Inamicul este egoul (Carte tipărită)
O carte bogată în conținut menit să te inspire și să te motiveze totodată, o carte plină de sens și de citate care te vor pune pe gânduri, pe care o vei citi cu plăcere având sentimentul că ai primit ceva de care aveai nevoie. O carte la care vei simți probabil nevoia să te întorci de mai multe ori pe parcursul vieții… |
42.00 33.60 RON (Stoc 0)
• Adresa de e-Mail la care dorești să primești notificarea
Detalii:
Inamicul este ego-ul de Ryan Holiday este cartea care îți va aminti de pericolele egocentrismului, plecând de la un citat de Rainer Maria Rilke ce îți va rămâne pentru mult timp în minte și care se referă exact la opusul egoismului:
„Să nu credeți că cel care încearcă să vă consoleze trăiește lipsit de griji, printre cuvintele simple și liniștite care vă fac bine uneori. Viața lui constă în multe neajunsuri și tristețe și e cu mult mai modestă decât a voastră. Dacă ar fi fost altfel, n-ar fi putut găsi cuvintele acelea niciodată.”
O carte bogată în conținut menit să te inspire și să te motiveze totodată, o carte plină de sens și de citate care te vor pune pe gânduri, pe care o vei citi cu plăcere având sentimentul că ai primit ceva de care aveai nevoie. O carte la care vei simți probabil nevoia să te întorci de mai multe ori pe parcursul vieții…
Autorul a demarat scrierea cărții pornind de la propriul exemplu, el susținând că a trecut prin fiecare dintre stadiile egoului: Aspirație. Succes. Eșec.
Ryan Holiday are o biografie impresionantă. La 19 ani a renunțat la facultate, iar ceea ce a urmat a fost o poveste despre succes, conținând toate ingredientele specifice: suferință, efort, frustrare, satisfacție, împlinire... A devenit cel mai tânăr director la o agenție de recrutare de talente din Beverly Hills, contribuind la semnarea unor contracte importante și lucrând cu câteva trupe rock uriașe. A făcut recomandări de cărți care au ajuns să se vândă în milioane de exemplare. La 21 de ani, a ajuns strateg, și mai târziu director de marketing pentru American Apparell, la vremea aceea una dintre cele mai mari branduri vestimentare din lume. La 25 de ani a publicat prima lui carte intitulată „Crede-mă, te mint! Confesiunile unui manipulator media” care a devenit rapid bestseller. Pe scurt, Ryan Holiday a cunoscut succesul în toate formele sale, la vârsta la care alți tineri încă nu știu ce vor să facă cu viața lor. Un studio a cumpărat drepturile de a produce un serial de televiziune despre viața lui, iar mai târziu, pe baza acestor acumulări, a înființat o companie de succes care implica apariții la conferințe și evenimente de gală.
„În orice moment din viață, oamenii se află în una dintre cele trei etape. Aspirăm la ceva – încercând să lăsăm o urmă în univers. Am obținut succesul – poate puțin, poate mult. Am eșuat – recent sau de fiecare dată.”
În ciuda acestor realizări mărețe, povestea lui Ryan Holiday nu este nici pe departe perfectă. Ea implică și episoade nefericite în care a dormit pe jos, a fost dezmoștenit de părinți, a greșit și a suferit enorm din cauza ambiției sale. Ea mai implică denigrare publică, dezamăgiri în dragoste, ședințe de dezintoxicare în cadrul grupului Workaholicii Anonimi, episoade în care a cedat psihic presiunii jobului și a decis să se întoarcă la școală. Povestea lui Ryan Holiday este de asemenea povestea unui scriitor care s-a trezit la o sesiune de autografe cu o singură persoană în sală, aceea a unui antreprenor care a construit o companie ce s-a năruit și pe care a trebuit să o reconstruiască de la 0 de două ori, sau, în mare, povestea unui om care a cunoscut în egală măsură culmile succesului, dar și prăbușirile abisale.
În urma seriei de evenimente nefericite care i-au marcat existența, autorul a ajuns la două concluzii pe care și le-a tatuat pe cele două brațe:
• EGOUL ESTE INAMICUL
• OBSTACOLUL ESTE CALEA
Autorul mărturisește că acestea sunt cele două propoziții în funcție de care ia acum deciziile în viața de zi cu zi.
În ceea ce privește motivul pentru care a scris cartea de față, Ryan Holiday a mărturisit că:
„Am scris această carte nu pentru că aș fi dobândit vreo formă de înțelepciune pe care să mă simt calificat să o predic, ci pentru că este cartea care mi-aș fi dorit să existe în momentele esențiale de cotitură din propria mea viață. Ș;i anume, atunci când mie, la fel ca oricui altcuiva, mi s-a cerut să răspund celor mai importante întrebări pe care și le pune cineva în viață: Cine vreau să fiu? Pe ce drum o voi lua? (Quod vitae sectabor iter.)
Ș;i, pentru că am constatat că aceste întrebări sunt atemporale și universale, am încercat să mă bazez în această carte, cu excepția acestei note, pe exemple din filozofie și istorie și nu din viața mea personală.
Deși cărțile de istorie sunt pline cu povești despre genii obsesive, vizionare, care au remodelat lumea după imaginea lor cu o forță absolută, aproape irațională, am constatat că, dacă vei căuta, vei descoperi că istoria e făcută și de indivizii care s-au luptat la fiecare pas cu egoul lor, care au evitat lumina reflectoarelor și care și-au pus obiectivele mărețe mai presus de dorința de recunoaștere. Implicarea în aceste povești și reistorisirea lor a fost metoda mea de a le învăța și de a le asimila.”
Ryan Holiday definește ego-ul într-o manieră originală, considerând că acesta reprezintă:
„Egoul pe care îl întâlnim de obicei are o definiție mai simplă: o credință nesănătoasă în propria noastră importanță. Aroganță. Ambiție centrată pe sine. Aceasta e definiția care va fi folosită în această carte. Este acel copil supărăcios din lăuntrul fiecărei persoane, cel care alege să facă lucrurile cum vrea, indiferent de orice și de oricine.
Nevoia de a fi mai bun decât, mai mult decât, recunoscut pentru, mult peste orice merit real – acesta este egoul. E sentimentul de superioritate și de certitudine care depășește granițele încrederii și talentului.”
Cartea propune o varietate de definiții ale ego-ului, văzut din diverse perspective, care te vor ajuta să înțelegi pe deplin nuanțele acestei noțiuni, dar și modalitățile în care egoul ne afectează, inhibând adevăratul succes și împiedicând comunicarea directă și onestă cu lumea din jurul nostru. Asta se întâmplă pentru că ego-ul acționează înlocuind părțile raționale și conștiente ale psihicului nostru cu lăudăroșenie și egocentrism, spunându-ne ce vrem să auzim, când vrem să auzim.
Scopul structurii cărții: Aspirație, Succes, Eșec e simplu, explică autorul, precizând că:
„Te ajută să-ți reprimi egoul devreme, înainte ca obișnuințele proaste să preia controlul, să înlocuiești tentațiile egoului cu modestie și disciplină atunci când trăiești succesul și să cultivi puterea și forța morală astfel încât, când soarta ți se întoarce împotrivă, să nu fii devastat de eșec. Pe scurt, ne va ajuta să fim:
• Umili în ceea ce privește aspirațiile noastre
• Indulgenți în ceea ce privește succesul nostru
• Rezistenți în ceea ce privește eșecurile noastre”
Vestea bună pe care ne-o dă autorul în Inamicul este ego-ul este că ego-ul poate fi gestionat și direcționat, iar poveștile furnizate odată cu audiobookul, cele inspirate din viețile lui: William Tecumseh Sherman, Orson Welles, J. K. Rowling, Katharine Graham, Kirk Hammett, Eleanor Roosevelt, Benjamin Franklin, Belisarie, Angela Merkel, Ernest Hemingway, George Marshall și mulți alții sunt de natură să inspire pe oricine și să ne determine să ne gestionăm mai bine egoul în vederea realizării obiectivelor pe care ni le propunem în viață.
„Un om își poate atinge capacitatea maximă numai atunci când se eliberează de ego și de povară.”
Pentru a surprinde situația opusă, mai exact, cea în care indivizii nu și-au administrat bine propriul ego, autorul ne prezintă poveștile lui: Howard Hughes, a regelui persan Xerxes, a lui John DeLorean, a lui Alexandru cel Mare și ale altor câtorva indivizi care și-au pierdut simțul realității, și, pe parcurs, au arătat clar ce pariu riscant poate să fie egoul. Ryan Holiday ne prezintă lecțiile costisitoare pe care le-au învățat și prețul mare pe care l-au plătit, cu suferință și autodistrugere, oprindu-se o clipă și la indivizii care oscilează frecvent între modestie și ego, dar și asupra problemelor pe care le cauzează acest lucru.
În opinia autorului, opusul egoului este modestia, și ne oferă exemple despre cum modestia, însoțită de o încredere adecvată în sine, ne poate ajuta să realizăm marile obiective din viața noastră. Ryan Holiday dorește totodată, prin intermediul cărții de față, să ne ajute să facem o alegere. Să ne decidem cine vrem să fim: egoul sau modestia?
PARTEA I – Aspirația
În această primă parte a cărții Ryan Holiday îți oferă poveștile unor oameni excepționali precum: William Tecumseh Sherman, care a făcut pasul fără precedent de a refuza președinția Statelor Unite, John Boyd, un extraordinar pilot de vânătoare, colonelul von Clausewitz, a chitaristului de la Metallica Kirk Hammett, a fostei prime doamne a Statelor Unite Eleanor Roosevelt, a renumitului om de știință Benjamin Franklin, sau a omului de afaceri John D. Rockefeller etc.
Din experiențele lor de viață extrage concluzii atât de concis și expresiv formulate încât ar putea deveni cu ușurință aforisme.
Iată mai jos doar o parte dintre lecțiile pe care le vei învăța în această primă parte a cărții:
• Deși avem ambiții mari, trebuie să acționăm și să trăim modest pentru a realiza ceea ce aspirăm;
• Singura relație dintre muncă și flecăreală este că una o ucide pe cealaltă;
• Să fii cineva și să faci ceva în viață sunt două lucruri foarte diferite;
• Orice am căuta să facem în viață, realitatea invadează curând idealismul nostru juvenil;
• Faptul că ai fost promovat nu înseamnă neapărat că faci o treabă bună și nu înseamnă că meriți promovarea (în acest tip de birocrație, ei o numesc eșec care propulsează);
• Să impresionezi oamenii e ceva complet diferit de a fi cu adevărat impresionant;
• Asta e ceea ce face egoul. Elimină lucrurile care contează și le înlocuiește cu ceea ce nu contează;
• Să pretindem că știm este cel mai periculos viciu, deoarece ne împiedică să devenim mai buni. Antidotul este autoevaluarea sârguincioasă;
• Pentru a deveni ceea ce ne dorim să fim în cele din urmă, e nevoie adesea de perioade îndelungate de confuzie, de stagnare și de confruntări cu diferite subiecte sau paradoxuri.
• Pasiunea – totul e numai despre pasiune. Găsește-ți pasiunea! Trăiește cu pasiune! Inspiră lumea cu pasiunea ta! „Marile pasiuni sunt maladii fără speranță”, cum spunea cândva Goethe.
• Auzim ceea ce vrem să auzim. Facem ce ni se pare potrivit și, în ciuda faptului că suntem incredibil de ocupați și muncim din greu, realizăm foarte puțin;
• Măreția are începuturi modeste; sursa ei este munca de jos.
• Nu trăi în ceața abstractului, trăiește în domeniul tangibilului și al realului, chiar dacă – mai ales dacă – e inconfortabil.
PARTEA A II-A: Succesul
POȚI GESTIONA SUCCESUL? SAU VA FI CEL MAI RÃU LUCRU CARE ȚI S-A ÎNTÂMPLAT VREODATÃ?
„De ce e succesul atât de efemer? Îl scurtează egoul. O cădere, fie că e bruscă, fie că se produce prin eroziune lentă, întotdeauna e posibilă și, adesea, nu e necesară. Încetăm să învățăm, încetăm să ascultăm și pierdem contactul cu ceea ce contează. Devenim victimele noastre și ale concurenței. Cumpătarea, deschiderea mentală, organizarea și scopul – aceștia sunt marii stabilizatori. Aceștia echilibrează egoul și mândria care vin odată cu realizările și recunoașterea.”
În această a doua parte a cărții aflăm poveștile impresionante ale lui: Howard Hughes, cel mai prost om de afaceri din secolul al XX-lea, a lui Genghis Han, unul dintre cele mai strălucite genii militare care au trăit vreodată, a lui Bill Walsh, talentatul antrenor al echipei 49ers, a lui Xerxes, vestitul împărat persan, a președintelui american Dwight D. Eisenhower, a generalului Marshall sau a cancelarului german Angela Merkel.
Iată mai jos o parte din morala acestei a doua părți:
• Fără virtute și instruire „e greu să suporți așa cum se cade rezultatele norocului” (Aristotel).
• Fie că îți construiești imperiul din nimic sau îl moștenești, fie că bogăția ta este financiară sau doar un talent pe care l-ai cultivat, haosul caută să te distrugă chiar și în timp ce asculți acest pasaj.
• Învață de la toți și totul. De la oamenii pe care-i întreci și de la oamenii care te întrec, de la oamenii pe care nu-i placi și chiar de la presupușii tăi inamici.
• Potrivit lui Seneca, cuvântul grec euthymia este unul la care ar trebui să ne gândim des: este sentimentul propriei căi și al felului în care o urmăm fără să fim distrași de cei cu care ne intersectăm. Cu alte cuvinte, nu e vorba despre a-l învinge pe celălalt. Nu e vorba despre a avea mai mult decât alții. E vorba despre a fi ceea ce ești și despre a fi cât poți tu de bun la asta, fără să cedezi în fața tuturor lucrurilor care te îndepărtează de calea ta.
• Cu cât ai mai mult și faci mai multe, cu atât va fi mai greu să-ți menții loialitatea față de scopul tău, însă cu atât mai mult va trebui să o faci.
• Atingerea succesului implică să ignori îndoielile și rezervele oamenilor din jur.
• Nu e suficient să avem calități extraordinare; ar trebui să le și gestionăm. (La Rochefoucauld)
• Atunci când suntem la început sau avem puțin timp, putem fi intoleranți, putem compensa dezorganizarea cu o muncă asiduă și cu puțin noroc. Asta nu va avea efect în cazul lucrurilor importante. De fapt, asta te va face să te scufunzi, dacă nu te dezvolți și nu te organizezi.
• Egoul are nevoie de onoruri ca să fie validat. Încrederea, pe de altă parte, poate să aștepte și să se concentreze asupra sarcinii curente, făcând abstracție de recunoașterea externă.
• Aceasta e una dintre cele mai periculoase ironii ale succesului – poate să ne transforme în cineva care nu am vrut niciodată să fim.
• Cea mai înaltă culme a educației este simplitatea. – Bruce Lee
• Cumpătarea este contragreutatea care trebuie să ne echilibreze succesul. Mai ales dacă lucrurile continuă să devină din ce în ce mai bune.
PARTEA A III-A: Eșecul
Ș;i această parte a cărții este structurată după modelul celorlalte două, prezentându-ne poveștile de viață ale unor omeni iluștri și formulând pe parcursul derulării poveștii concluzii pertinente referitoare la viață în general, la ego și pericolele acestuia, la modestie, perseverență, ambiție și puterea de a o lua oricând de la capăt oricât de greu ar fi.
Poveștile despre eșec ale lui Ryan Holiday sunt unele cu final fericit, ale unor oameni care au știut să-și schimbe soarta, transformând experiențele negative din viața lor în unele pozitive.
Vă invit să meditați în rândurile de mai jos la o parte din lecțiile de viață pe care ni le „predă” Ryan Holiday în acest capitol:
• Aproape fără excepție, asta e ceea ce face viața: ne ia planurile și le face bucăți. Uneori o dată, alteori de o mulțime de ori.
• Aproape întotdeauna, drumul tău către victorie trece printr-un loc numit eșec.
• Marele eșec este „să te vezi mai sus decât ești și să te evaluezi mai prejos decât adevărata ta valoare” (Goethe);
• Există două tipuri de timp în viața noastră: timpul mort, atunci când oamenii sunt pasivi și așteaptă, și timpul viu, atunci când oamenii învață, acționează și folosesc fiecare secundă.
• În viață, vor exista momente când vom face totul corect, poate chiar perfect. Cu toate acestea, rezultatele vor fi cumva negative: eșec, lipsă de respect, invidie sau chiar un căscat răsunător din parte lumii.
• Ne confruntăm, cu toții, cu aceleași provocări în urmărirea propriilor noastre obiective: Să muncim din greu pentru ceva ce ne poate fi luat? Să investim timp și energie chiar dacă știm că rezultatul nu este garantat? Dacă avem motivele potrivite, suntem dispuși să continuăm. Dacă avem egoul, nu suntem.
• Avem doar un control minim asupra recompenselor pentru munca și efortul nostru – validările altor oameni, recunoașterea, premiile. Deci, ce o să facem? Să nu fim amabili, să nu muncim din greu, să nu dăm pentru că există o șansă să nu primim înapoi? Serios?
• Ne înconjurăm cu porcării. Cu distracții. Cu minciuni cu privire la ce ne face fericiți și la ce este important. Devenim oamenii care nu ar trebui să devenim și adoptăm comportamente distructive, îngrozitoare. Această stare nesănătoasă, derivată din ego, se consolidează și devine aproape permanentă.
• Egoul ucide ceea ce iubim. Uneori, aproape că ne ucide și pe noi.
• Atunci când succesul începe să îți alunece printre degete – din orice motiv – reacția corectă nu e să îl apuci și să îl strângi până se face bucăți. Reacția corectă e să înțelegi că trebuie să te chinui să revii la faza de aspirație. Trebuie să te întorci la principiile importante și la bunele practici.
• Această obsesie a trecutului, legată de ceva ce a făcut cineva sau de felul în care ar fi trebuit să fie lucrurile, oricât de mult ar răni, este întruchiparea egoului.
• Oamenii învață din eșecurile lor. Rareori învață ceva din succes. (Harold Geneen)
La final, autorul mărturisește cum i-a venit ideea scrierii cărții :
”Există un citat din Bismarck, care spune, în esență, că orice prost poate să învețe din experiență. Trucul e să înveți din experiența altor oameni. Această carte a început pornind de la ideea din urmă și, spre surpriza mea, a sfârșit cu un volum dureros de mare de experiență din prima categorie. M-am apucat să studiez egoul și am ajuns să mă lovesc de al meu și de cel al oamenilor pe care îi admiram de mult timp.”
Ș;i ne invită să medităm… Iar această invitație v-o adresez și eu la rândul meu:
„Ar trebui să vrem să fim mai bine informați, să avem o situație financiară mai bună... Ar trebui să vrem, așa cum am spus de câteva ori în această carte, să facem lucruri extraordinare.
Dar nici următoarele nu sunt realizări mai puțin impresionate: să fii un om mai bun, să fii un om mai fericit, să fii un om mai echilibrat, să fii un om mulțumit, să fii un om modest și altruist. Sau, și mai bine, toate acestea la un loc. Ș;i ceea ce este cel mai evident, dar cel mai ignorat, este faptul că perfecționarea aspectelor personale duce de obicei la succes în calitate de profesionist, dar rareori se întâmplă invers. Să ne străduim să ne cizelăm gândurile de zi cu zi, să ne străduim să ne limităm impulsurile distructive, acestea nu sunt doar cerințele morale ale oricărei persoane decente. Ele ne vor face să avem mai mult succes, ne vor ajuta să navigăm în apele înșelătoare prin care ne va cere să călătorim ambiția noastră. Ș;i sunt totodată răsplata, prin ele însele.”
TESTIMONIALE:
„Ryan Holiday este unul dintre cei mai mari gânditori ai generației sale, iar aceasta este cea mai bună carte a lui de până acum.” – STEVEN PRESSFIELD, autorul cărții The War of Art (Războiul artei)
„Comicul Bill Hicks spunea că lumea este viciată de egouri febrile. În cartea Inamicul este egoul, Ryan Holiday ne prescrie tuturor o rețetă: modestia. Această carte este plină de povești și citate care te vor ajuta să te redefinești. Fie că începi, fie că o iei de la capăt, vei avea ce «să furi» de aici.” – AUSTIN KLEON, autorul cărții Steal Like an Artist (Fură ca un artist)
„Aceasta este o carte pe care vreau să o citească orice sportiv, orice persoană care aspiră să fie lider, orice antreprenor, gânditor și om de acțiune. Ryan Holiday este unul dintre cei mai promițători tineri scriitori ai generației sale.” – GEORGE RAVELING, antrenor de baschet din Galeria Celebrităților și director Nike al Internaționalei de Baschet
„În fiecare zi văd în acțiune îngâmfarea toxică a egoului și nu încetează niciodată să mă uimească cât de des distruge eforturile creative promițătoare. Citește această carte înainte să te distrugă și pe tine, să distrugă proiectele și oamenii pe care-i iubești. Gândește-te la asta la fel de grabnic precum te gândești la un regim adecvat de mișcare fizică sau la o alimentație corectă. Observațiile lui Ryan sunt de neprețuit.” – MARG ECKO, fondator al companiilor Ecko Unltd și Complex
„Nu am multe reguli în viață, dar există una pe care n-o încalc niciodată: dacă Ryan Holiday scrie o carte, o citesc imediat ce reușesc să pun mâna pe ea.” – BRIAN KOPPELMAN, scenarist și regizor al filmelor Rounders (Quintă Royală), Ocean’s Thirteen (Ocean’s Thirteen – Acum sunt 13) și Billions (Miliarde)
„În noua lui carte, Ryan Holiday critică cel mai mare obstacol aflat în calea autocontrolului și a adevăratului succes în viață: nesățiosul nostru ego. Într-o manieră care inspiră, dar care e practică, el ne învață cum să gestionăm și să îmblânzim această bestie dinăuntrul nostru, astfel încât să putem să ne concentrăm asupra a ceea ce contează cu adevărat – să desfășurăm cea mai bună activitate posibilă.” – ROBERT GREENE, autorul cărții Mastery (Autocontrolul)
„Ni se spune adesea că, pentru a obține succesul, avem nevoie de încredere. Cu o sinceritate reconfortantă, Ryan Holiday lansează o provocare în legătură cu această presupunere, subliniind cum putem câștiga încredere dacă urmărim ceva mai presus decât propriul nostru succes.” – ADAM GRANT, autorul cărților Originals (Originalii) și Give and Take (A da și a lua)
„Încă o dată, Ryan Holiday a lansat o provocare cititorilor dornici să se autodepășească punându-și întrebările complicate ale zilelor noastre. Fiecare cititor va găsi adevăruri care sunt relevante pentru viața fiecăruia dintre noi. Egoul poate să fie inamicul, dacă nu suntem înarmați cu observațiile care ne parvin din istorie, scriptură și filozofie. Așa cum i s-a spus Sfântului Augustin, acum mai bine de o mie de ani: «Ia-o și citește-o»; pentru că, dacă nu faci asta, înseamnă să-i dai voie inamicului să aducă disperarea.” – DR. DREW PINSKY, gazda emisiunilor Dr. Drew On Call (Dr. Drew la telefon) și Loveline (Linia iubirii), de pe postul HLN
„În vremurile noastre, în care fiecare caută răsplata instantanee, ideea de succes este distorsionată, mulți considerând că drumul către obiectivele lor constituie o cale dreaptă. În calitate de fostă sportivă profesionistă, pot să vă spun că drumul este oricum, dar numai drept nu. De fapt, este unul care constă în cotituri, întoarceri, suișuri și coborâșuri – e nevoie să-ți bați capul și să te concentrezi. Ryan Holiday «pune punctul pe i» în această carte, amintindu-ne că adevăratul succes se află în călătoria în sine și în procesul de învățare. Mi-aș fi dorit ca această nestemată să fi fost punctul meu de referință pe vremea când jucam fotbal.” – LORI LINDSEY, fostă jucătoare de fotbal american în Echipa Națională Feminină a S.U.A.
„Filozofia a căpătat o reputație proastă, dar Ryan Holiday îi redă locul pe care îl merită în viața noastră. Această carte – plină de povești de neuitat, strategii și lecții – e perfectă pentru oricine se străduiește să facă și să realizeze ceva. Nu e nicio exagerare să spun că, după ce o vei termina, niciodată nu-ți vei mai deschide laptopul și nu te vei mai apuca de lucru în același mod.” – JIMMY SONI, fost director editorial la The Huffington Post și autorul cărții Rome’s Last Citizen (Ultimul cetățean al Romei)
„Mi-ar plăcea să rup fiecare pagină și s-o lipesc pe perete, ca să-mi se amintească permanent de modestia și de munca de care e nevoie pentru a reuși cu adevărat. Pe marginile exemplarului meu, am mâzgălit iar și iar același mesaj: «către Aur». Faptul că am citit această carte plină de inspirație m-a readus la modestia și etica de lucru de care aveam nevoie pentru a câștiga Jocurile Olimpice.” – GHANDRA GRAWFORD, medaliată olimpică cu aur
„Ce carte valoroasă pentru cei care au funcții de conducere! Pe mine m-a făcut un judecător mai bun.” – Onorabilul FREDERIG BLOCK, judecător de circumscripție S.U.A. și autorul cărții Disrobed (Dezbrăcat de robă) |