Ca
orice altceva ce am discutat până acum, acest lucru nu este foarte simplu de
abordat. Chiar și doar nivelul crescut de trigliceride poate să fie problematic
pentru sănătatea inimii. Nivelul scăzut al colesterolului „bun" poate fi
problematic pentru sănătatea inimii. Dar luate împreună? Riscul apariției
bolilor cardiovasculare nu este doar o însumare a celor două luate împreună, ci
crește semnificativ. O dietă cu un conținut scăzut de grăsimi și cu un conținut
ridicat de carbohidrați crește riscul apariției bolilor cardiovasculare, nu îl
micșorează.
Acest lucru este valabil mai ales dacă grăsimile saturate sunt înlocuite cu
carbohidrați rafinați, o schimbare care face trecerea de la relativ benignele
particulele mari-active specifice colesterolului „bun" la cele mici-dense,
care sunt mai dăunătoare. Deci, dacă ați petrecut câțiva ani - decenii, poate -
eliminând untul sau crema de brânză în favoarea marmeladei de portocale, care
nu conține grăsimi, sau a gemului de struguri, ați participat în necunoștință
de cauză la un experiment dietetic care ar fi putut compromite sănătatea inimii
dumneavoastră. Deci iată care ar fi putut să fie efectele acestor directive
nutriționale oficiale.
STUDIILE CLINICE: O CERCETARE ADEVÃRATÃ
Majoritatea
cercetărilor pe care le-am analizat până acum au fost epidemiologii
observaționale. Haideți să analizăm acum studiile clinice. Protocoalele pentru
studiile clinice în domeniul nutriției variază, dar, în general, acestea sunt
studii în care două, trei sau mai multe grupuri sunt evaluate pentru a
determina diferite aspecte legate de sănătate sau nutriție; aceste persoane fie
urmează dieta lor normală și stilul lor obișnuit de viață, fie pun în aplicare
un anumit tip de schimbare pentru o anumită perioadă de timp. La sfârșitul
studiului, sunt evaluate din nou pentru a vedea ce diferențe au apărut în
această perioadă, dacă este cazul. Uneori, studiile sunt concepute pentru a
căuta rezultate specifice, cum ar fi: dacă o dietă cu un conținut scăzut de
carbohidrați are ca rezultat o pierdere mai mare în greutate decât o dietă cu
conținut scăzut de grăsimi, sau dacă suplimentele de vitamina D reduc riscul
apariției osteoporozei.
Aceste studii ajung de obicei la constatări mult mai competente decât cele
epidemiologice, dar au și ele punctele lor slabe. Care este cel mai mare dintre
acestea? Este aproape imposibil să poți controla toți factorii care ar putea
avea un efect asupra sănătății - factori care nu au nicio legătură cu dieta sau
cu schimbarea suplimentelor, cum ar fi statutul socioeconomic, timpul petrecut
făcând exerciții fizice, calitatea și durata somnului și nivelul de educație
etc.
De asemenea, sunt dificil de controlat problemele conexe cu dieta. De exemplu,
dacă se face doar o singură modificare, cum ar fi reducerea aportului de carne
roșie, ce se va întâmpla atunci cu toate celelalte părți ale dietelor
subiecților? Oricum, cel mai probabil nu toți consumă exact aceleași alimente,
și după cum bine am văzut, alimentele și substanțele nutritive nu există în
vid. Ele interacționează, astfel încât efectele alimentelor sunt determinate în
parte și de celelalte alimente consumate împreună cu ele în contextul dietei și
al stilului de viață în ansamblu. Dacă aceste lucruri nu pot fi controlate,
atunci este posibil ca rezultatele studiului să găsească niște conexiuni care
nu există cu adevărat.
Cercetătorii înțeleg acest lucru și încearcă să controleze acest aspect -
pentru a duce totul la un alt nivel, ca să spun așa. |