ACRU
Ideea de „acru” îți poate face gura pungă numai imaginându-ți că muști dintr-o
lămâie. Totuși, ca și în cazul gustului sărat, gustul acru este mai subtil în
fitoterapie. Majoritatea fructelor și plantelor astringente sunt clasificate
drept acre.
Plantele aromatice și mirodeniile care stimulează digestia cresc forța și reduc
inflamațiile. Din punct de vedere energetic au tendința să răcească, dar nu
foarte mult. Deoarece dinamica lor termică este aproape neutră, majoritatea
oamenilor se pot bucura zilnic de aceste plante.
Multe dintre ele sunt bogate în antioxidanți, despre ale căror numeroase
beneficii am discutat în Capitolul 1. Totuși, deși calitățile benefice ale
antioxidanților țin primele pagini ale ziarelor, studiile au arătat în mod
repetat că nu este sănătos să ingerezi antioxidanți ca suplimente alimentare.
Este ideal să cauți antioxidanții în forma lor integrală, iar mirodeniile și
plantele medicinale și aromatice din secțiunea plantelor acre sunt ideale în
acest sens.
Multe plante acre au și un important efect fitoterapeutic: sunt astringente - al
șaselea gust în medicina Ayurveda. Consider că astringența este mai degrabă o
percepție decât un gust. Dacă ai mușcat vreodată dintr-o banană necoaptă sau ai
băut o cană de ceai negru tare, atunci ai simțit acțiunea astringentă. Deși
este descrisă adesea ca o senzație de uscăciune în gură, în realitate, plantele
astringente strâng mucoasele cu care
vin în contact. Astringența ajută în caz de gingii sângerânde sau umflate,
dureri de gât, răni și scurgeri în exces, cum ar fi un nas care curge.
DULCE
Plantele dulci hrănesc și clădesc. Pot
reface nivelul energetic și regla sistemul imunitar. Dar înainte să visezi la
mirodenii și plante medicinale și aromatice cu gust de trestie de zahăr,
trebuie să îți spun că în fitoterapie gustul dulce nu este ca o vizită într-un
magazin de dulciuri. De fapt, este posibil ca prima dată când guști aceste
plante să nu ți se pară deloc dulci.
Unele nu au deloc un gust dulce, dar
sunt clasificate astfel datorită proprietăților fitoterapeutice de clădire și
hrănire. Majoritatea plantelor adaptogene, de exemplu, sunt clasificate ca
dulci și sunt folosite pentru efectele lor pozitive asupra sănătății generale a
persoanelor cu semne de slăbiciune sau cu diverse deficiențe. De asemenea, pot
regla răspunsul la stres, ceea ce îmbunătățește experiența negativă a stresului
și le permite pacienților să se simtă mai puternici și mai puțin agitați când
viața îi aduce într-o situație grea.
Întrucât efectele negative ale stresului
sunt atât de ample, aceste plante ne pot vindeca în multe feluri, inclusiv prin
reducerea inflamațiilor, una dintre principalele cauze ale bolilor cronice. Ne
pot ajuta să dormim bine noaptea, ceea ce ne îmbunătățește nivelul de vigilență
și de energie în timpul zilei. Ne reglează sistemul imunitar, ceea ce înseamnă
mai puține boli și, poate, chiar o prevenție împotriva cancerului.
Unele plante dulci pot încălzi sau umezi
puțin, dar majoritatea au calități energetice neutre. In general, oamenii pot
utiliza aceste plante indiferent de constituția lor.
AMAR
Mirodeniile
și plantele medicinale și aromatice amare înviorează digestia și au adesea un
efect de răcire și uscare, care poate ajuta la reducerea inflamațiilor. Multe
dintre aceste plante sunt foarte importante pentru menținerea sănătății
ficatului.
Într-un concurs de popularitate al celor
cinci gusturi, sunt ferm convinsă că gustul amar nu ar câștiga. De fapt, îl
putem considera gustul pe care îl urăște aproape toată lumea. Chiar și limbajul
nostru reflectă această relație antagonistă: „pâine amară", „a face zile
amare", „a-și vărsa amarul". Dar în fitoterapie gustul amar este unul
dintre cele mai importante și mai comune gusturi.
Fitoterapeuții obișnuiesc să spună că
multe probleme digestive sunt cauzate de „sindromul deficitului de amar". Această
sintagmă a fost inventată de fitoterapeutul James Green și se referă la lipsa
gustului amar din dietele noastre. Scoțând gustul amar din legume, ne-am făcut
un mare deserviciu! Gustul amar este o parte importantă a digestiei.
Organismul continuă să recunoască gustul
amar mult timp după ce a ajuns pe limbă. Aceasta deoarece există receptori ai
gustului amar în tot organismul, inclusiv in tractul digestiv și chiar în
plămâni. Actul gustării chiar și a unui mic aliment amar ne activează întregul
sistem digestiv. Gustul ne face să salivăm - unul dintre primii pași ai
procesului digestiv. De asemenea, eliberează enzime gastrice importante care ne
ajută să digerăm proteinele (printre altele) și stimulează producția de fiere,
care ne ajută să digerăm grăsimile. Este uimitor ce poate face gustul amar
pentru digestia noastră.
Ca mulți alți fitoterapeuți, și eu cred
că toată lumea are de câștigat din introducerea gustului amar în viața de zi cu
zi. (După cum am menționat, numeroase probleme digestive sunt cauzate de
deficitul de amar.) De fapt, îți recomand să încerci gustul amar la fiecare
masă.
Fluxul energetic al plantelor amare are
efect de răcire și uscare, ceea ce le face foarte potrivite pentru persoanele
cărora le e cald și care vor o constituție umedă. Totuși, plantele amare pot fi
utile pentru toate tipurile de constituții, mai ales atunci când sunt combinate
cu alte plante. In această carte, ca și în numeroasele amestecuri pe care le
vei găsi, plantele amare sunt combinate adesea cu plantele care încălzesc și
ustură... |