor și experimentelor lui, le vei descoperi în această carte.
Așadar, te-ai gândit vreodată că lucruri aparent inofensive din viața de zi cu zi, precum anumite tipuri de alimente, anumite tipuri de lumină și chiar și anumite forme de exerciții fizice îți consumă energia creierului? Mai mult decât atât, te-ai gândit vreodată că anumite simptome pe care le resimți în plan fizic precum: uitarea, poftele alimentare, lipsa de energie, schimbările de dispoziție sau dificultatea de a te concentra sunt toate simptome ale energiei cerebrale reduse?
Așadar, dacă vrei să înțelegi mai bine modul cum funcționează creierul uman și cum poți deveni mult mai performant din punct de vedere mental, cartea aceasta reprezintă o lectură obligatorie. Asta pentru că autorul îți dezvăluie în cadrul ei secretele pe care le-a descoperit referitor la creier și la capacitatea lui de a atinge un nivel de performanță maxim, experimentând el însuși diverse metode, de la măști de oxigen, laser cerebral, software pentru antrenament mental, EEG (electroencefalograme), neurofeedback (un tip de biofeedback care îți afișează în timp real activitatea cerebrală), exerciții de respirație, stimulare electrică, băi cu gheață, și până la yoga, meditație, diete, produse farmaceutice, hormoni și toate suplimentele alimentare posibile.
Autorul denumește toți acei factori care îți slăbesc performanța creierului sub termenul generic de „kriptonită cerebrală”, înțelegând prin asta tot ceea ce privează creierul de energia de care are nevoie, direcționând-o spre alte părți ale corpului. De altfel, motivul pentru care a scris această carte este:
„Lumea e un loc mai bun atunci când oamenii pot acționa fără să fie trași în jos de epuizare și eforturi inutile. Ș;i asta îți doresc și ție. Aș fi vrut să găsesc această carte atunci când picam examenele la Wharton sau pe când eram un tânăr furios de 19 ani căruia îi apăreau vergeturi.”
Așadar, dacă te-ai întrebat vreodată: cum ar fi să dispui de energie maximă care să-ți alimenteze creierul sau cum ar fi să fii mai răbdător cu oamenii pe care îi iubești, să iei cele mai bune decizii posibile și să te bucuri de fiecare clipă, această carte îți va fi de un real folos. Pentru că Head Strong este despre cum să atingi acea stare în care corpul, mintea și emoțiile lucrează împreună fără efort pentru a te ajuta să funcționezi peste nivelul la care te așteptai până acum. Această stare se numește „starea Bulletproof” – nume pe care îl poartă și compania condusă de Dave Asprey. |
Cuprins:
PARTEA I: TOTUL SE PETRECE ÎN CAPUL TÃU
„Avem nevoie de 50-100% mai multă energie acum decât în urmă cu o sută de ani pentru a scăpa de toate toxinele din organism care ne încetinesc producția de energie și ne șubrezesc.”
Dave Asprey a fost atât de pasionat de ideea de a avea un creier mai performant încât nu numai că a făcut cercetări aprofundate pe această temă, dar a și investit foarte mulți bani în acest scop.
Așa a descoperit conceptul de biohacking, care înseamnă pe scurt preluarea controlului asupra organismului tău, astfel încât să-ți poți determina corpul să facă ce vrei tu. Datorită acestei descoperiri, viața lui Asprey s-a îmbunătățit considerabil.
„Dr. Gerald Pollack, profesor de bioinginerie la Universitatea din Washington și redactor-șef al revistei științifice Water, a descoperit o fază a apei care nu este nici lichidă, nici gazoasă sau solidă. Această formă a apei, numită apă din zona de excludere sau apă EZ, este esențială pentru funcția mitocondrială.”
În această secțiune a cărții vei afla:
• Ce este biohackingul și cum ne poate ajuta el să avem performanțe mai bune; • Ce sunt mitocondriile, ce rol important joacă ele în funcționarea organismului nostru și câteva trucuri ca să-ți crești numărul actual de mitocondrii; • Cele mai importante instrumente de îmbunătățire a performanței mitocondriale; • Care sunt simptomele timpurii ale disfuncției mitocondriale; • De ce este NADH una dintre moleculele „vedetă” pentru energia ta; • De ce are creierul nevoie de energie și ce se întâmplă când ne scade nivelul de energie; • Cum ne afectează hormonii tiroidieni funcțiile mitocondriilor și de ce este important să îți faci analize tiroidiene dacă te simți obosit frecvent; • Ce este „creierul de labrador” și cum să spui nu acestui tip de creier, astfel încât să-ți poți folosi creierul uman cu mai multă eficiență; • Ce este apa EZ, unde o putem găsi și de ce este ea benefică pentru creierul nostru; • În ce constă procesul în patru etape pentru dezvoltarea unui creier mai puternic; • Ce este kriptonita cerebrală; • Care sunt cele 5 slăbiciuni ale creierului; • Ce trebuie să faci pentru a lua cele mai bune decizii; • Cum funcționează neuronii și rețelele neuronale și care sunt simptomele când acestea din urmă nu funcționează așa cum ar trebui; • Cum pot ajuta postul sau bacteriile intestinale regenerarea mielinei; • Ce este și cum putem stimula neurogeneza; • Cum te afectează inflamațiile la toate nivelurile și ce legătură există între inflamații și un creier slăbit.
PARTEA A II-A: TU ÎȚI CONTROLEZI CREIERUL
„Expresia „nebun ca un pălărier” a fost inventată pentru prima dată în secolul al XVII-lea, în Franța, când meșterii sau fabricanții de pălării au început să se confrunte cu tremurături și furie patologică produse de expunerea cronică la mercur în timpul procesului de fabricare a pălăriilor.”
În această secțiune a cărții autorul îți furnizează informația de care ai nevoie pentru a fi mereu în formă și a funcționa la capacitate maximă. Așadar, Dave Asprey îți vorbește aici despre micile schimbări pe care trebuie să le faci în viața ta de zi cu zi pentru a avea un creier mereu în formă.
„În Odiseea, Homer descrie marea ca având culoarea „vinului întunecat”. Albastrul a fost ultima culoare care a apărut în majoritatea limbilor, printre care greaca, chineza, japoneza și ebraica. Dovezile sugerează că, de vreme ce nu aveau niciun nume pentru ea, acești oameni nu percepeau albastrul așa cum îl cunoaștem noi astăzi. Albastrul este o invenție modernă și constituie culoarea cel mai greu de interpretat pentru creier.”
Vei afla astfel, mai multe despre:
• Polifenoli și beneficiile lor pentru organism; • Neurotransmițători - cum îi produce corpul, care sunt neurotransmițătorii care îți afectează cel mai mult performanța (dopamina, norepinefrina, serotonina, l-triptofanul, acetilcolina) și câteva surse alimentare de care corpul are nevoie pentru a-i produce. • Cele mai bune surse de grăsimi saturate stabile; • Cele mai bune surse de grăsimi mononesaturate; • Cele mai bune surse de acizi grași omega-3; • Ce este cetoza și cum poți intra în starea de cetoză; • O serie de alimente care inhibă creierul, precum alimentele inflamatoare și alimentele toxice și modul în care ne sabotează ele performanța creierului. Este vorba mai exact despre: alcool, zahăr, organisme modificate genetic, alimente care conțin mercur, fluorură, sos de soia, aspartam, glutamat de sodiu, porumb, fructe cu coajă lemnoasă, ciocolată, alcool, cafea, cereale, uleiuri vegetale, gluten, grăsimi trans și chiar carne la grătar. • Cele mai frecvente surse de neurotoxine; • Care sunt simptomele expunerii frecvente la mucegaiuri toxice și ce măsuri să iei pentru a reduce pe cât posibil pericolul expunerii la mucegai; • Care sunt simptomele expunerii la metale grele precum: plumbul, mercurul, nichelul, uraniul, arsenicul și cadmiul, și cum ne putem proteja de efectele lor nocive; • Care sunt medicamentele care îți afectează mitocondriile; • Câteva metode pentru a-ți stimula sistemele de detoxificare naturală: • Cum este afectat creierul de lumina nesănătoasă, aer și frig? • Legătura dintre expunerea pe termen lung la lumina nesănătoasă și degenerescența maculară și ce poți face pentru a limita efectele ei nocive; • Ce este sindromul Irlen, care sunt principalele lui simptome și cum le poți combate; • Oxigenul și importanța lui pentru mitocondrii; • Ce este termogeneza și de ce este benefică pentru organism; • Somnul, meditația și yoga și beneficiile lor pentru creier; • Care sunt efectele mișcării asupra corpului nostru și în special asupra creierului și care sunt cele mai benefice forme de mișcare pentru noi;
PARTEA A III-A: PROGRAMUL HEAD STRONG DE DOUÃ SÃPTÃMÂNI
Dacă în precedentele două capitole autorul te-a familiarizat cu informația științifică care te ajută să înțelegi argumentele care stau la baza programului Head Strong de două săptămâni, în această a treia parte, Dave Asprey îți prezintă ce trebuie să faci pas cu pas pentru a avea un creier mult mai performant și a te simți mai în formă.
De aici vei învăța mai exact: • Să alegi cele mai sănătoase și mai stimulente alimente pentru creier la mic dejun, prânz și cină cu ajutorul rețetelor delicioase și sănătoase pe care ți le propune autorul aici! Rețetele sunt foarte interesante și includ chiar și câteva variante de desert, precum și idei de gustări pentru un somn liniștit; • Să faci unele schimbări în stilul tău de viață – adoptând stilul de viață Head Strong - în ceea ce privește: expunerea la sursele de lumină dăunătoare, expunerea la frig, somnul, meditația și exercițiile fizice pentru a-ți susține mitocondriile în loc să-ți irosești treptat energia, care vor avea un impact imediat asupra stării tale generale încă din prima zi; • Așadar, vei învăța mai exact să te ferești de sursele de lumină nesănătoase și să profiți de cele sănătoase; să faci exerciții fizice în cea mai eficientă manieră pentru corpul tău; să te bucuri de cel mai odihnitor somn sau de beneficiile frigului; • O listă cu cele mai importante suplimente care îți pot crește semnificativ performanța, și chiar și o serie de stimulente mitocondriale specifice, care îți pot îmbunătăți și mai mult performanța, precum: nicotina (dar nu cea din țigări), albastrul de metilen, medicamentele inteligente, etc. • Care sunt beneficiile stimulării prin electroterapie craniană; ozonoterapiei; crioterapiei; saunei cu infraroșu îndepărtat; ale săritului pe trambulină timp de 5 – 10 minute pe zi sau ale mersului desculț; • Ce sunt celulele stem și de ce pot reprezenta acestea viitorul biohakingului?
Partea bună în ceea ce privește lectura acestei cărți este faptul că, chiar dacă nu te vei hotărî să urmezi programul Head Strong timp de două săptămâni așa cum îți recomandă autorul cărții, tot vei rămâne cu câteva idei în minte ulterior în ceea ce privește ceea ce înseamnă un stil de viață sănătos și lucrurile la care să fii atent pentru a te bucura de un creier mai performant și un corp mai sănătos. Pe de altă parte, după cum spune însuși autorul: „Dacă îți dorești să ai energie pentru a da tot ce-i mai bun din tine în fiecare zi, este timpul să încerci programul Head Strong.” |