Regula nr. 2: Eliminați alimentele nocive
Alimentele familiare din peisajul nostru
— dulciurile, lactatele, cărnurile, zahărul și semipreparatele — au consecințe
nefaste, în ceea ce privește longevitatea. Acestea sunt delicioase la gust, dar, odată consumate, urmările lor nu sunt
deloc de trecut cu vederea. Corpul nostru nu este echipat să facă față unor
asemenea produse, responsabile pentru procesul inflamator. Prin urmare,
afectează sistemul imunitar care deja nu mai funcționează la fel de bine, pe
măsură ce înaintăm în vârstă, iată ce trebuie să dispară din farfuriile
voastre...
Laptele
Este prezentat și promovat ca un aliment
sănătos și ca sursă supremă de calciu, însă calciul are o puritate
înșelă-toare. Laptele nonbio de vacă conține pesticide, hormoni, vaccinuri —
elemente total contraindicate dacă vrem să fim sănătoși și să trăim mult. în
plus, duce la dezvoltarea unei intoleranțe majore la lactoză și la proteinele
din lapte. Lactoza declanșează inflamații (probabil corelate cu cancerul de sân
și bolile cardiovasculare). Cu un conținut ridicat de materii grase, laptele
duce la creșterea colesterolului și a grăsimilor în sânge. De asemenea, crește
nivelul de aciditate al organismului, favorizând instalarea osteoporozei. De
altfel, în țările din nordul Europei, unde se consumă foarte mult lapte, se
înregistrează cele mai multe cazuri de osteoporoză. în schimb, în Africa sau în
Asia, unde consumul de lapte este unul ocazional, există mult mai puține
cazuri. în ceea ce privește calciul din lapte, absorbția sa de către organism
este atât de slabă, încât merită mai degrabă să alegeți fructele și legumele. Există
mai mult calciu în 12 g varză chinezească decât într-un castron cu lapte, fiind
și mai bine absorbit. De fapt, dacă alimentația este foarte acidă (așadar,
foarte bogată în proteine), calciul este evacuat prin fecale; în schimb, dacă
este mai alcalină (bogată în fructe și legume), calciul se va fixa de oase. Nu
în ultimul rând, nu avem un stomac așa cum îl au vitele, astfel încât să
beneficiem de toate calitățile laptelui.
Iată și câteva alimente bogate în
calciu: migdale, susan negru, alge, floarea-soarelui, varză, sardine, dar și
anumite tipuri de apă minerală.
Carnea roșie
Deși proteinele animale sunt esențiale
pentru o alimentație antiîmbătrânire, grație aportului lor de aminoacizi, fier
și vitamina Bl2, trebuie să fim atenți totuși de unde provin. Carnea roșie,
bogată în grăsimi saturate, nu este cea mai fericită alegere și nici nu este
indispensabilă. Grăsimile saturate favorizează bolile cardiovasculare și
amplifică procesele inflamatoare. De altfel, persoanele care consumă multă
carne roșie au surplus de exces de fier, care este o sursă de radicali liberi. În
plus, pesticidele, antibioticele, anabolizanții de hormon de creștere și poluanții
industriali pe care aceste cărnuri le conțin se comportă adesea ca hormoni și
sunt implicate în creșterea incidenței bolilor aferente. Riscul de cancer (de
stomac și de colon) și de boli cardiace este direct legat de consumul crescut
de carne roșie.
Uitați, așadar, de carnea grasă de vită
și, în general, de toate cărnurile grase (de oaie sau de miel) și alegeți-le pe
cele mai slabe: vânat (potârniche, fazan, iepure), carne de pasăre fără piele,
struț, bizon etc. |