ORIGINILE AUTOIMUNITÃȚII
Știm că tiroidita
Hashimoto este o boală autoimună. Aceasta înseamnă că, dacă înțelegem cum
funcționează autoimunitatea, putem obține indicii importante despre procesul
prin care se ajunge la boala Hashimoto – și despre felul în care ne-am putea
vindeca.
Există cel puțin 80 de boli autoimune cunoscute, printre
care tiroidita Hashimoto, diabetul de tip 1, artrita reumatoidă, lupusul și
boala celiacă (o reacție autoimună la gluten). Deși toate acestea sunt boli
diferite, cercetările au arătat că orice patologie autoimunitară necesită
prezența acelorași factori. Dr. Alessio Fasano, directorul Centrului de Studiu
și Tratament al Bolii Celiace (Center for Celiac Research and Treatment) din
cadrul Spitalului General Massachusetts, a constatat că apariția autoimunității
presupune existența a trei condiții:
• Predispoziția genetică
• Factori declanșatori genetici
• Permeabilitatea intestinală (goluri în bariera mucoasei
intestinale, care pot lăsa patogenii inflamatori să treacă în circulația
sangvină)
A fost o vreme când se credea că, odată ce acești factori
s-au unit pentru a activa sistemul imunitar, nu mai era cale de întoarcere –
toți fiind convinși că autoimunitatea este ireversibilă. Din fericire, nu mai
trăim în acele vremuri.
Cercetătorii au arătat că manifestarea autoimunitară aduce
cumva a „taburet cu trei picioare": toți cei trei factori trebuie să fie
prezenți pentru ca autoimunitatea să-și găsească un mod de exprimare. Chiar
dacă nu putem să ne alegem alcătuirea genetică și nici să ne-o schimbăm, putem
acționa atât asupra expresiei genice, cât și a celei autoimunitare. În situația
patologiei autoimunitare, avem două potențiale opțiuni: factorii declanșatori –
să depistăm și să eliminăm ceea ce declanșează autoimunitatea, cum ar fi
infecțiile sau toxinele; și permeabilitatea intestinală – să căutăm cauzele
primare care fac ca intestinele noastre să fie permeabile.
Extraordinar este că, atunci când ne ocupăm de factorii declanșatori
și/sau de sănătatea intestinelor noastre, putem observa ameliorări
semnificative ale bolii autoimune și, în unele cazuri, chiar intrarea în
remisiune! Mi-am petrecut ultimii câțiva ani documentându-mă asupra factorilor
care declanșează maladia Hashimoto și elaborând strategii pentru atacarea și
eliminarea lor. Aș vrea să explic mai în amănunt ce se întâmplă în boala
Hashimoto, pentru a înțelege mai bine pe ce se bazează metoda mea de abordare.
CE SE ÎNTÂMPLÃ ÎN
TIROIDITA HASHIMOTO?
În tiroidita Hashimoto, pe
lângă problema permeabilității intestinale mai există șase potențiale tipuri de
factori declanșatori: sensibilitățile alimentare, carențele nutriționale,
capacitatea redusă de gestionare a stresului, capacitatea redusă de eliminare a
toxinelor, problemele digestive și infecțiile cronice. Fiecare persoană cu
Hashimoto își va avea propria combinație de factori declanșatori, ceea ce
înseamnă că elaborarea unei abordări universale în privința vindecării poate fi
foarte dificilă. Totuși, eu am constatat că aproape toți cei afectați de o
patologie tiroidiană de natură autoimună au în comun două aspecte ale
cauzalității profunde – aceiași factori sunt prezenți, dar și aceleași
dezechilibre – și multe dintre aceste dezechilibre pot fi abordate în
siguranță cu o nutriție corespunzătoare.
Chiar dacă factorii declanșatori și cei stresanți pentru
starea patologică pot să varieze în funcție de persoană, organismul
reacționează de obicei într-un mod foarte previzibil, prin aceea că încearcă să
ne scoată din „starea de prosperare" și să ne ducă în „starea de
supraviețuire". La aproape fiecare persoană cu Hashimoto eu văd aceleași
tipare recurente.
Acestor tipare eu le-am pus denumirea „Cercul Vicios din
Hashimoto". Elementele care compun acest ciclu de evoluție sunt legate
între ele și adăugarea pur și simplu a unui supliment tiroidian nu va avea ca
rezultat, pentru majoritatea pacienților tiroidieni, o recuperare completă. Dar
cu toate că factorii declanșatori din Hashimoto pot să dea peste cap organismul,
nutriția poate să-l readucă în poziția corectă.
REPARAREA PRIN NUTRIȚIE
A TIPARELOR SIMPTOMATICE DIN HASHIMOTO
Tiparele ușor de
recunoscut în tiroidita Hashimoto și care se pretează vindecării prin nutriție
sunt următoarele:
1. Carențele de micronutrienți. Majoritatea suferinzilor de
Hashimoto au numeroase carențe micronutriționale. Aceste carențe pot fi rezultatul
dietei în stil occidental, al consumului de alimente sărace în nutrienți, al
unui regim alimentar cu restricție de calorii, al unei lipse de enzime
digestive, al inflamației provocate de infecții sau sensibilități alimentare,
al medicamentelor sau al unui dezechilibru produs în flora microbiană
intestinală. Insuficiența hormonilor tiroidieni poate de asemenea să ducă la
carențe nutritive, deoarece organismul extrage nutrienții cu mai multă
dificultate din alimente și cu mai puțină eficiență.
Aceste carențe nutritive contribuie la apariția bolii
Hashimoto, precum și a multora dintre simptomele sale. Refacerea rezervelor
nutritive prin consumul de alimente bogate în nutrienți, prin suplimentarea
dietei și prin optimizarea digestiei – iată trei dintre metodele cele mai
rapide de ameliorare a situației, în boala Hashimoto, prin care poți începe
să-ți refaci organismul!
2. Carențele de macronutrienți. Nu rareori, persoanele
suferinde de Hashimoto au diete cu deficit de proteine și grăsimi – doi macronutrienți
esențiali care susțin dezvoltarea corpului și procesele reparatoare. Aceste
carențe pot apărea ca rezultat al modului nostru occidental de a consuma
alimente bogate în carbohidrați, al fobiei de grăsime și al dietelor
vegetariene/vegane, precum și din cauza unui proces deficitar de digerare a
proteinelor sau grăsimilor.
Digestia deficitară a proteinelor poate duce totodată la
carențe în privința aminoacizilor L-tirozină și L-glutamină, ambii putând să
joace un rol important în vindecarea bolii Hashimoto. L-tirozina este necesară
pentru producția de hormoni tiroidieni, în timp ce L-glutamina este esențială
pentru păstrarea integrității mucoasei intestinale și pentru funcția imunitară.
Ambii aminoacizi sunt deseori în concentrații prea mici la persoanele cu
Hashimoto. îmbunătățirea digestiei proteinelor poate contribui la refacerea
nivelurilor acestor aminoacizi importanți, susținând o stare anabolică (a
constituirii de material celular complex), în locul uneia catabolice (de
descompunere celulară).
3. Carențele de enzime digestive. Conform studiilor, oamenii
cu Hashimoto și cu hipotiroidism au deseori un deficit în privința enzimei
digestive acid clorhidric, rezultatul fiind o valoare scăzută a acidității
sucului gastric (hipoclorhidrie) sau absența completă a acidității
(aclorhidrie). Aciditatea scăzută a stomacului poate îngreuna digestia
proteinelor,...
|