Deficiența
vitaminei B3 cauzează pelagră cu simptome care includ diareea, dermatita și
demența. În 1915 mai mult de 10000 de oameni din SUA au murit de pelagră. După
excluderea microorganismelor ca și cauză, oamenii de știință au descoperit că
pelagra nu este o boală infecțioasă, ci o boală a unui deficit, corectabil prin
dietă.
Niacina:
• ajută la stabilizarea concentrațiilor de glucoză;
• este necesară funcționării enzimelor în sistemul nervos;
• este necesară în celulele epiteliale;
• este necesară în metabolismul grăsimilor;
• este necesară pentru formarea hormonilor sexuali. ADJUVANT ÎN DETOXIFIERE -
Niacina:
• este folosită pentru transferul de electroni;
• operează în forma de coenzimă pentru a transporta ioni de hidrogen la toate
celulele;
• acționează ca o coenzimă în ciclul energetic al celulei;
• provoacă vasodilatația (dilatarea) capilarelor de la nivelul pielii și poate
provoca eliberarea de histamină (acest lucru provoacă binecunoscuta roșeață a
niacinei);
• este utilizată în regimurile de detoxifiere (vezi capitolul 2, vol. 1);
• ajută la echilibrarea colesterolului și este adesea primul medicament
recomandat pentru niveluri crescute de colesterol.
Niacina scade producția de acizi grași. La 3-6 ore după ingestie există o
revenire, iar concentrațiile de acizi grași cresc din nou în sânge. Acest lucru
va mobiliza toxinele din grăsime și va permite excretarea lor.
Niacinamida, o altă formă de niacină, nu joacă niciun rol în detoxifiere.
DOZA. Niacina poate fi luată inițial într-o doză de 100 mg zilnic. Poate fi
crescută cu 100 mg după cum este tolerată, până la 2000-3000 mg zilnic. În
programul Hubbard, unii oameni pot să ia 5000 mg pe zi. Pentru detoxifiere,
utilizați niacină cu durată scurtă de acțiune.
ATENȚIE: Ingerarea sa pe termen lung poate afecta ficatul. În cazul utilizării
pe termen lung, monitorizați enzimele hepatice.
Acid
pantotenic (vitamina B5). Acidul pantotenic este o vitamină din complexul B,
prezent în faina de soia, semințele de floarea-soarelui, hrișcă, semințe de
susan, mazăre, arahide, ouă și drojdie de bere. Legumele și fructele conțin
foarte puțin acid pantotenic. Laptele matern este bogat în acid pantotenic. Bacteriile
sintetizează acidul pantotenic în intestine.
Acidul pantotenic stimulează producerea hormonilor suprarenali. Este esențial
pentru sprijinul suprarenal și prevenirea epuizării suprarenalelor în timpul
oricărei forme de stres. De asemenea, ajută stomacul să producă acid clorhidric
și ajută la sinteza colesterolului și a acizilor grași. Acidul pantotenic este
un element esențial al coenzimei A, care este necesară în utilizarea
nutrienților și producția de energie.
ADJUVANT
ÎN DETOXIFIERE - Acidul pantotenic:
• protejează împotriva radiațiilor;
• contracarează efectele secundare și toxicitatea antibioticelor;
• ajută intestinul să-și recâștige motilitatea după eventuale operații.
|